Search

Age Zero: mlade djevojke koje izgledaju kao žene u tridesetima

Age Zero: mlade djevojke koje izgledaju kao žene u tridesetima

Fenomen koji bilježi rast među mlađom populacijom

Tekst: Ana Pavić


Image: getty

Živimo u vremenu dostupnosti. Sve što želimo u bilo kojem kutku svijeta udaljeno je samo klikom miša. Ta dostupnost usluga i proizvoda jednako vrijedi i za živote poznatih i slavnih koji su nam do pojave Instagrama bili samo nepoznanica, koju smo škicali sa stranica tabloida...

Razvojem tehnologije, društvenih mreža i pojavom nekih novih ideala ljepote pokrenuta je lavina opsjednutosti izgledom. Jasno je da žene u srednjim 30-im godinama iskazuju određenu brigu radi bora, slabijeg tonusa kože, prirodnim promjenama koje nam godine donose, međutim trend "popravaka" sve više obuhvaća generacije djevojaka u ranim 20-ima koje su u medijima već dobile termin za svoju estetsku fiksaciju "year zero". Novinarka Eva Wiseman još je prije sedam godina pisala o ovoj problematici premladih djevojaka koje su nesmotrenim korištenjem blagodati estetske dermatologije svoje lice dovele u stanje godine nula. Po njenim riječima termin "age zero" označava lice kojem ne možete odrediti godine, točnije niste sigurni ima li osoba 25 ili 36 godina.

Lindsay Lohan na modnoj reviji 2011. godine kada je imala 25 godina

Kao tadašnji primjer je uzela Lindsay Lohan koja je sa svoje nježne 24 godine izgledala kao da gazi u srednje 30-e. Lindsay je u to vrijeme koristila botox, dermalne filere, napravila je korekciju usana, i to sve u količinama koje su bile prevelike za djevojku njenih godina. Danas djevojke traže uzor u Kylie Jenner čiji je izgled najkopiraniji u skupinama od 17-25 godina. Kylie ima 19 godina, a proslavila se povećanjem usana i ostalim estetskim korekcijama koje obitelj Kardashian niječe, ali koje su itekako oku vidljive, pogotovo ako usporedite njene fotografije od prije dvije godine. Tijelo se mijenja tijekom razvoja i to je sasvim logična stvar, ali teško da će grudi narasti za nekoliko brojeva u periodu od godinu dana ili da će se nos smanjiti i skratiti jer je osoba izašla iz tinejdžerske faze. Kylie Jenner je lijepa djevojka, ali na određenim fotografijama izgleda kao vršnjakinja svoje sestre Kim (36), nikako kao djevojka od samo 19 godina.

Kylie Jenner na eventu 2016. godine kada je imala 18 godina

Svaki dan mediji su puni priča nepoznatih djevojaka i to isključivo radi estetskih promjena na svom licu i tijelu. Neki dan je svijet obišla vijest o 24-godišnjoj manekenki iz Brazila koja je u svoju stražnjicu ubrizgala nekoliko litara masti kako bi nadmašila stražnjicu Kim Kardashian. Osam doktora je odbilo raditi ovu operaciju jer su smatrali da je izuzetno opasna. Deveti je, pogađate, pristao. Nagrada za taj životni rizik? Članak u New York Postu i svjetska prepoznatljivost. Što iz tog primjera može zaključiti neka mlada djevojka? Da se takvi ekstremi ne samo pozdravljaju, već medijski nagrađuju i donose pet minuta slave. Svoj obol na ovaj trend dao je i Marie Claire magazin gdje je prije dva tjedna objavljen članak naslova "Ovako u Hollywoodu izgleda kad imate 19 godina", s fotografijama mladih starleta koje sve redom izgledaju kao 35-godišnjakinje.

Jennifer Lopez na eventu u travnju ove godine, 47 godina

Danas mnogi zaboravljaju da su estetske korekcije nastale iz potrebe da se ljudima pomogne s nekim problemom koji imaju, a koji im nužno utječe na samopouzdanje ili kvalitetu života. Izvedene s mjerom i u skladu s godinama mogu dati fantastičan rezultat i učiniti osobu atraktivnijom i samim time samopouzdanijom.

