Search

\"Jutro radije iskoristim za pripremu dobrog doručka nego za šminkanje\"

"Jutro radije iskoristim za pripremu dobrog doručka nego za šminkanje"

One se ne šminkaju i što sad?


Image: IMaxTree,
Buro arhiva

Velika želja mi je imati zahvalan ten i intenzivno radim na tome. No, proces je nekako spor i nikako dočekati dan kada ću se u javnosti osjećati ugodno bez pudera na licu, bez kojeg inače u većini slučajeva ne izlazim van. O tom "problemu" i iskustvima porazgovarala sam s tri prijateljice koje se uopće ne šminkaju na dnevnoj razini, tek za neke posebne prigode i pritom su iznimno samouvjerene i u tome vide samo dobro za sebe i kožu lica...

Nisam baš osoba od šminke i šminkanja i uvijek sam se divila onima koji to jesu, posebice na dnevnoj bazi. To da nemam taj makeup moment urođen u sebi bi vam potvrdila i moja skromna kozmetička torbica, koja u suštini baš nema nikakvog smisla, ako je suditi prema njezinom sadržaju. Realno, onako za ozbiljno se našminkam tek kada idem van, za neke posebne prigodne ili kad imamo neki poslovni event. I to je, moram priznati, gotov uvijek identičan stil makeupa.

Dobra podloga i puder, nešto za podočnjake, highlighter, rumenilo, pazite sad ovu revoluciju koja slijedi, tuš koji znam savršeno dobro izvući (ne znam na koga mi je to, sigurno nije na mamu, ali bome ni na tatu), maskara i ruž (većinom crveni ili ružičasti). I to je to, gotovo da uvijek u tim trenucima izgledam identično. U prilog mi ide jedino to što se ne šminkam često pa se ljudi iznenade kad me ponovno vide "malo jače" našminkanu. Naime, na dnevnoj bazi se jedva na to natjeram i za svojevrsno "prisiljavanje" postoji i legitiman razlog. S obzirom na to da nemam baš zahvalan ten koji nikako ne mogu utjerati u red, puder je moja jedina i najbitnija opsesija Da se razumijemo, spomenuti dnevni makeup look kod mene podrazumijeva samo to - puder, jer se bez njega osjećam golo. Ne, nisam još otišla u onu krajnost da kad se spuštam do lokalnog dućana nanosim slojeve žbuke koju onda blendam (to se valjda tako kaže) i kasnije skidam razrjeđivačem, no ako se već radi o nekom konkretnijem odlasku negdje usred bijela dana, nema šanse da bez njega, barem mrvicu pudera veličanstvenog, napustim kuću.

"Jutro radije iskoristim za pripremu dobrog doručka nego za šminkanje" (фото 1)

Znam, trebala bih se opustiti po tom pitanju, ali ne mogu, neću. OK mi je ovako. Toliko sam se u biti istrenirala na tom polju da ga pravilno nanesem u roku od dvije minute zajedno s rumenilom i korektorom i malo definiram možda obrve (ne svaki put). Tako da, po pitanju svog makeupa mogu reći da mi je puder kao takav jedna i jedina opsesija koje se ne mogu otarasiti i u koji sam financijski spremna uložiti sve blago ovoga svijeta koje imam. Ne mogu vam nažalost otkriti koji puder mi se pokazao kao idealan za moj ten i nedostatke koje imam, ne zato što ne želim, nego sam već dugi niz godina u istraživačkoj fazi u kojoj to nisam nikada u konačnici definirala, nego uglavnom testirala.

Istražujući prednosti (i fizičke i psihičke) za ne nanošenje ikakvog makeupa, barem ponekad, kakav je feeling uopće (ne mislim na ono kada si kod kuće i nemaš šminku, nego u ajmo reći javnosti), odlučila sam priupitati neke djevojke koje to svakodnevno prakticiraju kako se s time zapravo nose. Naime, u svojoj bliskoj okolini imam nekoliko prijateljica koje se gotovo uopće ne šminkaju, i pritom mislim da na dnevnoj razini uglavnom ne koriste doslovno ništa i mogu vam reći da im to sve skupa jako dobro stoji. One su Nives, Dora i Iva i evo što su mi one rekle na tu temu…

