Search

Bez bore, ups brige na licu! Možemo li filerima zaustaviti vrijeme?

Bez bore, ups brige na licu! Možemo li filerima zaustaviti vrijeme?

Tekst: BURO.


Image: PR

Iako pripadaju u grupu najčešćih estetskih tretmana, oko dermalnih filera, iako su dio svakodnevice, i dalje ima jako puno pitanja. Umjesto toga da se prepustimo bespućima Interneta i krenemo u istragu po raznoraznim stranicama po kojoj nam ne bi bio ravan ni Poirot, odlučili smo se za sigurniju opciju, a ta je - pitaj eksperta. Dr. Elena Štimac Vukojević beauty je stručnjakinja iz Štimac centra dentalne medicine u Zagrebu i pomogla nam je u rješavanju jedne od najvećih dilema: možemo li stvarno utjecati na neželjene bore na licu?

Bez bore, ups brige na licu! Možemo li filerima zaustaviti vrijeme? (фото 1)

Ljepota dolazi iznutra - istina ili mit?

Starenje počinje od kostiju, mišića i masnog tkiva, odnosno masnih jastučića na licu. Bore su samo posljedica tog procesa. Žene me često pitaju za kreme, ali one nemaju značajan utjecaj na postojeće bore. Sve se mijenja prvenstveno ispod kože. Mi s dermalnim filerima možemo vraćati vrijeme, takoreći graditi lice gdje se ono promijenilo u strukturi. Možemo vratiti konture lica kakve su bile ili ih održavati kakvima jesu. Potkožno masno tkivo su jastučići i oni se s godinama gube, masno tkivo se razgrađuje. S filerima gradimo lice kakvo je nekad bilo, pogotovo u području jagodica. Znači ne djelujemo na kožu, nego na samo tkivo - iznutra.

Koje vrste bora postoje i zašto ih uopće trebamo znati razlikovati?

Bore se najčešće pojavljuju iznad i na kutovima usana, oko očiju, na čelu i između obrva, a možemo razlikovati statičke i dinamičke bore.

Statičke bore najvidljivija su posljedica gubitka elasticiteta i masnog tkiva u licu. S godinama koža postaje ovješenija, uslijed gubitka elasticiteta i tonus lica oslabi pod utjecajem gravitacije. Ova vrsta bora je ona koja lice čini starijim. U ovu skupinu ubrajaju se sitne paralelne bore koje nastaju prilikom gubitka elastičnosti kože, gravitacijske bore koje nastaju uslijed utjecaja gravitacije na kožu (primjerice spušteni kapci, upali obrazi i spušteni podočnjaci) te trajne elastične nabore, a to su bore koje nastaju na pregibima, zbog pada elastičnosti kože, kolagena i pod utjecajem štetnog UV zračenja.

Dinamičke bore nastaju uslijed ponavljanja mimika koje savijaju i nabiru kožu. Mlada koža se uglavnom vraća u svoje prvotno stanje, pa s time nestaju i ove bore, ali s vremenom mogu postati trajne. Tipičan primjer ovog tipa bora su bore između obrva ili mrštlice, ili, pak, bore Merkelice (bradousnačke bore). Bora smijalica i oko očiju se nažalost nikad ne možemo riješiti u potpunosti. Ali se zato mogu lijepo popuniti filerima!

Bez bore, ups brige na licu! Možemo li filerima zaustaviti vrijeme? (фото 2)

Kad je najbolje početi s tretmanima filera?

Tridesete i četrdesete godine života idealno su vrijeme za filere - kad se lice krene mijenjati, da ga održimo mladolikim. S obzirom na različite faktore koji dovode do bora, za njihovo je tretiranje potrebno primijeniti različite vrste estetskih tretmana, a baš zato postoje i različite vrste filera. Fileri, dakle, imaju svoje podvrste i gradacije, odnosno da budem jasnija, najrjeđi fileri se koriste za ispravljanje površinskih bora; primjerice pušačke ili barkod bore odličan su kandidat za ovakve filere.

Preparati srednje gustoće dobri su za srednje i duboke bore, kao što su nazolabijalne bore (okomite bore od nosa do usta) i marionetske bore (bore od kuta usana prema bradi), a koriste se i za povećanje volumena usana. Najgušći preparati se koriste za nadoknadu volumena u srednjoj trećini lica ili promjenu izgleda brade i čeljusti.

