Search

Bojite se sredstava za samotamnjenje? Uz naš vodič nećete pogriješiti

Bojite se sredstava za samotamnjenje? Uz naš vodič nećete pogriješiti

Tekst: BURO.

Vrlo je teško do kraja prihvatiti da svaka preplanula boja kože znači oštećenje ali ovo ne znači da ne možete imati sve - i preplanulu boju i zdravu kožu! Ima samo jedan detalj, a to je da boja bude rezultat sredstva za samotamnjenje, a ne sunčevih zraka. Kada ste na suncu, obavezno primjenjujte sve što znate o SPF-u pošto ovo nije džoker karta kojom ćete zamijeniti zaštitu od UV zračenja.

Sredstva za samotamnjenje danas se smatraju potpuno sigurnom alternativom sunčanju i solariju (nadamo se da vas nostalgija za kasnim devedesetima nije toliko ponijela da ste se vratili "lampama"). Ona boje samo površinski sloj kože i ne prodiru u njenu dubinu. Glavni sastojak koji je odgovoran za pretvaranje blijede kože u preplanulu je dihidroksiaceton (DHA) poznat i pod nazivom glicerol. Njegova interakcija s kožom čini da ona privremeno dobije tamniju nijansu koja se zatim prirodnim putem eksfolijacije polako skida i blijedi.

Vrste sredstava za samotamnjenje

  • Pjena 

Pene su odlične za one koji vole odmah dobiti boju. Lako se nanose zašto što se lijepo vidi kako se i gdje razmazuju. Što ih duže ostavite na koži to će i boja biti intenzivnija pa je uz njih lako kontrolirati rezultat.

  • Losion

Najbolji izbor za sve koji imaju suhu ili dehidriranu kožu. Lako se nanose, a postoje i formule koje djeluju preko noći tako da ih možete namazati prije spavanja i probuditi se preplanuli. Losioni su najzastupljenija formulacija u prodaji, a mnogi su napravljeni da postepeno grade boju što daje najprirodniji finiš.

  • Kapi

Ova vrsta proizvoda omogućava vam da lako sami dozirate boju - što više kapi dodate, to će ona biti intenzivnija, a praktično se spajaju sa svakom beauty rutinom i njegom. Za razliku od pjene i losiona, ove formule su manje hidrantne pa se preporučuju osobama koje nemaju suhu kožu. Rijetke su teksture i lako se razmazuju, ali i vrlo brzo upijaju pa je potrebno da budete brzi - jedino iz tog razloga ih ne preporučujemo onima koji prvi put isprobavaju sredstva za samotamnjenje.

  • Ulje

Ulje za samotamnjenje pružit će vam nevjerojatan sjaj, boju kao da ste na nekom modnom snimanju, hidrataciju i spriječiti isušivanje. What's not to like?

Prije samotamnjenja

Bilo da ste porculanskog tena ili smo želite produžiti boju na kojoj ste radili tijekom ljeta, procedura je manje-više ista. Možda najvažniji korak je da prije nanošenja self-tannera napravite piling. Temeljno osušite kožu, samo tako će dobro i ravnomjerno upiti sredstvo za samopotamnjivanje. Da biste izbjegli mrlje na najsušim djelovima na njih nanesite hidrantnu kremu, obavezno bez ulja.

Samotamnjenje

Uzmite rukavice i počnite s mazanjem od stopala prema gore, kružnim pokretima. Kad završite, skinite rukavice i malu količinu sredstva za samotamnenje razmažite po dlanovima. Ako primijetite neku grešku, natopite štapić za uši limunovim sokom i popravite je. Za nekoliko sati imat ćete preplanulu boju.

Osim toga što trebate isprobati koja od različitih formulacija vam odgovara, obratite pažnju na nijansu koju kupujete. Na pakiranjima je naznačeno je li proizvod namijenjen svijetloj ili tamnoj koži.

što treba izbjegavati

  • Pretjerana količina proizvoda

Ovo je najčešća i najveća greška u praksi, a za posljedicu ima narančasti ton i neprirodan finiš.

  • Nekorištenje rukavica pri nanošenju

Najbolji način da izbjegnete šake različite boje od tijela (čitaj: pretamne) je da koristite rukavice i to one posebno napravljene za ovu svrhu, a ne gumene zato što one ostavljaju neravnomjernu boju. 

  • Pranje ruku

Da, trebate oprati šake kako biste izbjegli da budu tamnije od ostatka tijela ali greška je oprati i nadlaktice prije nego što se boja stigne razviti - tako ćete završiti s tamnim rukama i svijetlim šakama. Još jedan razlog zbog kojeg je bolje da koristite rukavice - kako bi šake dobile isti tretman kao i ostatak tijela. 

  • Pogrešan redoslijed mazanja

Uvijek, ali uvijek krenite od gornjeg dijela tijela ka donjem, a šake i stopala neka budu posljednji.

Kako da boja što duže traje

Kad jednom postignete svoju savršenu boju bez sunca, uživajte u njoj četiri do pet dana, a zatim napravite piling kako bi se ona ravnomjerno skidala. Kada dođe vrijeme za novu turu sredstva za samotamnjenje, uvijek je bolje krenuti od čiste kože, a ne nanositi novu boju preko stare.

Pored toga, upotreba proizvoda za njegu kože poslije sunčanja pomaže da i ova boja traje duže, kao i korištenje vodootpornog SPF-a tijekom dana. Kod kuće koristite kreme za intenzivnu hidrataciju na tijelu i hidratantne maske na licu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više