Search

Kako preživjeti dan poslije?

Kako preživjeti dan poslije?

Detoks jelovnik by Marina Zrnić

Image: Marina Zrnić,
Lotte Löhr,
Dominik Martin

Autorica bloga Figgy Piggy, Marina Zrnić, sastavila je današnji jelovnik kako bi se tijelo obnovilo nakon novogodišnje noći...

I proslava Nove godine je iza nas... Svi znamo što to znači. Detoks postaje milozvučna riječ kojoj se čak i veselimo. A i ako joj se ne veselimo, onda je barem dobrodošla. Ta je riječ postala i trend zadnjih godina, a ustvari se ne radi ni o čemu drugom doli puštanju tijelu da se odmori od teške hrane i povrati snagu za optimalno funkcioniranje. Najbolje ćemo mu pomoći u tome da barem jedan dan (iako bi pomoglo barem tri dana) slijedimo dnevni jelovnik na bazi svježeg povrća i voća. Ovdje ću vam dati primjer koji možete improvizirati i prilagođavati ga sebi; sastoji se od čaja kojim ćete započeti dan, zdravih sokova koji će vam poslužiti kao doručak te salate za ručak ili večeru. Ako ste još gladni, slobodno si prilagodite količine ili upotpunite jelovnik laganom kuhanom juhom od povrća ili kuhanim sezonskim povrćem na pari. Pokušajte barem taj dan izbjeći meso, mlijeko i mliječne proizvode te kruh i žitarice koje sadrže gluten.

Započnite jutro sa barem 2 – 3 dcl ili više mlake vode (ako može profiltrirane) i malo iscijeđenog limuna. Ako imate svježeg đumbira, napravite čaj koji možete pijuckati cijeli dan.

Čaj od đumbira
Stavite na štednjak ½ l vode da zaključa. Ogulite i nasjeckajte svježi korijen đumbira, oko 1 punu žlicu i dodajte u vodu. Ostavite da ključa do 5 min, nije potrebno više. Kada se čaj ohladi da ga možete ugodno popiti, dodajte sok od svježe cijeđenog limuna. Ovaj će čaj pokrenuti vaš organizam, potaknuti probavu i probuditi tijelo. Možete ga piti tijekom cijelog dana.

Do podneva pokušajte piti gore navedene napitke ili biljne čajeve. Također, ako imate sokovnik, preporučujem zelene sokove na bazi mrkve, jabuke i puno zelenog lisnatog povrća ili sok od mrkve-cikle-jabuke-đumbira. Ako nemate sokovnik, a imate blender, zeleni smoothie je odlična alternativa!

Kako preživjeti dan poslije? (фото 1)


Izvor:http://www.buro247.hr/lifestyle/vijesti/zagreb-bi-trebao-dobiti-prvu-kraljevsku-elektrokociju-na-svijetu.html

Osnovni zeleni smoothie
U blenderu smiksajte:
2 zrele banane (one sa smeđim točkicama; što više točkica to bolje)
1 manja šaka špinata
1/2 čaše vode (ili više po potrebi)

Neću vam davati strogi recept jer želim da sami sebi prilagodite okus da vam bude dobar. Za početak stavite više banane, manje špinata. Kad izmiksate smoothie, kušajte ga, pa ako mislite da možete podnijeti više špinata i još uvijek uživati u okusu, dodajte još malo i ponovno izblendajte. Smoothie također možete pijuckati cijeli dan te neka vam on zamijeni doručak. Nemojte se ustručavati popiti više od ½ l ako ste gladni. Samo neka to bude polako. 

Za ručak ili večeru si složite finu, svježu salatu. Moje generalno pravilo u pravljenju salata je "uzmi što god imaš u hladnjaku", no obično slijedim neke principe.
Baza salate je uvijek neko blago ili slatkasto zelenje kao što su razne zelene salate, špinat, rudarska salata (ono što većina ljudi naziva potočarkom), matovilac ili kineski kupus s dodatkom nekog pikantnijeg zelenja (rukola, bok-choy, potočarka, lišće od rotkvice, mizuna, azijski miks i sl.). Nakon toga dodajem povrće koje mi se jede: krastavci, paprika, rajčica, neko korjenasto povrće, ako je zimski period itd. Tu se često nađu i klice, ali i voće poput jabuke, naranče i ananasa.
Uz salatu možete kombinirati neku kuhanu bezglutensku žitaricu kao što su riža, proso, heljda, amarant ili kvinoja, a možete i skuhati na pari krumpir, batat, prokulice, brokulu, cvjetaču ili neko drugo sezonsko povrće. Ako je potrebno, lagano i posolite i kapnite koju kap hladno cijeđenog ulja. Ovdje vam donosim primjer salate s preljevom. Umjesto preljeva možete staviti malo hladno cijeđenog ulja po izboru i limunovog soka.

Salata sa zelenim dresingom
SASTOJCI:
Salata:
zelenje koje imate u hladnjaku ili u vrtu (npr miks: salata hrastov list, špinat i mizuna)
1 manja do srednja cikla, naribana
1 jabuka, narezana na ploške
2-3 gomolja čičoke, naribana
klice po želji

Zeleni preljev:
1 šaka špinata
1/3 šalice suncokreta, namočenog preko noći
1/2 srednje do veće tikvice
svježi vlasac po ukusu
sol po ukusu ili tamari umak
sok od 1/2 srednjeg ili manjeg limuna (ili 1 – 2 žlice jabučnog octa)
1/2 šalice vode

Sve sastojke za preljev izmiksajte u blenderu i prelijte preko salate. Da biste ju "podebljali", u salatu možete dodati "meso" od oraha.

Kako preživjeti dan poslije? (фото 2)

Preljev od oraha
1 šalica oraha
komadić mladog luka (po ukusu)
1 manji režanj češnjaka
1 – 2 žlice tamari umaka ili soli
2 žlice nasjeckanog lišća peršina
1 šaka suhih rajčica, namočenih (opcionalno)
1 – 2 datulje (opcionalno)
1 – 2 žlice jabučnog octa
½ žličice slatke paprike u prahu
malo papra
1/3 žličice kumina u prahu


Sve sastojke izmiksajte u multipraktiku do željene konzistencije; možete ostaviti rustikalnu teksturu s komadićima ili samljeti sve u glatku smjesu. Savjetujem prvu opciju. Smjesu možete dodati kao završni dodir svakoj salati.

Sretan i ugodan detoks dan vam želim!

Više o Marini Zrnić, majstorici sirove i veganske hrane, pratite na njezinom blogu Figgy Piggy i veličanstvena smokva i putem Facebook stranice.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više