"Jutro radije iskoristim za pripremu dobrog doručka nego za šminkanje" (фото 2)

"Uvijek sam imala vrlo zahvalan ten i to je najveći dio razloga zašto se gotovo nikad ne šminkam. Osim toga, šminka mi je na licu uvijek bila vrlo neprirodna, poput svojevrsne maske, a nikad nisam osjećala da čini nešto dobro za moju kožu ili izgled." rekla mi je Nives (26), urednica jednog online lifestyle izdanja, koja ističe kako nikad nije imala potrebu njome prekrivati nedostatke i nepravilnosti poput primjerice pjegica, a smatra da je nitko ne bi trebao koristiti na taj način. "Šminka može učiniti čuda za samopouzdanje, ali postaje problem kad bez sloja pudera i maskare više ne možemo izaći iz kuće." objašnjava mi Nives i nadodaje kako bi ona prema njezinom mišljenju trebala biti zabavna i prisutna da bismo se osjećali bolje, ali ne i da bismo bili ovisni o njoj.

Slično razmišlja i moja druga prijateljica Dora (31), direktorica u jednoj tvrtki te suosnivačica udruge za udomljavanje i brigu oko napuštenih životinja, koja je primjerice u gimnaziji redovito furala prilično "težak" makeup, dok ju danas rijetko možete vidjeti i s nekom natural look makeup varijantom, a kamoli da ode u neki ekstrem. Naime, Dora se više gotovo uopće ne šminka jer kako mi kaže, većinu vremena ima pametnijeg posla od toga. "Ujutro radije pijem kavu nego se šminkam!" Kako se već dugo vremena ne šminka kaže da i kad se eventualno našminka zaboravi na to i često protrlja oči jer je zaboravila da ima nanesenu šminku.

"Jutro radije iskoristim za pripremu dobrog doručka nego za šminkanje" (фото 3)

"Ono što najviše mrzim od svega je da ju navečer ne volim skidati i već kad se počnem šminkati počnem razmišljati o tome kako ću ju morati skinuti (smijeh)" priča mi iskreno Dora koja otkriva i da nije baš spretna u tome i da baš nema nikakvog interesa. "Šminkam se jedino za neke posebne prigode, ali me šminka sestra koja je inače profesionalna vizažistica. Ja se stvarno ne znam više našminkati, a da to na nešto liči. A iskreno, grozno mi je vidjeti loše našminkanu ženu" naglašava. "Većinu vremena provodim u odjeći koja po meni ionako ne podržava nikakav makeup, ali je bitno da su kosa i nokti uredni. Ako nešto još ne volim vidjeti to je onda zguljeni lak za nokte ili zgrudana trodnevna maskara na trepavicama, to je pak druga tema..." zaključila je Dora.

Moja treća sugovornica je Iva (27), diplomirana arhitektica, koja razmišlja jednako kao i Nives i Dora, a kaže mi ovo: "Ujutro sam uvijek u nekoj žurbi, tako da se šminkam minimalno, koliko uspijem u pet minuta. Ako se uopće šminkam. Naime, jutro radije iskoristim za dobar doručak." Kaže mi i kako se njezino svakodnevno šminkanje, ako do toga uopće i dođe svodi samo na prikrivanje nedostataka, a tek ponekad ode baš u smjeru "visoke ljepote" za potrebe nekog izlaska i slično. "To se na kraju svede uglavnom na tuš ili jači ruž. Tek nekoliko puta sam bila profesionalno našminkana i tada sam se osjećala kao da nosim masku i da to nisam ja" objasnila mi je Iva koja u šminkanju ne vidi neku specijalnu važnost, ali ponekad dobro dođe, posebno kada izgleda izmučeno i umorno nakon višemjesečnih projekata na kojima radi.

"Jutro radije iskoristim za pripremu dobrog doručka nego za šminkanje" (фото 4)

Sve u svemu, činjenica je da ovim trima mladim damama, osim što nisu sklone šminkanju, zajedničko to i da su po tom pitanju posve neopterećene, samouvjerene s nekim svojim dobro posloženim sustavom vrijednosti, a to pak s druge strane ne može na van zamijeniti ili nadomjestiti ama baš nikakav makeup. Bravo djevojke!

Related articles

Buro 24/7 Selection

više