Traži

Kako je trend povratka 90-ih zaobišao estetsku kirurgiju

Kako je trend povratka 90-ih zaobišao estetsku kirurgiju

Nitko više ne želi prevelike grudi koje privlače pažnju

Tekst: A.P.


U svijetu mode i ljepote već nas neko vrijeme prati trend 90-ih koji su prigrlile sve Instagram djevojke, a potom i ostatak žena koje ih prate na njihovim društvenim mrežama. Srećom, u području estetske kirurgije i estetske dermatologije stvari se ne vraćaju na staro. Pitate se zašto srećom? Pa, tih 90-ih godina je krenuo mainstream boom silikonskih implantanata koji su se aplicirali u grudi i u usne, a jedino što su žene željele u to vrijeme je predimenzioniranost tih dijelova tijela. Uzor 90-ih mnogima je bila Pamela Anderson koja je na jedan način bila predvodnicom trenda sa silikonskim implantantima. Ono što su danas Kim Kardashian i Kylie Jenner to je Pammy bila za dobar dio djevojaka koje su odrastale u 90-ima i koje su željele napraviti preinake na svom tijelu.

Kako je trend povratka 90-ih zaobišao estetsku kirurgiju (фото 1)

U to vrijeme žene su tražile velike grudi koje su imale umjetni izgled, baš kako ih je Anderson ponosno nosila. Ako ste se ikada zapitali zašto pobogu netko ima dvije velike kugle za koje se jasno vidi da su umjetne, odgovor bi mogao ležati u trendu koji je obilježio jedno razdoblje. Prevelike grudi i prevelike usne su polako počele dobivati predznak neukusa. Danas je sve podređeno što prirodnijem dojmu. Velik broj žena koje dolaze u ordinacije estetskih kirurga žele poboljšati svoje tijelo i lice, ali na što prirodniji mogući način. Zahvaljujući napretku tehnologije i implantantima nove generacije doktori im taj izgled mogu omogućiti, što nam je potvrdio i dr. Dinko Bagatin iz Poliklinike Bagatin kojeg smo upitali o estetskim zahtjevima pacijentica i mogućnostima koje im se nude kada dolaze na ovaj najpopularniji zahvat u njegovoj poliklinici. Evo što nam je kazao:


Operacija grudi je još uvijek najtraženiji estetski zahvat na svijetu. Kakva je situacija kod nas? Je li to broj jedan zahvat u vašoj poliklinici?

Da, rekao bih da najveći broj žena kod nas smetaju grudi. Najčešće ih smeta činjenica da su im grudi premale, odnosno, da se nisu razvile onako kako bi naše pacijentice to željele. Korekcija grudi je definitivno estetski zahvat broj 1 u Poliklinici Bagatin, ali i Hrvatskoj. Bilo da se radi samo o povećanju, o povećanju i podizanju ili pak nešto manje smanjenja. Ovaj zahvat daje najveći efekt i zadovoljstvo našim ženama diljem svijeta jer ono što nisu prirodno dobile, ostvarile su na ovaj način. Zaokruže jednu cjelinu svog izgleda i dobiju dodatnu dozu samopouzdanja koje ima je bila potrebna. Ako pričamo o brojkama, samo u našoj Poliklinici napravimo gotovo 200 zahvata korekcije grudi godišnje.

Možemo li razjasniti fenomen grudi koje izgledaju kao kugle? To su okrugli implantanti? Je li to trend 90-ih ili žene taj oblik traže i danas? U kojem slučaju te grudi uopće izgledaju dobro?

"Kugle" ili "loptice" su rezultat prevelikih implantata u premalenim grudima. Tkivo se u takvim slučajevima nikako nije moglo adaptirati. Razlika između famoznih 90-ih i danas je u tome da se danas rade prirodnije grudi. Ne nužno manje, već prirodnije i da se stavlja veličina koja točno odgovara osobi. Žena dobiva lijepe i velike grudi, ali s naglaskom na prirodne. Tadašnji trend 90-ih, rekao bih, više ima veze sa samom veličinom implantata, nego s oblikom. Oni dakako najčešće jesu bili okrugli, ali su svi željeli veće ili što veće grudi, što je tada bilo u modi, većinom u Americi. Sjetite se samo Pamele Anderson. Dok je danas trend ipak nešto drugačiji, nosi se prirodno!  Doista veliki učinak na finalan izgled imaju trenutne, prirodne grudi kod kojih će se ujedno najviše vidjeti efekt i promjena. Kada malima stavite veliki okrugli implantat, naravno da će izgledati okruglo i loptasto. No kada im stavite manji implantata, primjerene 'veličine', izgledat će prirodnije. Isto vrijedi i za anatomske implantate. No kod većih prirodnih grudi, situacija je drugačija. Dakle, treba imati na umu da s okruglim implantatima grudi ne moraju i neće nužno izgledati okruglo.


