Search

BURO. testira: Kako mi je linija francuskog brenda pomogla u borbi s problematičnim vlasištem

BURO. testira: Kako mi je linija francuskog brenda pomogla u borbi s problematičnim vlasištem

Kelual DS šampon i krema razvijeni su u dermatološkim laboratorijima Ducray

Tekst: Dina Dončević


Image: Denis Butorac

Vjerojatno ste se do sad susreli s jednim bezopasnim, no poprilično iritantnim  problemom kojeg nazivamo perut. Brojni su uzročnici tog stanja koje ipak najčešće povezujemo sa suhoćom kože no, baš kao u mojem slučaju, ono može biti prouzrokovano i upravo suprotnim - pretjeranim lučenjem žlijezda lojnica u području vlasišta. Ako je uzrok potonji, to se stanje službeno naziva seboreični dermatitis i nešto je što me u većem ili manjem obujmu prati godinama i čega se, također godinama, bezuspješno pokušavam riješiti.

Riječ je o kroničnoj upali kože koja se manifestira crvenilom te ljuskanjem na zahvaćenim područjima, odnosno na predjelima na kojima su žlijezde lojnice najgušće. U mom slučaju radi se, srećom, samo o rubu vlasišta, a kod drugih se dermatitis može pojaviti i na obrvama i kapcima, licu, a pogotovo na području oko nosa i usta te iza uha. Jedan od simptoma ovog stanja je i svrbež koji se pojačava, uostalom kao i ostali simptomi bolesti, ovisno o utjecaju vanjskih čimbenika kao što su vremenski uvjeti (zimi je stanje lošije), emocionalni stres, umor i konzumiranje određenih namirnica poput ugljikohidrata i glutena te pića od kojih su najveći neprijatelj kava i alkohol. Da to slikovito prikažem, ako se, nakon napornog tjedna na poslu, odlučim petak navečer provesti u izlasku uz pokoju času vina mogu očekivati da će rubni dio vlasišta gdje je moj dermatitis lokaliziran, takozvano žarište, u subotu raditi upravo to - žariti.

BURO. testira: Kako mi je linija francuskog brenda pomogla u borbi s problematičnim vlasištem (фото 1)
Ducray Kelual DS krema

Već godinama tjeme tretiram preparatima koje nabavljam isključivo u ljekarnama, a pod ruke su mi napokon stigli i proizvodi dermatoloških laboratorija Ducray, i to linija Kelual DS stvorena posebno za moje i slična stanja, ispitana pod nadzorom dermatologa. Iako je većina kozmetike koju koristim potekla upravo od francuskih dermatoloških brendova kroz godine sam, uz brojne benefite, primijetila i nedostatke istih, poput onog da mi pojedini šamponi poprilično isušuju kosu i ostavljaju je bez sjaja. To je i jedan od razloga zašto proteklih godinu dana koristim šampon koji je bolji za moju kosu, međutim ne radi baš puno za ublažavanje mikroupala koje se pojavljuju na mojem vlasištu (što nikako ne bi preporučila).

BURO. testira: Kako mi je linija francuskog brenda pomogla u borbi s problematičnim vlasištem (фото 2)

No, da mi zaista ne pomaže koliko bi trebao, uvidjela sam tek nakon korištenja Kelual DS šampona. Jedan od razloga zbog kojih pretpostavljam da sam nemarna kad je u pitanju ovaj problem (oprosti mama!) je i taj što je riječ o kroničnoj bolesti, odnosno recidivirajućem, dugotrajnom problemu s varirajućim razdobljima poboljšanja i pogoršanja te što - sada već po iskustvu - ogroman dio toga mogu pripisati stresu. Uz to, točan uzrok bolesti nije poznat pa ne postoji ni konkretan lijek, ali postoje preparati koji mogu ublažiti simptome. Dakle, uz pravilnu njegu, simptomi mogu gotovo u potpunosti nestati, u što sam se i sama uvjerila.

