Search

Donosimo vam 5 načina kako da se ljeti nosite s hiperpigmentacijama

Donosimo vam 5 načina kako da se ljeti nosite s hiperpigmentacijama

Tekst: BURO.

Pigmentacija je prisutna u svačijoj koži, a ako govorimo o boji kože, onda govorimo o melanocitima (stanicama koje se nalaze u bazalnom sloju epidermisa) koje proizvode razne pigmente od kojih je jedan melanin. Osnovna funkcija melanina je da štiti kožu od UV zračenja, ali kada ga melanociti iz nekog razloga počnu proizvoditi neregularno i u većem broju, nastaju mrlje koje zovemo hiperpigmentacije. Sam termin "hiperpigmentacije" je veoma širok i podrazumijeva različite poremećaje, različitog intenziteta i trajnosti. Iako ovo nije baš jednostavan problem za tretirati, opcije svakako postoje, kao i nekoliko jednostavnih pravila koja treba imati na umu.

#1 Odredite uzrok hiperpigmentacije 

Hiperpigmentacija može nastati iz nekoliko različitih razloga, a u njih spada izlaganje UV zračenju, toplina, topikalna i oralna terapija nekim lijekovima (uglavnom onima koji idu na recept), iritacija kozmetičkim proizvodima ili procedurama, kao i hormonalne promjene. Najčešće se radi o melazmi, ožiljcima od akni (koji su poznati i ako post-inflamatorna hiperpigmentacija) i mrljama od sunca. Tamniji tipovi kože su podložniji nastajanju hiperpigmentacija zato što sadrže više melanina, pogotovo nakon bubuljica i iritacija.

Tek kada otkrijete koji od ovih uzroka se odnosi na vas, možete pristupiti njihovom efikasnom rješavanju i/ili ublažavanju. 

#2 Nađite način da se nosite sa stresom

Nije nikakvo iznenađenje da stres negativno utječe na zdravlje i, samim tim, na izgled kože i promjene koje na njoj nastaju. Mi svoj stres doslovno "nosimo na koži". Opće je poznato da on može izazvati suhoću, hiperpigmentaciju, začepljene pore i slično, ali i biti okidač za oboljenja poput psorijaze. Način na koji stres konkretno utječe na hiperpigmentaciju je preko upalih procesa: kada se zbog stresa aktivira naš obrambeni mehanizam melanociti proizvode više pigmenta što za posljedicu ima pogoršanje hiperpigmentacija.

Iz tog razloga je tzv. post-inflamatorna hiperpigmentacija teža za tretirati i ublažiti zato što se nalazi u dermisu, najdubljem sloju kože. 

Tretman mrlja nastalih zbog stresa zahtjeva i psihološki i fizički tretman u kojem su aktivnosti i/ili tehnike koje utječu na opuštanje podjednako važne kao i procedure i topikalna terapija.

#3 Izbjegavajte svjetlo

I ptice na grani znaju da je UV zračenje uzrok velikog broja negativnih promjena na i u koži, i da u njih spada i hiperpigmentacija. Jeste li znali da, nažalost, sunce nije jedina svjetlost koje se trebate čuvati? Plava svjetlost koju sadrži sunčevo zračenje, ali emitiraju i ekrani također je loša za kožu i pritom prodire dublje od UVA i UVB.

Kako biste se zaštitili od oba, koristite redovno kreme s namjenskom zaštitom, odnosno mineralnim filetrima kao što su titanijum-dioksid i željezovi-oksidi i visokom koncentracijom antioksidansa.

#4 Targetirajte problem rutinom njege

Iako je hiperpigmentaciju teško potpuno, a pogotovo trajno, eliminirati, ako želite držati je pod kontrolom trebalo bi prilagoditi dnevnu rutinu njege. Vitamin C je najpoznatiji i najučinkovitiji sastojak za ovaj problem pošto posvjetljuje postojeće mrlje i kožu uopće, sprečava nastanak novih i ima dokazana protuupalna svojstva. Princip po kojem djeluje je inhibicija tirozinaze, enzima koji sudjeluje u sintezi melanina.

#5 Obratite se profesionalcima

Ali ne očekujte čudotvorno rješenje nakon jednog dolaska kod dermatologa.

Hiperpigmentacija se smatra kroničnim stanjem što znači da se tako mora i tretirati, kao i to da rutina kućne njege i vašeg ponašanja igraju veliku ulogu. Profesionalni tretmani uključuju lasere, IPL i kemijske pilinge i moraju se provoditi u serijama, a koji odgovara vama mogu vam reći isključivo profesionalci koji ih izvode nakon konzultacija.

BURO. favoriti

Donosimo vam 5 načina kako da se ljeti nosite s hiperpigmentacijama (фото 3)

VITA C BRIGHT SERUM, COXIR

Related articles

Buro 24/7 Selection

više