Koliko oblika implantanata ima danas? Između kojih sve opcija žene mogu birati?

Kod odabira implantata je najvažnije što žena želi, što ona želi postići. Ako se želi dobiti puniji izgled grudi, s većim volumenom gore, u tom slučaju odabiremo puniji, okrugli implantat. Za prirodniji izgled, odabir je anatomski implantat u obliku suze koji isto može biti veliki, ali izgleda prirodnije (manje popunjava gore, a više dolje). To su ujedno i dva glavna oblika danas. A onda kod svakoga od njih imamo različite veličine, vrste, profile itd. Punjeni su medicinskim silikonom.


Biste li se složili da je ipak primjetan trend prirodnijih oblika? Koliko su uznapredovali implantanti po tom pitanju? Mogu li umjetne grudi izgledati "prirodno"?

U 90 posto slučajeva naših pacijentica, traže se prirodne grudi. Žele da se primijeti, ali ne previše. Umjerenost na prvom mjestu, naravno. Kako imamo mogućnost odabira između više tipova implantata, mi ćemo svakako preporučiti onaj koji prema tjelesno konstituciji žene njoj i najviše odgovara. Tako ćemo na kraju i dobiti prirodan izgled. Vjerujte mi, grudi se mogu povećati implantatom i podići, a da to nitko niti ne primijeti. Kod većih grudi s većom količinom masnog tkiva, možemo koristiti okrugli implantat i dobit ćemo potpuno prirodan izgled.

Puno žena bi se odlučilo za ovaj zahvat ali ih možda brine taj umjetni dojam. Kako dobiti što prirodniji izgled? Na što se treba sve paziti? Kako savjetujete klijentice ako imaju želje koje nisu u skladu s njihovom fizionomijom tijela?

Najnovija tehnologija koju koristimo u Poliklinici, jedini u Hrvatskoj i regiji, uvelike olakšava odluku pacijenticama o zahvatu kao i što utječe, odnosno, "normalizira" njihova očekivanja. Za zahvate poput korekcije grudi, radi se snimanje na Vectra XT 3D simulatoru. To znači da možemo vizualizirati očekivani rezultat nakon operativnog zahvata. Pacijentica prvo vidi realno, postojeće stanje na određenom dijelu tijela, a zatim se mapiranjem anatomije te stvaranjem simulirane fotografije dobiva simulacija krajnjeg rezultata i izgleda s novim grudima. Na ovaj način im najbolje možemo prikazati i savjetovati ih oko veličine i oblika primjerenih njihovu tijelu, a isto tako zajedno donosimo odluku. Prošlo je vrijeme kada su žene dobivale isključivo umjetan izgled. Danas se sve vrti oko prirodnog.

Koliko su implantati danas sigurni za razliku od prije desetak/dvadesetak godina?

Tehnologija izrade implantata napredovala je u smislu da su implantati sve kvalitetniji, sve sigurniji i sve sličniji tkivu samih dojki i na taj način daju prirodniji izgled i prirodniji opip. U Poliklinici Bagatin koristimo najkvalitetnije implantate Mentor, proizvođača Johnson & Johnson, koji su vrlo mekani i slični vlastitom tkivu te kohezivni što znači da je gel čvrst, odnosno, da nije tekuć. Njihova teksturirana ovojnica pruža zaštitu od kapsularne kontrakcije, a različitost omogućava individualan pristup svakoj pacijentici. Oni se u principu rade za cijeli život, ali je još uvijek univerzalna preporuka da se zamijene nakon 10 godina od operacije. Ali, ako je sve u redu i pacijentice nemaju nikakvih problema s njima, što utvrđujemo na redovitim kontrolama, mogu se ostaviti i dugoročno. Ukoliko su klinički nalaz i navedene dijagnostičke pretrage uredne onda se oni ne trebaju zamijeniti. Nakon zahvata, svakih godinu dana potrebno je raditi kontrole ultrazvukom, a svakih 4 do 5 godina kontrole grudi s magnetskom rezonancom. Na taj se način prati zdravstveno stanje grudi te se kontroliraju implantati.

Povezani tekstovi

Buro 24/7 izbor

Napišite komentar