DERMALNI
FILERI 101

Dermalni fileri djelotvorno preokreću proces starenja, a upotrebljavaju se za omekšavanje grubih linija lica, popunjavanje bora, podizanje upalih obraza i podočnjaka te za povećanje veličina usnica. Utječu na smanjenje, ublažavanje ili, pak, popunjavanje bora lica te pomlađivanje kože, a idealni su za naglašavanje usana - tako se najčešće i primjenjuju.

Hijaluronski, kako im samo ime govori, sastoje se od hijaluronske kiseline, molekule koja se prirodno nalazi u našim stanicama, a zaslužna je za lijep i mladolik izgled kože. Iznimno važna za zadržavanje vode pod kožom kako bi se izgladile linije te kako bi se vratila prirodna punoća.

Fileri djeluju tako da zaglađuju linije lica, obnavljaju izgubljenu punoću te, što je i vrlo važno, održavaju kožu hidratiziranom. Oni licu ili usnama daju punoću, oblikuju ih, a da pritom zadržavaju prirodan, simetričan i uravnotežen izgled. Jedna od najvećih prednosti hijaluronskih filera je sigurnost, prirodan rezultat i dugotrajnost nakon aplikacije.

Što se može očekivati prije i nakon estetskih tretmana lica?

Možete očekivati sjajnu, pomlađenu i zategnutiju kožu lica! Osim toga, možete dobiti i punije usne i predivnu liniju osmijeha. Rezultati tretmana odmah su vidljivi, jedino što je moguća pojava oteklina na usnicama jer je u pitanju meko tkivo. Premium Juvederm fileri, koje koristim za svoje beauty tretmane, mogu trajati devet do 15 mjeseci, ovisno o vrsti tretmana i indikacijama. I prirodno se (nećete to ni osjetiti) i postepeno razgrađuju u tijelu, bez ikakvih negativnih posljedica po kožu.

Bez bore, ups brige na licu! Možemo li filerima zaustaviti vrijeme? (фото 3)

Što ako imamo posla s onim stvarno tvrdoglavim borama?

Svejedno se borimo - ali ih napadamo botoxom (smijeh). Botox se uglavnom i koristi kao tretman za smanjenje vidljivosti bora. Sve od očiju na gore je njegovo "polje rada". Koristi se za vertikalne bore između obrva (bore mrštilice), bore na čelu i bore oko očiju. S razlogom ovdje ne koristimo filere, naime, na čelu se nalaze velike krvne žile, a bilo bi opasno da filer zatvori žilu.

Botox je uvjerljivo jedan od najpopularnijih kozmetičkih tretmana na svijetu, no trenutno se koristi i za liječenje više od 20 različitih medicinskih stanja! Treba naglasiti kako je i efekt botoxa prolazan, pa se nakon određenog vremena sve na licu vraća u prvobitno stanje bez ikakvih promjena. S botoxom, znate i sami, ne treba pretjerivati, jer nećete imati lice kakvo želite. Pametna i ciljana upotreba kvalitetnih manjih doza, pomiče ipak taj unutarnji sat unatrag - više nego što možete zamisliti. Zato samo hrabro u borbu s tim unutarnjim satom, mlad duh zaslužuje i revitalizirano tijelo.

BOTOX 101

Botox je prirodni pročišćeni protein koji proizvodi bakterija Clostridium botulinum. Daje se u izuzetno malim dozama u mišiće lica kako bi zaustavio stvaranje bora, slovi za najpopularniji tretman na svijetu, a pripada u nekirurške zahvate.

Uklanja sitne i duboke bore, poboljšava konture lica i očiju, a njegov je učinak vidljiv u roku od nekoliko dana. Posebno će dobro utjecati, odnosno ukloniti, bore na čelu, bore mrštilice te sitne bore oko očiju. Koristi se i za podizanje obrva, kuteva usana ili, primjerice, za zatezanje kože vrata.

Osnove smo utvrdili, kao i razlike u tretmanima, a za više pitanja možete se dr. Eleni Štimac Vukojević obratiti putem maila ili na službenom Instagram profilu, putem kojih svoje znanje i savjete svakodnevno dijeli sa zainteresiranima. I samo bez straha, jer kako nam je majka uvijek govorila, nema glupih pitanja, a riječ je o zaista bitnoj (i vidljivoj) stvari.

Leave a comment

više