Search

Kako izgleda prehrana jedne balerine? Upitali smo Ivu Vitić Gameiro, prvakinju baleta HNK

Kako izgleda prehrana jedne balerine? Upitali smo Ivu Vitić Gameiro, prvakinju baleta HNK

Sportska disciplina i odricanja

Tekst: A.P.


Image: Senja Vild

Biti balerina nije lagan posao. Potrebno je puno truda, odricanja i discipline da bi se uspjelo, a onda i opstalo na vrhu

Balerine su čest predmet javne rasprave, pogotovo nakon niza filmova i dokumentaraca u kojima se puno govori o njihovom načinu života i prehrani. Balerine moraju biti vitke, tu nema rasprave, ali se u javnosti često dovode u pitanje njihove metode prehrane i mršavljenja, što se opet može zahvaliti holivudskim filmovima u kojima su prikazane mračne strane baleta. Potrebno je shvatiti da su balerine u stvari vrhunske sportašice koje trebaju biti u punoj formi i fizičkoj spremi za naporne višesatne probe i potom predstave. Zanimalo nas je kako izgleda režim prehrane jedne balerine, a tko nas može bolje uputiti u to nego prvakinja zagrebačkog HNK, Iva Vitić Gameiro.

Kako izgleda radni dan jedne balerine?

Moj radni dan počinje u 7 h. Prvo idem prošetati mog malog Jack Russell terijera Milesa i nakon toga slijedi doručak i oko 9.30 sam u kazalištu jer u 10 počinju naše vježbe ili zagrijavanje koje traje do 11.15. U 11.30 počinje proba koja je do 15 s ansamblom. Onda slijedi mala pauza za ručak i između 16-19 imamo probe mi solisti sami s partnerom i balet majstorom. Neke dane čak znamo imati probe od 19-21, ako je potrebno uoči premijere izvesti dodatne korekcije.

Iva Vitić

Balerine su nakon manekenki najviše na udaru javnosti radi načina prehrane, točnije javne percepcije vaše prehrane. Koliko ima istine u tome da smijete jesti jako malo?

Mislim da neki put ljudi ipak pretjeruju s tom vizijom da balerine ne jedu ništa. Mi se trošimo puno, po cijele dane smo u dvorani tako da moramo jesti kako bismo imali energije. Sve ovisi o tipu tijela i metabolizmu različitih osoba.

Što pojedete u danu? Kako izgleda vaš uobičajeni jelovnik?

Za doručak ne mogu puno pojesti, ali nikad ga ne preskačem. Uvijek je tu ili neki jogurt, pahuljice ili sendvič, i bez kave ništa. U kratkim pauzama uvijek imam sa sobom kakvu voćku, bananu, jabuku, orašasto voće, čokoladu... Za ručak ovisi kako kad, komad mesa s povrćem ili krumpirom ili riba, a kad je predstava nastojim pojesti tijesto. I za večeru ili komad mesa ili neko povrće s tjesteninom. Uglavnom, sve jedem u normalnim količinama.

iva vitić

Sprovodite li posebne dijete uoči premijera ili slično?

Uoči premijere radimo još pojačano tako da mi treba energija, pa nema nikakvih dijeta. Period kada više brinem o težini je ljeti kada sam na godišnjem odmoru. Nastojim se ne pretrpavati s hranom i sama vježbati kako bi mi bilo lakše vratiti se u formu.

iva vitić

Po vašem iskustvu, koliko su balerine opterećene težinom? Ima li u vašem svijetu pritiska da stalno budete mršave kao što vlada pritisak u modnoj industriji?

Ne mogu kazati za sve slučajeve jer je svaka osoba za sebe. Mi se svaki dan gledamo u ogledalo i uočimo svaki kilogram, ali isto tako konstantno radimo, pa se trošimo i stoga mislim da nije dobro biti na rigoroznim dijetama. U našem poslu ima malo pritiska jer kako bi balerine izgledale da su debele? Međutim, sve je to u nekim normalnim mjerama.

iva vitić

Koje namirnice prevladavaju u vašoj prehrani?

U mojoj prehrani ima svega, voća i povrća, ribe, mesa, slatkoga...

S čime se nagradite? Koji je vaš "cheat meal"?

Definitivno burger u Submarineu, Italian (smijeh).

Related articles

Buro 24/7 Selection

više