Search

Kako odabrati idealno rumenilo?

Kako odabrati idealno rumenilo?

Savjetuje Ana Rajić

Urednik: BURO.


Image: Petar Borovec

Rado ću istaknuti rumenilo kao jedan od najdražih make-up proizvoda. U sekundi transformira umorno lice u zdravo i zavodljivo

Nebrojene su mogućnosti nanošenja rumenila i njegovih tekstura. Ovisno o željenom efektu kozmetička industrija nam nudi na desetke različitih tekstura, te na stotine nijansi za postizanje različitih dojmova. Isto tako, načini nanošenja rumenila su raznovrsni i pružaju mnoge alate. Netko će posegnuti za kistovima, netko za spužvicama, a netko 'old school' manualno. Što odabrati za sebe? Ključne su naravno teksture koje prilagođavamo tipu kože.

Rumenilo u kremi (cream blush)

Chanel

Specifično je po svojoj masnijoj teksturi, koja zapravo može biti puderasta i mat, fino se razgrađuje na licu, a ako odaberemo roskastu nijansu djeluje potpuno prirodno. Volim ga koristiti uz jako akcentiran make-up, poput snažno naglašenih mat crvenih ruževa i uz tamno mačkasto osjenčane oči. U takvoj igri kontrasta, kremasto ružičasto rumenilo će dati mekoću licu, te učiniti cijeli make-up svježim. Idealno za ljetne mjesece, iako funkcionira bilo kada s bilo čim. Naravno, moj broj jedan.

Preporučujem: Chanel


Rumenilo u stiku (multiple, stain)

Nars

Vrlo slično rumenilu u kremi, samo nešto kompaktnije teksture. Make-up artist François Nars proslavio je predstavljajući ga kao multiple proizvod, ne samo za obraze, nego za usta, pa čak i oči. Nanosi se tapkajući i ako djeluje kao da se stopio s kožom, posao je dobro obavljen.

Preporučujem: Nars, Tarte


Tekuće rumenilo (tint, liquid blush)

Becca

Idealan izbor za pobornice nevidljivog make-upa. Ova tekstura je tako lagana i sofisticirana da je njen jedini cilj postići laganu rumenost lica, poput one nastale nakon šetnje po svježem zraku. Nanosi se prstima, lagano tapkajući, u crvenkastim i roskastim tonovima. Neki proizvođači nude i gelastu teksturu s kojom se postiže isti dojam.

Preporučujem: Benefit, Josie Maran, Becca


Rumenilo u kamenu (Powder blush)

Sisley

Najpopularnije i najčešće korišteno rumenilo. Obično s njim u paketu dolazi kistić koji služi kao alat za sjenčanje. Osim mat tekstura, kozmetička industrija nudi i one shimmeraste sa sjajnim česticama koje daju licu svilenkasti sjaj. Mnoge zvijezde su učinile ovaj make-up popularnim i rado viđenim. Važno je znati dozirati i ne pretjerati u sjaju kako bi izbjegli upravo suprotno od željenog. Isto tako, topliji zlaćani tonovi će djelovati mekše i prirodnije za razliku od hladnih srebrnkastih koji će pristajati uz izrazito svijetlu put.

Preporučujem: Sisley, Laura Mercier, Chanel, M.A.C


Rumenilo u prahu (mineral powder)

bare

Predstavljaju noviju generaciju rumenila, većina ih je mineralnog sastava, izuzetno zdrava za kožu jer je vrlo blage, raspršene teksture. Nanosi se kistom.

Preporučujem: Make Up For Ever, Bare Minerals


Sjajilo za lice (highlighter, shimmer)

Bobbi

Omiljeni proizvodi većine make-up artista diljem svijeta. Daju koži sjaj, zdrav izgled i svakom make-upu dozu svježine. Mogu biti skroz blagih bezbojnih tonova, do onih brončanih i ružičastih. Najbolje ih je nanijeti na samom kraju visoko uz jagodične kosti.

Preporučujem: Bobbi Brown, Smashbox


Bronzeri (bronze powder, contour blush)

Make up

Mogu se koristiti za dvije svrhe. Pravilnim sjenčanjem i igrom svjetla i sjene možemo u potpunosti preoblikovati lice, tj. naglasiti jagodične kosti, suziti nos, smanjiti čelo i slično. Bitno je držati se mat tonova. S druge strane, bronzeri koji sadržavaju svjetlucave čestice i najčešće preplave parfumerije u ljetnim mjesecima služe za naglašavanje preplanule i osunčane puti. Najbolje nanositi punim okruglim kistom.

Preporučujem: Nars, Make Up For Ever, Bobbi Brown

Apliciranje
Kod nanošenja rumenila važno je obratiti pozornost na nekoliko stvari. Prvo i osnovno, kao što je već rečeno, na teksture. Rumenilo u kremi će se fino razmazati direktno na čistu kožu ili preko pudera isto tako masnije/tekuće teksture. Dok će rumenila u kamenu ili prahu finije sjesti na podlogu koja je finiširana puderom u kamenu ili prahu. Za suhe teksture poput kamena i praha idealan će biti kist, dok za masnije teksture spužvice ili prsti. Osim toga, vrlo je važna pozicija nanošenja rumenila. Za prirodan izgled lagano ćemo se nasmiješiti i na najispupčeniji dio jagodice kružno nanijeti rumenilo te ga razmazati ili osjenčati sve dok ne nestanu rubovi. A pri nanošenju bronzera velikim kistom osjenčati vanjske dijelove lica, konture oka i nosa te pregibe kapaka.

Tekst: Ana Rajić

Related articles

Buro 24/7 Selection

više