Search

Prehrana za sjajnu i lijepu kosu

Prehrana za sjajnu i lijepu kosu

Vitamini iz prirodnih izvora

Polako nam dolazi jesen, vrijeme kad svima nedostaje vitamina i kada je poslovica „Ono si što jedeš“ tumačena i više nego doslovno. To je posebno aktualno kada je u pitanju zdravlje vlasišta i kose. Što je potrebno kako bi vaša kosa nalikovala onoj s reklama za šampone? Naravno, odgovor su vitamini, ali uz jedan bitan uvjet: u organizam ih trebate unositi namirnicama, a ne u obliku tableta. Stoga vam savjetujemo da odustanete od kupovanja skupocjenih vitamina i u svoju prehranu uključite prirodne izvore vitamina za kosu.

Omega-3 — nezasićene masne kiseline

prehranazakosu

Izvori: losos, srdele, nemasno meso, orasi

Prehrana bogata nezasićenim masnim kiselinama Omega 3 pomaže smanjiti upalne procese u cijelom tijelu pa tako i na koži. Omega 3 poboljšava rast kose, sprječava njezin gubitak i daje joj prirodan i zdravi sjaj.

Vitamini A i C

prehranazakosu

Izvori: špinat, mrkva, batat, orasi, bundeva, paprika, kupus (kelj, brokula, prokulice), jagode

Vitamini A i C normaliziraju proizvodnju sebuma kojeg stvaraju lojne žlijezde. Regulacija sebuma neophodna je za smanjivanje suhoće i nadraženosti vlasišta te beživotnog sjaja kose.

Cink

prehranazakosu

Izvor: kamenice, orašasti plodovi (indijski oraščići, bademi), bučine sjemenke, cjelovite žitarice

Razina cinka u tijelu određuje se isključivo po analizi kose (ne uključujući krv). Cink pomaže smanjiti ispadanje kose i cjelokupno je ojačati.

Proteini

prehranazakosu

Izvori: meso, perad, riba, mliječni proizvodi

Proteini (bjelančevine) izgrađuju kosu i čine više od 65% njezine strukture. Manjak proteina izaziva pucanje kose, čineći je krhkom, tankom i beživotnom. Kako biste to izbjegli, u prehranu uključite više proteinskih proizvoda poput pilećih prsa, ribe i nemasnog sira.

Biotin i vitamin B12

prehranazakosu

Izvori: žumanjak, grah, riba, perad, orasi, zobene pahuljice, kikiriki maslac, jogurt

Biotin je jedan oblika vitamina B koji poboljšava elastičnost kose i sprječava njezino pucanje. Vitamin B12 pospješuje rast crvenih krvnih stanica koje prenose kisik u sve dijelove tijela pa tako i u korijen kose.

Tekst: M.T./L.B.

više