Search

Farmacia preporučuje: dodaci prehrani nove generacije

Farmacia preporučuje: dodaci prehrani nove generacije

Tekst: BURO.

Farmacia preporučuje: dodaci prehrani nove generacije (фото 1)

Tibor Gašparić

Kao što se izmjenjuju generacije, mijenja se moda, umjetnost ili glazbeni trendovi, a svjetla pozornice preuzimaju neka nova lica. I na tržištu dodataka prehrani slična je situacija, dolaze neki „novi klinci“ koji oduševljavaju svojim pričama, idejama i proizvodima. Danas vam Moja Farmacia zato predstavlja neke od mlađih, inovativnijih ili posebno zanimljivih brandova na čije proizvode vrijedi obratiti pažnju. O njima piše Tibor Gašparić, mag. pharm.

Bioandina

Priča o Bioandini kreće s avanturom jedne zagrebačke obitelji koja se zbog poslovnih obaveza morala preseliti u južnu Ameriku. Život u Andama upoznao ih je s blagodatima ekološki uzgojene hrane, a potpuno ih je oduševio jedan maleni gomolj - maca (Lepidium meyenii). Iako dijeli anatomsku porodicu s keljem i brokulom, maca zapravo djeluje kao adaptogen i pomaže održati balans hormona u tijelu. U želji da svojim prijateljima i rodbini približe teško dostupnu super hranu, krenuli su u suradnju s autohtonim uzgajivačima i distribucijom za Hrvatsku. Njihova maca raste na preko 3900 m nadmorske visine u pokrajini Junin što garantira ekološki uzgoj i kontrolirano podrijetlo. Nakon branja, sirovi korijen se podvrgava termičkoj obradi pod povišenim tlakom - procesom želatinizacije dolazi do pucanje vodikovih veza i aktivacije sekundarnih metabolita. Tako se postiže bolja probavljivost, nutritivno koncentriranija sirovina i kažemo da je maca „aktivirana“.

Najtraženiji Bioandina proizvodi u Farmacijama:

Arkopharma

Iz biljaka koje su sadržavale tek nekolicinu jedinstvenih aktivnih tvari, farmaceutska industrija je stvorila lijekove poput acetilsalicilne kiseline, morfina ili paklitaksela. Međutim, postoje i brojne druge biljke koje su se pokazale korisne u medicini, ali kod njih nismo uspjeli izolirati „glavne krivce“. Naime, često se zapravo radi o desecima spojeva od koji svaki daje svoj mali doprinos - slično poput glazbenika u velikom orkestru. Arkopharma laboratorij zato u svom radu koristi Arkototum Intégral - koncentrat svih aktivnih tvari sadržanih u pojedinoj biljci kako bi se postigao njezin maksimalan učinak. Osim što su vodeći europski proizvođač dodataka prehrani i biljnih lijekova, njihova linija bazirana na matičnoj mliječi jedina nosi 2 certifikata - oznaku odgovornog pčelarstva i povelju kvalitete. To nam je važna informacija ako znamo da su med i pčelinjih proizvodi jedna od najčešće patvorenih prirodnih sirovina na svijetu.

Najtraženiji Arkopharma proizvodi u Farmacijama:

MEV Feller

Kao predstavnika domaćih snaga, ne smijemo zaboraviti MEV Feller - liniju proizvoda koji se nastavljaju na dugogodišnju tradiciju magistra farmacije Eugena Viktora Fellera. Rođen je krajem 19. stoljeća u Donjoj Stubici, a njegov eliksir Elsa-fluid, liječio je „sve bolesti“, od bolova u zglobovima i križima pa do prehlade i glavobolje. Eliksir je brzo postao prava senzacija - kroz početak 20. stoljeća prodano je više od 27 milijuna bočica diljem svijeta. Iako je originalna formula Fellerovog fluida ostala izgubljena tajna Donje Stubice, MEV Feller danas nudi širok izbor dodataka prehrani koji po pristupačnoj cijeni donose zdravlje „sa zagorskih brega“.

Najtraženiji MEV Feller proizvodi u Farmacijama:

PiLeJe

U 20. stoljeću smo pronalazili lijekove koji su pomogli stvoriti temelje medicine kakvu danas poznajemo, ali u 21. stoljeću to više nije dovoljno! Danas razmišljamo i dva koraka unaprijed - cilj je poboljšati kvalitetu života pacijenata, pomoći im da održe zdravlje i osiguraju si dugovječnost. Osnivač PiLeJe grupe, dr. Christian Leclerc, jedan je od začetnika medicine zdravlja - ideje da bolest ne nastupa trenutno, niti zdravlje ne nestaje pritiskom tipke na prekidaču. To je postupan proces koji nekada traje godinama, ali uz pravovremenu medicinsku intervenciju i promjene životnih navika još uvijek stignemo korigirati smjer u kojem plovimo i izbjeći „sudar s ledenjakom“. Kroz svoja tri laboratorija (mikronutricija, fitoterapija i mikrobiom) PiLeJe pruža individualiziran pristup pacijentu, vrhunsku edukaciju zdravstvenim radnicima i proizvode koji iz temelja mijenjaju život na bolje.

