Search

Je li kurkuma zaista \"zlatni začin\" koji liječi sve?

Je li kurkuma zaista "zlatni začin" koji liječi sve?

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Imunitet, imunitet, imunitet... To je gotovo sve što čujemo i vidimo u posljednje vrijeme, barem kada je prehrana u pitanju. S punim pravom, naravno. Optimalna prehrana je važna, ali u ovakvim situacijama postajemo posebno ranjivi po pitanju raznih suplemenata i onoga što se definira riječju zaluđenost. Kurkuma je jedan od sastojaka koji se već duže vremena nalazi na svim usnama, od onih nutricionista pa do wannabe wellness influencera na Instagramu. "Zlatni začin" fancy Amerikanci piju čak i u svojoj fancy kavi (oni koji i dalje piju kavu, no to je sasvim druga priča), ali o čemu se zapravo radi? I kako razlučiti koja je dobra mjera (kao kod celera, na primjer). Tu možemo pomoći, samo skrolajte dalje.

Je li kurkuma zaista "zlatni začin" koji liječi sve? (фото 1)

Na koje probleme kurkuma utječe?

Mnogi je veličaju kao pomagača u borbi protiv gotovo svega - visokog kolesterola, alergija, depresije, upale desni, PMS-a, pa čak i mamurluka. U ajurvedskoj medicini, kurkumi se pripisuju antibakterijska, antivirusna i antiparazitska djelovanja te se već jako dugo koristi kao pomoć pri liječenju dijabetesa, u terapiji protiv raznih bolova, reume i osteoartritisa,  za gubitak pamćenja i protiv pojave ekcema. Ako ste skeptični zbog toga što se ona, kao nauka, ne uklapa u zapadnjačke načine provođenja sistematskih studija, evo što o kurkumi kaže zapadna medicina:

protuupalna svojstva - dokazano smanjuje bolove u zglobovima kod pacijenata s artritisom.

pomaže protiv bolova - neke studije ukazuju na to da je u pojedinim slučajevima efikasna poput ibuprofena, ponovo kod borbe s artritisom.

moćan antioksidans - što znači da potencijalno može da pomoći u mnogim stvarima, od prevencije tumora do anti-aginga.

povoljno djeluje na probavu - zbog svojih protuupalnih osobina i činjenice da je jak antioksidans ovaj se začin ispituje i kao mogući lijek za sindrom iritabilnog crijeva.

Koliko zapravo može pomoći?

Uvijek je koristan dodatak, ali nikad je ne biste trebali smatrati zamjenom za lijekovi, pri borbi s ozbiljnim bolestima. U principu, kada vam neko kaže da kurkuma (ili bilo koja druga namirnica) "liječi sve", trebalo bi vam se ipak upaliti crvena lampica.

Je li kurkuma zaista "zlatni začin" koji liječi sve? (фото 2)

Postoji li optimalan način konzumiranja kurkume?

Ovo je "tanak led" s obzirom na to da mnogi liječnici tvrde da je apsorpcija čiste kurkume preko gastrointestinalnog trakta slaba. Iz tog razloga se u indijskoj kuhinji ona obično zagrijava u masti ili joj se dodaju drugi začini koji potpomažu apsorpciju, a najčešće se za ovo koristi crni papar. Dakle, jedite je s hranom. U svakom slučaju, caffè latte s prahom od kurkume (osim ako baš volite američke trendove) je besmislica.

Može li kurkuma biti štetna?

Ako se uzima u preporučenim dozama - do 2 grama dnevno, ne bi trebala biti štetna. Oni koji obožavaju ovaj sastojak ga često koriste i u izradi maski za lice, a do sada nisu prijavljeni nikakvi kontraefekti za nanošenje kurkume na kožu. Ipak, ako se s dozom kurkume u jelu pretjera, ona može dovesti do neugodnih pojava poput mučnine ili problema s probavom.

Osim toga, kronični bolesnici bi se oko upotrebe te posebno doziranja, posavjetovati s liječnikom, zato što kurkuma može reagirati sa antikoagulansima, prokoagulansima, lijekovima za hipertenziju i lijekovima koji se koriste u sklopu kemoterapije.

Je li kurkuma zaista "zlatni začin" koji liječi sve? (фото 3)

Leave a comment

više