Search

Kako nastaju neki od najpoželjnijih mirisa na svijetu?

Kako nastaju neki od najpoželjnijih mirisa na svijetu?

Tekst: D.D.


Image: Chanel Press


Do trenutka u kojem bočica s parfemom završi u vašim rukama postoje brojni koraci koje se treba prijeći, a osim onih da mirisne kreacije, ponekad čak mjesecima, stvaraju najbolji "nosevi" na tržištu, pogotovo kad je riječ o parfemima francuske kuće Chanel, tu je prije svega uzgoj izuzetnih sirovina, odnosno cvijeća, koji su baza gotovo svih mirisa.

Kako nastaju neki od najpoželjnijih mirisa na svijetu? (фото 1)

Kuća Chanel već godinama uzgaja vlastito cvijeće, i to u regiji Grasse, u blizini Francuske rivijere, koja je poznata kao središte parfemske industrije. I prije svih otmjenih dijelova koji slijede prilikom stvaranja mirisa, mora se obaviti berba cvijeća, a travanj je posvećen ljekovitom irisu, odnosno perunici.

Kako nastaju neki od najpoželjnijih mirisa na svijetu? (фото 2)

Iris pallida, zanimljivo je, zapravo je cvijet koji potječe iz Hrvatske, točnije s obale Dalmacije, pripada obitelji Iridaceae, cvjeta u rano proljeće, a njegov najbitniji dio je - podanak.

"Podanak irisa, a ne njegovi cvjetovi, koriste se za dobivanje maslaca od irisa. Taj je miris teško definirati - on je istovremenom cvjetni, puderast i drvenast. U Chanelu sami kreiramo svoj vrhunski iris, na našim poljima", tvrdi Olivier Polge, francuski parfumer koji je zaslužan za mirise kao što su Misia, Boy i Chanel No. 5 L'Eau.

Kako nastaju neki od najpoželjnijih mirisa na svijetu? (фото 3)

Kako bi se dodatno naglasilo koliko je briga o svakom pojedinom cvijetu bitna da bi nastali Chanel Misia, Chanel No. 19 i Chanel No. 19 Poudre, francuska kuća ekskluzivno je za portal BURO. ponudila pogled iza scene i otkrila kako izgleda dan berbe irisa na njihovim poljima u Grasseu.

Kako nastaju neki od najpoželjnijih mirisa na svijetu? (фото 4)

Iris pallida je cvijet elegantne, svevremenske siluete, čije duge, vitke i meke plave latice nemaju miris, već se mirisno blago skriva u tami njezinih korijena.

U poljima Chanela...

SADNJA

Iris pallida se sadi krajem kolovoza, a cvjeta u mjesecima ožujku i travnju. Podanci ovog cvijeta provest će tri godine pod zemljom prije nego što će se iskopati. Chanel koristi više od 1,5 hektara polja za uzgoj ove vrste.

IZVLAČENJE IZ ZEMLJE

Nakon što odrežu procvjetali i zeleni dijelovi biljke, podanci iz kojih se izvlači cijenjeni maslac irisa, u rujnu se izvlače iz tla pomoću te se s custom made strojem uklanjanje većina prljavštine. Korijenje ispod zemlje može narasti do 10 centimetara.

Kako nastaju neki od najpoželjnijih mirisa na svijetu? (фото 5)
Kako nastaju neki od najpoželjnijih mirisa na svijetu? (фото 6)

RAZVRSTAVANJE

Poseban remen za sortiranje trese korijenje cvijeta kako bi uklonio i onaj posljednji komadić zemlje i prljavštine. Tada se podanci "stanjuju": samo se najveći i čuvaju i obrezuje se korijenje; dok se manji izdvajaju i ponovno sade u listopadu.

REZANJE

Nakon što se sortiraju, podanci se ispiru i potom mehanički režu na trakice.

Kako nastaju neki od najpoželjnijih mirisa na svijetu? (фото 7)
Kako nastaju neki od najpoželjnijih mirisa na svijetu? (фото 8)

SUŠENJE

Očišćeni, narezani podanci irisa stavljaju se na police za sušenje u ventilacijskoj komori da se spriječi stvaranje gljivica. Korijenje će se na zraku stvrdnuti i saviti, a izgubit će oko 60 do 70 posto vlage. Potom se osušeni podanci pakiraju u vreće i čuvaju. Potrebno je, naime, čak tri godine da se iris u potpunosti osuši i ispusti svoj lagani, puderasti miris.

Kako nastaju neki od najpoželjnijih mirisa na svijetu? (фото 9)
Kako nastaju neki od najpoželjnijih mirisa na svijetu? (фото 10)

DESTILACIJA

Zreli podanci irisa melju se u prah koji se miješa s vodom i dodaje u miris. Sljedećeg dana preko sirovine se provlači oblak pare kako bi se skupila esencija. Proces destilacije u prosjeku traje 30 sati.

ESENCIJA

U finalnoj fazi prikuplja se esencijalno ulja irisa, poznato i pod nazivom irisov maslac. Za proizvodnju jednog kilograma maslaca irisa potrebno je gotovo tri tone svježih podanaka cvijeta iris pallida.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više