Najtraženiji PiLeJe proizvodi u Farmacijama:

AllergoSan

Institut AllergoSan već više od 25 godina vodi gđa Anita Frauwallner. Od samih početaka karijere je kroz rad obiteljske ljekarne u Grazu poticala interdisciplinarni pristup i unaprjeđenje komunikacije među zdravstvenim djelatnicima. U početku su fokus bili pacijenti s kožnim problemima, ali ubrzo je njen interes privukao probavni sustav kao stup cjelokupnog zdravlja. Institut je kroz suradnju s brojnim znanstvenicima proveo više od 25 istraživačkih projekata o višesojnim probioticima na temelju kojih su nastale nove mogućnosti za poboljšanje stanja poput IBS i IBD, alergija u trudnoći, bolesti jetre i dijabetesa. OMNi-BiOTiC je danas vodeći brand probiotika u Austriji, a gđa Frauwallner i dalje ne posustaje - nastavlja okupljati stručnjake iz različitih područja jer vjeruje kako samo inovativnost može pomaknuti granice spoznaja o zdravlju.

Najtraženiji AllergoSan proizvodi u Farmacijama:

Terranova

Iza ovoga branda krije se zapravo jednostavna, ali genijalna ideja - jedna od onih zbog kojih se čovjek upita „Kako se netko toga ranije nije sjetio?“. Kada pojedemo naranču, šipak ili kivi, ne unosimo samo vitamin C, već iskoristimo i sve druge spojeve prisutne u toj namirnici. Za bioflavonoide danas znamo koliko su važni za iskoristivost vitamina C u organizmu, ali nesumnjivo postoje i brojni drugi spojevi čiju važnost tek trebamo otkriti. Kroz povijest i tisućljeća evolucije jeli smo cjelovite namirnice, a nismo uzimali pojedinačno izolirane vitamine. Zato Terranova u svojim kapsulama ne koristi klasična punila i neaktivne pomoćne tvari, već Magnifood kompleks - smjesu liofiliziranih biljaka, ljekovitih gljiva i algi koje stvaraju optimalno „prirodno okruženje“ za vitamine i minerale. Proizvodi su bez GMO-a, aditiva i konzervansa, pogodni su za vegetarijance i vegane, a sve biljke su ekološki uzgojene u kanjonu rijeke Sandy.

Najtraženiji Terranova proizvodi u Farmacijama:

Nutrimmun

Sigurno ste već negdje čuli da su crijeva naša najveća sluznica. Njihova površina (500 m2) je dovoljno velika da prekrije cijeli teniski teren, a čak 80% imunoloških stanica kreće svoj životni put upravo u crijevima. Neke bolesti i zdravstvena stanja jednu od svojih podloga imaju u tom dijelu probavnog sustava. Neravnoteža mikroflore i pretjerana propusnost crijevne sluznice mogu predstavljati otežavajući faktor u tretiranju kožnih problema, alergija, sklonosti infekcijama ili autoimunih bolesti. Njemački proizvođač Nutrimmun nudi proizvode koji će pomoći zacijeliti sluznicu crijeva, ojačati imunološki sustav ili omogućiti obnovu zajednice malenih sustanara u našim crijevima. Zanimljivo je i da jedini na tržištu već u samom nazivu preparata koriste riječ „probiotik“.

Najtraženiji Nutrimmun proizvodi u Farmacijama:

Gaia Naturelle

Gaia Naturelle je najmlađi predstavnik na ovoj listi, ali čini se da gotovo i nema osobe koja u zadnjih pola godine nije čula za njihov Collagen Shot - proizvod koji se u samo nekoliko mjeseci uzdigao s razine tajne ljepote o kojoj se potiho šaputalo u beauty krugovima, sve do jednog od vodećih predstavnika u svojoj kategoriji. Iza Gaie se kriju tri mlada biotehnologa (Anja, Ines i Uroš) koji su se upoznali na studiju u Ljubljani. Nakon strelovitog uspjeha Collagen Shota nedavno su predstavili i novitete - liposomalne vitamine i proteinske pločice s kolagenom.

Najtraženiji Gaia Naturelle proizvodi u Farmacijama:

Related articles

Buro 24/7 Selection

više