Search

Jeste li već čuli za \"yoga odmor\"?

Jeste li već čuli za "yoga odmor"?

Tjedan odmora i relaksacije

Tekst: Snježana Nina Vukas


Image: Sanjin Kaštelan

Naša stalna kolumnistica Snježana Nina Vukas ispričala nam je sve o jednom od najpopularnijih načina za odmor i opuštanje

U svijetu jedan od sve popularnijh oblika odmora, yoga odmor ili yoga povlačenje, u posljednjih nekoliko godina postaje sve rašireniji i kod nas. Već desecima godina svaka poznatija holiday destinacija; od onih egzotičnih poput Balija, Tajlanda, Indije do onih bližih nama poput Toskane, Grčke i Turske, nudi razne oblike yoga odmora, a mnogi mali hoteli i resorti specijalizirali su se upravo za ovakav oblik usluge. Drago mi je da polagano, ali sigurno i Hrvatska dobiva svoje mjesto na svjetskoj mapi ponude yoga odmora. Danas je ta ponuda dosta široka – od morskih destinacija i yoga jedrenja, do onih kopnenih ili pak planinskih. Osim hrvatskih yoga učitelja koji na ovakve odmore najčešće vode svoje polaznike, sve je više međunarodnih učitelja koje privlači Hrvatska i koji dovode svoje grupe.

Jeste li već čuli za "yoga odmor"? (фото 1)

"Povlačenje"

Prvi yoga odmor na kojem sam bila, prije desetak godina, održavao se u predivnom retreat centru u gradiću Tulum u Meksiku. Tulum je poznat po mayanskim ruševinama smještenim na klisuri iznad mora i jedno je od magičnijih mjesta koje sam posjetila. Na retreat sam otišla sama – trebalo mi je povlačenje i odmak od svega. Nakon tjedan dana osjećala sam se kao da sam na odmoru već mjesec dana. Iako smo dva puta dnevno vježbali yogu, ostatak vremena bio je posvećen relaksaciji i punjenju baterija. Iduća destinacija, nekoliko godina kasnije, bila je Indija, zatim Bali. Nakon svih tih divnih iskustava odlučila sam polaznicima svog yoga centra priuštiti ovo iskustvo. Tako sam 2009. godine organizirala yoga odmor u Istri. U Hrvatskoj se tada ništa slično nije događalo, niti je taj koncept bio poznat većini. Na odmor su se prijavili većinom moji polaznici, no bilo je i nekoliko stranaca. Prošle godine su se na sad već godišnjem yoga odmoru u Istri skupili yogići iz šest zemalja, a ove godine se nadamo još šarolikijoj grupi.

Jeste li već čuli za "yoga odmor"? (фото 2)

Što možete očekivati?

Yoga odmori obično privuku osobe koje vježbaju yogu, bilo rekreativno ili malo ozbiljnije, no upoznavala sam i one koji su odlučili na ovaj način započeti sa vježbanjem yoge. Zanimljivo je i da većina osoba na ovakve odmore dolaze sama; bez partnera, prijatelja, djece kako bi zaista dobili odmak od svakodnevnog života – nešto što bih zaista svakome preporučila. Yoga se obično vježba dvaput dnevno, ujutro malo intenzivnije, a popodnevni satovi posvećeni su laganijoj vježbi ili pak pranayami (vježbe disanja), meditaciji i slično. Svi obroci su zdravi, lagani i vegetarijanski, nešto što rado kao svojevrstan detox prihvate i oni koji nisu vegeterijanci. Tijekom tjedna obično su organizirana dva ili tri grupna izleta koja su uključena u cijenu, a ostatak slobodnog vremena koristi se za odmor i relaksaciju ili pak masažu i razne tretmane.

Jeste li već čuli za "yoga odmor"? (фото 3)

Ovakvi odmori se održavaju na mirnim i tihim mjestima, što dalje od gradske buke, automobila, žurbe i gužve, odnosno svega onoga čime smo svakodnevno okruženi. Ovo je prilika za punjenje baterija, vraćanje sebi i introspekciju, no i za druženje i stvaranje novih prijateljstava. Zaista odmor za tijelo, um i dušu – nešto što nam je svima sve potrebnije.

Više o radu Snježane Nine Vukas potražite na www.ninavukasyoga.com i  www.sanghayogacentar.com

Jeste li već čuli za "yoga odmor"? (фото 4)

Jeste li već čuli za "yoga odmor"? (фото 5)

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više