Search

8 najčešćih pitanja koje žene imaju kod povećanja grudi

8 najčešćih pitanja koje žene imaju kod povećanja grudi

Što očekivati od estetskog zahvata povećanja, kada otići na pregled i zbog čega se jednostavno ne isplati brinuti?

Tekst: A.P.


Povećanje grudi je i dalje najtraženiji estetski zahvat na svijetu na koji se žene odlučuju

Savršeno oblikovane grudi koje su u idealnoj proporciji s ostatkom tijela san su mnogih žena koje svakdonevno dolaze u ordinacije estetskih kirurga u potrazi za poboljšanjem izgleda. Ako imate male grudi i smatrate da vam to utječe na samopuzdanje ili niste zadovoljne izgledom grudi nakon poroda, te probleme danas možete riješiti u jako kratkom roku. Estetska medicina je uznapredovala do neslućenih razmjera te danas prije same operacije možete vidjeti kako će vaše grudi izgledati u 3D simulaciji i to zahvaljujući stroju Vectra XT 3D koji je dostupan samo u Poliklinici Bagatin. Za potrebe ovog teksta i u nadi da ćemo vam olakšati incijalni pregled i konzultacije, zamolili smo dr. Dinka Bagatina da nam odgovori na 8 najčešćih pitanja koja mu se postavljaju u Poliklinici kada se žene odluče na estetsku korekciju grudi. Evo što nam je kazao:

Je li vježbanje prirodni neprijatelj prpošnog poprsja?

Vježbanje je uvijek dobro i preporučljivo za cjelokupno zdravstveno stanje. Preporuka je uvijek vježbati kako bi tijelo ostalo u formi i, naravno, održalo se zdravim. Vježbanje se savjetuje nakon svakog kirurškog zahvata, pa tako i nakon povećanja grudi. Naravno, nakon određenog razdoblja u skladu s oporavkom. Potpuna tjelesna aktivnost savjetuje se nakon šest do osam tjedana od povećanja grudi.

dr. Dinko Bagatin

Što s onim damama koje ne vole nositi grudnjake, hoće li se grudi objesiti?

Naravno da niste. Nenošenje grudnjaka samo po sebi neće dovesti do toga da će vam grudi s vremenom postati obješene. Na to utječe isključivo sama veličina grudi i sila teže.

Osim kirurškog zahvata, postoje li vježbe ili neki drugi načini na koje možemo održavati željeni izgled grudi?

Nažalost, nema točne vježbe ili nekog drugog načina na koji možete utjecati na izgled svojih grudi. Kako bi žena postigla željeni izgled grudi, izvode se estetski zahvati, poput povećanja, zatim kombinacija podizanja i povećanja ili podizanje i smanjenje grudi. Ima i drugih zahvata, ali ovi su najčešći.

A može li se dojiti nakon zahvata povećanja implantatima?

Preporuka je nakon zahvata povećanja grudi pričekati šest mjeseci prije trudnoće kako bi se tkivo dojke normalno oporavilo. Nakon toga može se uredno dojiti jer dojka ostaje funkcionalno aktivna bez obzira na implantate. Dakle, žene s implantatima mogu najnormalnije dojiti i nemaju nikakvih problema ni tijekom ni nakon trudnoće. Genetika ima mnogo važniji utjecaj na dojenje jer čak trećina žena u općoj populaciji ne može dojiti, dok dvije trećine mogu.

Je li zahvat 'zatezanja' kože nakon nekoliko trudnoća uobičajen, dakle bez implantata, ili su takve pacijentice rijetke?

Svaka žena ima drugačiji zahtjev vezan uz oblikovanje grudi, tako da samo podizanje grudi nije nimalo rijedak ili neobičan slučaj. Ako je žena zadovoljna veličinom svojih prirodnih grudi, samo podizanje nju će učiniti još zadovoljnijom i sretnijom. Taj zahvat je nešto jeftiniji od klasične operacije povećanja grudi jer ne uključuje korištenje implantata.

U usporedbi sa stanjem otprije 15-ak godina, kolika je razlika u 'finoći materijala' i je li napredovala sam tehnika izvedbe operacije grudi?

Tehnologija izrade napredovala je u smislu da su implantati sve kvalitetniji i sve sigurniji. Također, sve su sličniji tkivu samih dojki pa tako daju prirodniji izgled i opip. U Poliklinici koristimo najkvalitetnije implantate Mentor, proizvođača Johnson&Johnson, koji su vrlo mekani i slični tkivu. Kohezivni su, što znači da je gel u čvrstom, a ne u tekućem stanju. Ako zbog neke traume dođe do pucanja implantata, silikon se neće izliti, nego može eventualno izazvati reakciju na mjestu puknuća. Postoje dva glavna oblika implantata, okrugli i anatomski, ali i vrlo velik broj modela koji su različite veličine i različitog profila, što omogućava individualan pristup svakoj pacijentici. Njihova teksturirana ovojnica pruža zaštitu od neugodne kapsularne kontrakcije.

Trebala li implantate mijenjati s godinama?

Univerzalna je preporuka da se implantati zamijene 10 godina nakon operacije. No, ako su dijagnostičke pretrage uredne, kao što je klinički i ultrazvučni nalaz te magnet grudi, onda oni mogu ostati i duže. Svake je godine potrebno napraviti klinički pregled i ultrazvuk grudi, a svakih četiri do pet godina nakon zahvata potrebno je redovito odlaziti na ultrazvučne kontrole grudi s magnetskom rezonancom. Na taj se način prati zdravstveno stanje pacijentice te se kontroliraju implantati i tkivo grudi.

Koliko traje oporavak nakon zahvata povećanja?

Oporavak traje tjedan dana, s time da su prva tri-četiri dana nakon zahvata bolovi nešto jači, a onda se sljedećih sedam dana postupno smanjuju. U vrlo rijetkim slučajevima oni mogu trajati i nešto duže, oko mjesec dana nakon operacije.


Jeste li ikad morali odgovoriti pacijenticu od povećanja ili smanjenja grudi i zašto?


Ako pacijentica nije sigurna želi li povećanje grudi ili ako ima nerealna očekivanja, tada ne operiramo. Pacijentica doista mora željeti zahvat i imati realna očekivanja. Zahvaljujući najmodernijoj tehnologiji koju koristimo u Poliklinici, za određene zahvate, poput korekcije grudi, prethodno izvodimo snimanje na Vectra 3D XD simulatoru. To znači da možemo vizualizirati očekivani rezultat nakon operativnog zahvata. Pacijentica prvo vidi realno, postojeće stanje na određenom dijelu tijela, a zatim se mapiranjem anatomije i stvaranjem simulirane fotografije dobiva prikaz rezultata.

 

 

 

više