Dobri primjerci estetskih korekcija (manjih ili većih) su svugdje oko nas, ali ih ne primijetite jer je upravo u tome znak dobro obavljenog posla. Osoba izgleda dobro, ali ne kao da je zamrznuta u vremenu ili kao da je izmijenila oblik. Mlade djevojke mogu koristiti sve beneficije estetskih korekcija (radilo se o filerima, botoxu ili korekcijama tijela i lica), ali je od iznimne važnosti da svaki zahvat bude izveden s mjerom kako se ne bi dobio kontraefekt. U ovom slučaju velik dio odgovornosti preuzimaju doktori koji trebaju ocijeniti kada je pacijentici potreban neki tretman, a kada će joj se ljubazno zahvaliti i odbiti korekciju.

dr.Tomica Bagatin

Potvrdit će nam to i ugledni estetski kirurg dr.Tomica Bagatin iz Poliklinike Bagatin koji nam je kazao sljedeće: "Uvijek, ali uvijek je naglasak na prirodnom izgledu lica i, ukoliko se naglašavaju te prirodne konture lica, sigurno u mlađoj dobi nećemo dobiti 'starački' izgled.  U mlađoj dobi Vistabel se koristi za gornju trećina lica, odnosno bore smijalice (oko očiju) i bore mrštilice (glabelarne bore). To nam dugoročno osigurava da izgubimo naviku izazivanja i stvaranja dubokih bora, uz davanje svježine izgledu te otvaranje očiju. Što se tiče tretmana filerima, u mlađoj dobi nikako ne želimo podizati lice jer ne očekujemo opuštenu kožu lica nego se ograničavamo ili na neke prirođene nedostatke u smislu smanjenog volumena usnica, male brade, gubitka volumena srednje trećine lica zbog deformiteta. Također, u svrhu održavanja kože i prevencije bora, možemo koristiti preparat Volite koji dubinski hidratizira kožu, daje dodatnu elastičnosti koži i ublažava fine površinske bore. Dakle, potrebno je pratiti prirodne konture lica i biti umjeren. I ne zaboravite da i stil života uvelike utječe na izgled, stanje kože i proces starenja. " - kazao je.

Jennifer Connelly na reviji kuće Louis Vuitton u travnju, 46 godina

Na upit o godinama u kojima je najbolje početi s nekim izmjenama kaže da pravila nema te da djevojke mogu početi s nekirurškim tretmanima lica od punoljetnosti, a sve ovisi o stanju kože i procesu starenja koji je različit kod svake osobe: "Djevojke već od punoljetnosti mogu početi s nekirurškim tretmanima lica u smislu Vistabela i filera. A kada je pravo vrijeme - tu pravila nema. Svaki način starenja je individualan i ovisi o mnogo faktora, uključujući i genetiku, ali i stil života. Također, injectablesi se mogu koristiti i u slučajevima korekcije rascjepa usne i nepca te deformiteta čeljusti, kada godine i starenje uopće ne igraju ulogu, već se klijentima i pacijentima pokušava pomoći pri jednom puno većem estetskom problemu. Kada govorimo o licu, mlađe djevojke najčešće dolaze na povećanje usnica filerima, a u slučajevima kada na licu apliciramo Vistabel, koristimo ga za tretmane bora mrštilica i periorbitalnih bora, odnosno, za njihovu prevenciju. "

Njega lica i tijela koja počinje u ranijim godinama, popravak sitnih nesavršenosti i poboljšanje onoga što vam je priroda dala su sasvim opravdana stvar. Svi želimo izgledati lijepo, njegovano, privlačno i zadovoljno samim sobom. Sklizak teren je pretjerivanje svake vrste i želja da se postane netko drugi. Sve što se nudi na tržištu postoji da biste postali neka najbolja verzija sebe, nikako klon starlete iz Hollywooda čiji bankovni račun ne može pratiti 80% svjetskog stanovništva. Ako ulažete u sebe na taj način, činite to pametno i s mjerom i vjerujte da ćete biti zahvalne same sebi u 30-ima što niste nasjele na ideal s Instagram fotografije.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više