Search

Beauty school: Donosimo vam mali rječnik antioksidanasa

Beauty school: Donosimo vam mali rječnik antioksidanasa

Tekst: BURO.


Antioksidansi su grupa biološki aktivnih supstanci koje se bore protiv slobodnih radikala i neutraliziraju oksidativni stres. U prijevodu, oni štite organizam i bore se protiv staničnog starenja, a kada je koža u pitanju, oni sprečavaju fotostarenje kože, njeno stanjivanje, izrazitu suhoću i boranje kao i povećanu osjetljivost kože na vanjske faktore, ublažavaju upalne procese. Iz tog razloga nalaze se u mnogim preparatima za njegu, pogotovo onih namijenjenim prevenciji i ublažavanju znakova starenja.

Beauty school: Donosimo vam mali rječnik antioksidanasa (фото 1)

Karotenoidi su pigmenti biljnih masnoća koji se prirodno razlikuju po bojama: crvenoj, narančastoj i žutoj. Najznačajniji su alfakaroten, beta-karoten, gamakaroten, likopen, zeaksantin i lutein. Različiti karotenoidi imaju različite uloge, a kada je koža u pitanju, dokazano je da suplementacija beta-karotenom štiti od štetnog UV zračenja ako se primjenjuje u trajanju od minimalno 10 tjedana.

Beauty school: Donosimo vam mali rječnik antioksidanasa (фото 2)

Kofein ima izuzetno umirujuće i antioksidativno svojstvo. Često se nalazi na listi sastojaka u kremama protiv bora zato što ubrzava cirkulaciju i smanjuje otečenost umornih očiju, a pored toga pomaže u eliminaciji viška vode što ga čini jednim od glavnih sastojaka gotovo svih krema protiv celulita.

Beauty school: Donosimo vam mali rječnik antioksidanasa (фото 3)

Polifenoli su mikronutrijenti koji se nalaze u voću, povrću, orašastim plodovima, biljkama i začinima. Najmoćniji su prirodni antioksidansi, kožu štite od štetnog sunčevog zračenja, a pored toga imaju i protuupalno svojstvo zahvaljujući sposobnosti da identificiraju nekoliko vrsta medijatora upale. Ako se pitate kako da ih uvrstite u svoju rutinu, najbolje je da to bude kroz prehranu kao i konzumiranje napitaka koji ih sadrže - idealno zelenog čaja ili matche .

Beauty school: Donosimo vam mali rječnik antioksidanasa (фото 4)

Koenzim Q10 (ubiquinone) je antioksidans koji se prirodno nalazi u gotovo svim stanicama ljudskog tijela i obavlja nekoliko važnih uloga, uključujući i neutraliziranje slobodnih radikala. Njegova količina opada nakon 30. godine, a može se unositi hranom i suplementima ili nanositi topikalno. Suplementi koenzima Q10 mogu ometati određene lijekove te je prije njihove upotrebe potrebno posavjetovati se s liječnikom.

Beauty school: Donosimo vam mali rječnik antioksidanasa (фото 5)

Vitamin C je, kada je koža u pitanju, jak antioksidans. Topikalna upotreba pomaže u borbi protiv UV zračenja, zagađenja, regulira lučenje masnoće, pospješuje eksfolijaciju i regeneraciju, osnažuje vezivno tkivo. Pošto je veoma nestabilan i ne može prodrijeti u kožu, u kozmetičkim proizvodima se koristi L-askorbinska kiselina (askorbil palmitat, estar). Vitamini C i E se idealno nadopunjuju i međusobno potenciraju dobra svojstva.

Beauty school: Donosimo vam mali rječnik antioksidanasa (фото 6)

Vitamin E (tocopherol) je jak antioksidans. Njegovo djelovanje i primjena u kozmetici ovise o koncentraciji u proizvodu: koncentracije od 0.5% -1% koriste se kao antioksidans, a koncentracije iznad 1% kao antioksidans i vlažeći agens. Prirodni izvor vitamina E jesu biljna ulja: pšeničnih klica, slatkog badema, suncokreta, kukuruza, masline i avokada.

Napomena: ova ulja imaju okluzivni učinak, pa se ne preporučuju osobama s upalnim procesima na koži.

Beauty school: Donosimo vam mali rječnik antioksidanasa (фото 7)

Vitamin F zapravo nije tradicionalni vitamin već je sačinjen od 2 esencijalne masne kiseline - linolne i linoleinske - kojima je dodana i treća, arahidonska. Prirodno se nalazi u ulju avokada i shea maslaca. Avokado je bogat peptidima koji obnavljaju prirodnu barijeru kože i vrše detoksikaciju tako što obnavljaju proteine, dok je shea maslac bogat stearinskom, oleinskom i linolnom kiselinom, provitaminom A, vitaminom E i alantoinom pa štiti kožu od utjecaja vanjske sredine i isušivanja.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više