Search

BURO. beauty vodič: odaberite kiselinu za njegu u skladu sa vašim godinama

BURO. beauty vodič: odaberite kiselinu za njegu u skladu sa vašim godinama

Tekst: BURO.

Bojite li se još uvijek kiselina i odlažete li njihovo korištenje? Mislite da su “teška artiljerija za kojom još uvijek nema potrebe”? Nadam se da ćete se predomisliti i to ubrzo, jer kada se radi o sjajnoj, zdravoj i čistoj koži, kiseline su taj magični sastojak. Ovo ne znači da možete bez razmišljanja i pripreme zaliti lice prvim proizvodom koji ih sadrži, a koji vam dođe pod ruku. Kao prvo, trebate ih naučiti razlikovati, a onda i proučiti koje su namijenjene kojem problemu i dobu života. Za ozbiljnije zahvate, uvijek se obratite profesionalcima, a mi vam donosimo kratki vodič kroz to koje kiseline odgovaraju kojim godinama.


Tinejdžeri i dvadesete

 

Kako starenje kože nije primarni problem u ovim godinama, a bubuljice i masna koža itekako jesu, najbolja kiselina je salicilna. Ona spada u grupu BHA, eksfolira i unutar samih pora i površinu kože. Tako ne samo da čisti lice već i efikasno sprječava da se nove nečistoće natalože, a koža vremenom postaje i glatkija.

 

Postoje proizvodi s različitim koncentracijama salicilne kiseline. Oni najblaži odgovarat će suhoj i normalnoj koži dok su jaki namijenjeni tretiranju akni. Vrlo često tonici i losioni za tinejdžere sadrže salicilnu kiselinu u koncentraciji od oko 2 - 2.5 % i jači su od onih koji su namijenjeni starijoj koži - oni koji su blizu tridesete i više, trebaju koristiti blaže koncentracije salicilne kiseline. Tekući eksfolijatori u vidu tonika s koncentracijom salicilne kiseline od 0.5 % su sasvim dovoljni za normalnu, suhu ili stariju kožu.

BURO. beauty vodič: odaberite kiselinu za njegu u skladu sa vašim godinama (фото 1)

Tridesete

 

Pri kraju dvadesetih i početkom tridesetih trebate početi razmišljati o prvim znacima starenja pa je ovo odlično vrijeme da počnete s L-askorbinskom kiselinom odnosno vitaminom C. On je moćan antioksidans i stimulira sintezu kolagena, uklanja pigmentacijske fleke, sprječava nastanak oštećenja uslijed djelovanja slobodnih radikala.

 

Možete, po potrebi, nastaviti s upotrebom salicilne kiseline u blažoj koncentraciji. Ipak, na duge staze će vam više benefita donijeti svakodnevna upotreba AHA kiselina - glikolne, laktične i mandelične. Iako ne čiste dubinu pora, kiseline iz ove grupe imaju niz drugih korisnih svojstava: ujednačavaju teksturu kože i njenu boju, ubrzavaju stanični turnover, uklanjaju sitne bore i daju koži sjaj. Dolaze u različitim jačinama i koncentracijama pa svatko može pronaći onu koja mu najviše odgovara.

BURO. beauty vodič: odaberite kiselinu za njegu u skladu sa vašim godinama (фото 2)

Četrdesete

 

Kada su AHA kiseline u pitanju, vjerojatno najbolja koju možete koristiti od tridesetih pa nadalje je glikolna kiselina u formi kemijskog pilinga. Blage koncentracije ovih pilinga se mogu naći i u slobodnoj prodaji, a za jače (i bolje rezultate) trebate se obratiti dermatologu.

 

Ovi pilinzi prodiru dublje od običnih tonika ili seruma i koriste se za uklanjanje tragova oštećenja od sunca, upornih fleka i tankih bora na osobama od trideset do pedesetak godina. Za postizanje i održavanje najboljih rezultata, potrebna je serija tretmana.

 

Što se svakodnevne upotrebe tiče, u nju bi kada dođete u četrdesete trebalo uvrstiti i retinoičnu kiselinu (retinoid) koja je derivat vitamina A. Ona je jedan od najefikasnijih anti age sastojaka koji možete staviti na lice, ubrzava stanični turnover, pospješuje proizvodnju kolagena i elastina, ublažava tamne fleke, pegla sitne bore i neravnine, a uz sve to sprječava i usporava nastanak novih znakova starenja.

BURO. beauty vodič: odaberite kiselinu za njegu u skladu sa vašim godinama (фото 3)

Pedesete i kasnije

 

Što je starija, koža sve više gubi vlagu pa se, pored AHA kiselina, preporučuje i redovna upotreba hijaluronske kiseline čije molekule za sebe vežu vodu i zadržavaju je unutar kože. Ona privremeno može proizvesti efekt većeg volumena pa time smanjuje izgled bora.

 

Kao poseban tretman, preporučuju se TCA pilinzi trihloroacetičnom kiselinom, koji kao najjača vrsta kemijskih pilinga i imaju i najdramatičniji efekt (koji se, po svojoj učinkovitosti može mjeriti i s jačim tretmanima laserom).

BURO. beauty vodič: odaberite kiselinu za njegu u skladu sa vašim godinama (фото 4)

U krajnjoj liniji, ovo nisu pravila koja apsolutno i stopostotno vrijede za sve. Ako imate problema s dehidriranom kožom, serum s hijaluronskom kiselinom će vam pomoći, nevezano za to imate li trideset pet ili pedeset pet godina, a ako primijetite znakove starenja, i u dvadesetima možete krenuti s upotrebom blage retinoične kiseline. Na svu sreću, kiseline se međusobno ne isključuju pa ih možete kombinirati. Na primjer: vitamin C ujutro i retinoid uvečer.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više