Search

Kako je Charlotte Palermino postala naš omiljeni beauty guru?

Tekst: BURO.


Ako ste pravi beauty junkie potpuno je izvjesno da su vam crne rupe interneta s recenzijama i tutorijalima postale domaći teritorij i naučili ste se po njima snalaziti (u protivnom ne biste preživjeli niti sačuvali razum, zar ne?). U njima se zaista može naći svašta, a baš kao i na svakom buvljaku dragulji su rijetki ali zato apsolutno vrijedni. Jedan takav dragulj je upravo Charlotte Palermino.

Ok, jasno je da sam pristrana, i da mi je upravo ona već neko vrijeme omiljeni dragulj (zajedno s Caroline Hirons, za koju smatram da bi ju trebalo uvrstiti u obavezno štivo). Za Charlotte sam saznala još davno kada je, u jednom članku za Cosmopolitan prije više od 5 godina, pisala o tome kako je tjedan dana jela samo i isključivo pizzu i - smršavila 2.5 kilograma. Svaki početak je težak, nemojte se mrštiti.

Kako je Charlotte Palermino postala naš omiljeni beauty guru? (фото 1)

Od tog dana, ova freelanserica je, pored toga što je postala stručnjak za kozmetiku i što je sa suradnicima lansirala brend dieuxskin, suosnovala je i sajt benicepaper.com koji se bavi svim stvarima vezanim za CBD i nosi oznaku “samo za starije od 21 godinu”. Iskreno, ovo je posljednja stvar koju sam o njoj saznala. Prvi put sam je zapravo zapazila kada je govorila o retinolu. Ili o SPF-u. Ili, možda, o tome kako nas kolektivno vozaju konceptom “clean skincare”. Ne smijem staviti ruku u vatru koja tema je zaista bila prva ali zato smijem staviti ruku u vatru da sigurno trebate poslušati što Charlotte o svakoj od njih ima za reći. A ne bi bilo zgoreg ni da vam objasni zbog čega po New Yorku baš i ne biste trebali hodati u japankama (ili otvorenih prstiju).

Ono što Charlotte govori samo po sebi jest smisleno i na mjestu ali to nije njen najveći forte. To što je izdvaja od mora ostalih je način na koji sve govori (i način na koji ponekad - ok, često - koluta krupnim očima) kao i to kako bira teme kojima će se baviti. Malo je reći da ih smatram relevantnim, a i da se s njom u velikom broju slučajeva slažem.

Kako je Charlotte Palermino postala naš omiljeni beauty guru? (фото 2)

Charlotte često priča o znanosti na kojoj se bazira kozmetička industrija što već samo po sebi godi kad vas na svakom ćošku napada neka Gwynnie Paltrow koja sije kolektivnu paranoju kako bi zaradila na svojim snake oil preparatima (voda za tjeranje duhovnih vampira, hellooo?). Ipak, Charlotte ne priča suhoparno, ne pretjeruje s detaljima (koje svatko može istražiti dalje sam jer često citira i izvore), ne unosi konfuziju terminima koje većina svijeta ne razumije i, što je još važnije od svega, jako joj je stalo da ne bude budala. Eto, rekla sam. Svojim riječima, doduše, koliko znam ona sama nije nikoga nazvala budalom. Ono što jest izjavila je da je jako zanima način na koji nam se predstavljaju i serviraju stvari, marketing koji se uvukao u svaku poru ljudskih života i način na koji se njime vodi i manipulira. Me too, Charlotte, me too.

Dakle, cilj je što realnije sagledavanje situacije u kojoj se nalazi(mo) kad god je i koliko to moguće. Razgovarajte s mudrim ljudima (ali i terapeutima) i reći će vam da stvari u životu nisu crno-bijele. Isto tako, realno stanje stvari uvelike ne odgovara onom hipotetički idealnom ili bar optimalnom. Ovo nije nikakva moja ideja da beauty industriju učinim novim predmetom proučavanja filozofije i pripišem joj neslućene dubine. Isto se odnosi na bilo koju temu ljudskog djelovanja, od održivosti, preko ubijanja morskih pasa pa sve do kemije koju stavljamo na lice. A sve je kemija. I sve što stavljamo na lice je kemija. I ne, u samoj toj činjenici nema ama baš ništa a priori loše.

Naravno da razne razlike postoje. Neka kemija jest štetna - da li po nas, da li po okolinu, a često to dođe na jako slično - da li zbog svog sastava, da li zbog načina na koji se izrađuje. Ipak, bilo bi lijepo kada bismo se, između ostalog, osvijestili i prizvali pameti pa prisjetili jednog koncepta koji se naprosto zove "doziranje". Zaboravili smo na to da doza čini otrov, zar ne, ili to važi samo za botoks? Charlotte je jedna od osoba koja se bori da nam kolektivno povrati (malo) zdravog razuma upravo tako što postavlja jednostavna i zdravorazumska pitanja, a zatim na njih i odgovara.

Kako je Charlotte Palermino postala naš omiljeni beauty guru? (фото 3)

Njeni odgovori možda nisu uvijek ono što bismo željeli čuti - nekad zaista i koluta tim očima vrlo očito - pošto nam se u kaosu stvarnog života bar na internetu, u carstvu krema i mazalica, više sviđa da nam netko obeća rješenje svih problema, što onih vezanih za kožu, šminku ili etiku. Nažalost, ni to nije crno-bijelo, ali na sreću nije ni beznadno. Štoviše. Budemo li više slušali ljude kao što je Charlotte, sretan kraj, bar kad je kozmetika u pitanju, djeluje poprilično izvjesno.

Uz retinol i SPF, razumije se.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više