BURO. testira: Kako mi je linija francuskog brenda pomogla u borbi s problematičnim vlasištem (фото 3)

Iako kosu obično perem rjeđe, prema uputama sam počela koristiti Kelual DS šampon tri puta tjedno. Jedan od strahova koji sam imala je da će mi češće pranje kose dodatno isušiti vlasi, ali me iznenadila iznimno kremasta tekstura šampona koja je osigurala da se to ne dogodi. Šampon se preporučuje kod teških slučajeva ponavljajuće prhuti s crvenim vlasištem te uzrokuje dugotrajno smanjenje prhuti, sprječava njezinu ponovno pojavu (ako se učestalo koristi barem jednom tjedno) te umiruje svrbež. Za to su zaslužni sastojci β-gliciretična kiselina koja pruža trenutačno olakšanje već prilikom prve uporabe te kombinacija snažnih anifungalnih supstanci ciklopiroksolamina 1,5% i cinkovog piritiona koja učinkovito djeluje na sprečavanje razmnožavanje gljivice Malassezia tj. Pityrosporum ovale, čija se pojačana aktivnost smatra jednim od čimbenika koji mogu utjecati na nastanak bolesti. U fazi intenzivnog tretmana, koju sam provodila dva tjedna, kosu sam prala tri puta tjedno uz dvostruko šamponiranje, masažu vlasišta te ostavljanje sapunice da djeluje oko tri minute.

BURO. testira: Kako mi je linija francuskog brenda pomogla u borbi s problematičnim vlasištem (фото 4)
Ducray Kelual DS šampon

Uz to, koristila sam i Kelual DS umirujuću kremu koja je posebno formulirana za njegu nadražene kože lica i vlasišta. Iako neposredno nakon pranja kose nisam imala nikakve manifestacije dermatitisa, i to već nakon nekoliko korištenja, krema mi je dobro došla za ostale dane kada bi mi se simptomi ponovno pojavili. Kroz dva tjedna korištenja koža mi se prestala ljuskati, iako moram priznati da kremu nisam nanosila redovito - svako jutro i svaku večer (u jutarnjoj je rutini nisam preskakala). U tome su pomogli umirujuća β-gliciretična kiselina, djelotvorna antifungalna tvar pirokton olamin te patentirani aktivni sastojci keluamid s keratolitičkim djelovanjem i gvanidin glikolat koji su u mojem slučaju uspješno uklonili grube, ljuskaste dijelove s površine kože. Crvenilo je gotovo u potpunosti smanjeno, koža je glađa, a jedini simptom koji mi i dalje se s vremena na vrijeme pojavljuje je svrbež. Uz pravilno korištenje dovela sam svoju bolest u neke normalne okvire, a ono što me posebno oduševilo kod kreme je gelasta struktura i to da mi nije pretjerano mastila kosu.

BURO. testira: Kako mi je linija francuskog brenda pomogla u borbi s problematičnim vlasištem (фото 5)

Iako moje stanje, unatoč hladnijem periodu godine, u posljednje vrijeme i nije tako strašno kako je znalo biti, značajno se poboljšalo u dva tjedna korištenja specijaliziranog šampona i kreme brenda Ducray što mi je prvi put nakon nekoliko godina ulilo nadu u to da simptome bolesti koja će me možda pratiti čitav život mogu minimizirati, ako ne i u potpunosti ukloniti. Upalna bolest ne utječe na cjelokupno stanje organizma i ne bi je proglasila pretjerano opasnom, ali ono što može učiniti, i sigurno u većom mjeri čini onima kojima poput mene nije "skrivena" ispod kose, je loše utjecati na samopouzdanje, izazivati neugodu i potencijalno izbjegavanje društvenog života, što po mojem mišljenju može samo nepovoljno utjecati na stanje duha i izazvati emocionalni stres, koji - pogađate - može utjecati na pogoršanje bolesti.

BURO. testira: Kako mi je linija francuskog brenda pomogla u borbi s problematičnim vlasištem (фото 6)

S obzirom na to da sam otkrila specijalizirane proizvode kojima sam svoje stanje uspjela dovesti u red i ukloniti neugodne simptome, nema šanse da se odustanem od korištenja istih. Prevencija, odnosno izbjegavanje provokativnih čimbenika sigurno će i dalje biti nešto na čemu ću pokleknuti, ali vjerujem da ću pravilnom njegom vlasišta uspjeti stati na kraj dosadnim simptomima bolesti s kojima se bori sve više žena moje dobi.

* Sadržaj je nastao u suradnji s brendom Oktal Pharma.

Leave a comment

više