Search

Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu

Tekst: D.D.


Glamur, luksuz, zabava i filmski festival stvari su koje vam prvo padnu napamet na spominjanje Francuske rivijere, odnosno Cote d'Azur, međutim za beauty industriju to podneblje znači sasvim nešto drugo. Gradić Grasse, naime, središte je parfemske industrije, i to od kraja 18. stoljeća, glavni grad parfema, u njemu su svoje noseve trenirali neki od najpoznatijih kreatora parfema... 

Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu (фото 1)

Među njima je i Olivier Polge, francuski "nos" koji već godinama stvara za kuću Chanel te je zaslužan za jednu od najtraženijih inačica kultnog No. 5 parfema - laganiju i svježiju L'eau. On svibanjske dane redovito provodi na spektakularnim poljima francuske kuće, gdje se uzgajaju ruže koje čine bazu mirisa kao što je primjerice Coco Mademoiselle. "Svibanjska ruža otvara svoje latice navečer i stvara sladak, pomalo medenast i začinjen miris", tvrdi parfumer. 

Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu (фото 2)
Olivier Polge

Ekskluzivno za portal BURO. kuća Chanel provela nas je kroz proces branja ruža te stvaranja jednog od najpopularnijeg mirisa na svijetu, "petice". Svakog se jutra najprije vodi utrka za branje slatke svibanjske ruže, s njezinih 100 nježnih latica, kako se tepa hibridnoj vrsti Rose x centifolia.

Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu (фото 3)

U poljima Chanela...


ŽETVA

Posljednja tri tjedna, sakupljači rade u parovima, spretno prenoseći "vrećice" napravljene od pregača s procvjetalim laticama. Ruže moraju pažljivo biti sakupljene u velike vreće, pazeći pritom da se te nježne latice, ne unište. Jedan kilogram ruža nastaje od 350 cvjetova, a svaki sakupljač uspije prikupiti i do pet kilograma u sat vremena.

Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu (фото 4)
Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu (фото 5)


VAGANJE

 Vreće se zatim nose u obližnje postrojenje gdje se cvjetovi važu i obrađuju prije nego će uvenuti na toplini. Upravo u tom trenutku počinje utrka s vremenom. A na Chanelovim poljima uzgaja se čak 50 tisuća grmova ruže.

Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu (фото 6)
Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu (фото 7)
Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu (фото 8)


EKSTRAKCIJA

Nakon vaganja, cvjetovi se smještaju na pet naslaganih perforiranih pladnjeva. Zatim slijede tri kupke u otapalu, lagano ih se miješa i podiže temperatura. Otapalo će apsorbirati sve mirisne komponente, dajući konkretnu mirisu konkretnu formu. U svaki se ekstraktor stavlja 250 kilograma ružinih cvjetova.

Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu (фото 9)
Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu (фото 10)
Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu (фото 11)


CONCRETE

Concrete je vrsta voska, odnosno masa koja nastaje nakon što se svježe cvijeće ostavi u otapalu. To je najvažniji dio u proizvodnji parfema te se čuva poput najvećeg blaga. Naime, potrebno je čak 400 kliograma ruža da bi se dobio samo jedan kilogram voska.

Dražesni pupoljci svibanjski ili kako od ruža iz Grassea nastaje jedan od najpopularnijih parfema na svijetu (фото 12)


ABSOLUTE

Na zahtjev parfumera kuće concrete se pretvara u absolute - tekućinu koja se koristi u formuli Chanel N°5 Extract. A od jednog kilograma voska, može se dobiti otprilike 600 grama ružinog absolutea.

Leave a comment

više