Search

Jeste li se ikad zapitali što se nalazi u flasterima za bubuljice i jesu li zaista djelotvorni?

Jeste li se ikad zapitali što se nalazi u flasterima za bubuljice i jesu li zaista djelotvorni?

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Svi smo ih negdje vidjeli: male okrugle flastere (ima ih i u zabavnijim oblicima) koji obećavaju da će za nekoliko sati (ili noć) bubuljice nestati. Ako na ove zaista optimistične tvrdnje dodate činjenicu da ih vrlo često prate fotografije tinejdžera, nećemo vam predbacivati ako ste mislili da nisu za vas ili da su samo neka vrsta hypea. Ako ste skeptici, pripremite se na iznenađenje - flasteri protiv bubuljica su zapravo vrlo efikasni. Naravno, ne pričamo o njima u kontekstu ozbiljnih akni koje zahtijevaju multidisciplinaran pristup, protokole i dugoročna rješenja, ali ako vam je poznat onaj osjećaj da jedna (ili nekoliko) bubuljica koje su se pojavile i izdominirale licem ili se, pak, s bubuljicama prvi put srećete u posljednje vrijeme zbog nošenja maski, ovo je proizvod koji vrijedi probati.

ŠTO SU FLASTERI ZA BUBULJICE?

Radi se o hidrokoloidnim flasterima koji u sebi sadrže i sastojke koji imaju jako protuupalno djelovanje i koji "izvlače" bubuljicu, sasuše je, a zatim ublažavaju i oteklinu oko nje. Ovi flasteri se godinama primjenjuju u Koreji, a posljednjih godina su se s ekspanzijom korejske kozmetike i beauty rituala proširili po cijelom svijetu. Zamislite ih kao high tech korak koji daje rezultate koje smo (uzaludno) očekivali od paste za zube kad smo bili tinejdžeri.

KAKO RADE?

Hidrokoloid je sastojak koji liči na gel i koji doslovno izvlači gnoj iz pora, ali i održava optimalan nivo hidratacije kože što ubrzava proces zarastanja. Njegova prvobitna namjena u medicini jeste bila za previjanje rana i u tu svrhu se koristi veoma dugo, a danas se od njega rade i flasteri za stopala. Osim što je napravljena od hidrokoloida, većina flastera za bubuljice sadrži i salicilnu kiselinu koja je u stanju prodrijeti u upaljenu poru, očistiti je i spriječiti daljnje razvijanje upalnog procesa.

Dodatni bonus ovih flastera je taj da vas direktno sprječavaju da dirate bubuljicu ispod njih, time se sprječava prijenos bakterija, ali i eventualno nastajanje ožiljaka. Svi znamo da je "ne diraj!" jedna od najtežih zapovijedi za ispoštovati kada je riječ o vlastitom licu, zar ne?

Ako sve ovo nije dovoljno da vas uvjeri, imamo još - kada se dobro prilijepe, flasteri za bubuljice sprječavaju da nečistoće sa strane dospiju u tu bubuljicu, štite je od vode (vodootporni su), ali i svih drugih utjecaja okoline poput UV zračenja što znači da, dok ga nosite, ne mogu nastati hiperpigmentacije i eventualni ožiljci. Možete se, čak, i našminkati preko njih, ali za to je već potrebna određena vještina.

Jeste li se ikad zapitali što se nalazi u flasterima za bubuljice i jesu li zaista djelotvorni? (фото 1)

KADA SE KORISTE?

Postoje dva razloga za njihovu primjenu - prvi je nastanak nove bubuljice, a drugi bubuljica s kojom ste nešto "već radili" pa ne želite završiti s ožiljkom ili flekom.

NOVA BUBULJICA

Sigurno znate onaj osjećaj kada postanete svjesni da će vam nešto "iskočiti" na licu. Čim se taj osjećaj pojavi, na to mjesto stavite flaster. Dobra stvar je da on zaista djeluje jako lokalizirano i neće isušiti ostatak kože. Ostavite flaster da djeluje minimalno šest sati, idealno cijelu noć. Kada ga skinete, na njemu će vjerojatno biti nešto gnoja - znamo da nije baš najljepša stvar na svijetu, ali ovo samo znači da flaster obavlja svoj posao. Možete zatim staviti novi, ako mislite da nije dovoljno.

POTENCIJALNI OŽILJAK

Da, rečeno nam je milijun puta da ništa ne stišćemo sami, ali ljudski je griješiti. Flasteri protiv akni pospješuju brže zarastanje rana (zato se godinama i koriste umjesto klasičnih zavoja) tako što hidriratiziraju kožu i ne dozvoljavaju da se preko nje stvori krastica koja usporava proces zarastanja.

Kako koristiti flaster za bubuljice 

Stvar je vrlo jednostavna:

  • temeljito očistite kožu nekim nježnim sredstvom - ne želite ispod flastera zarobiti bilo kakvu prljavštinu - i pričekajte da se dobro osuši, slobodno utapkajte višak vlage
  • stavite flaster, držite ga dok se ne zalijepi na svim rubovima
  • ostavite ga da djeluje minimalno šest sati
  • ponovite po potrebi

Zvuči genijalno, znamo. Molimo vas samo da vas ne zavede njihova efikasnost - ma koliko korisni bili, flasteri za bubuljice ne mogu zauzeti mjesto redovne rutine njege koju ne treba prekidati već samo nadopuniti njima, kada za to ima potrebe.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više