Search

Kako se bez greške može obnoviti oštećena kosa? Razgovorali smo sa stručnjakinjom

Kako se bez greške može obnoviti oštećena kosa? Razgovorali smo sa stručnjakinjom

Provjereni savjeti iz prve ruke

Tekst: BURO.


Image: Denis Butorac

Većina ljudi njezi kose ne pridaje ni približnu količinu važnosti kao, primjerice, njezi kože lica ili tijela. Brzo pranje kose šamponom i eventualno korištenje regeneratora ili maske u nepravilnim intervalima neće biti dovoljni za efekt zdrave i njegovane kose, osim kod onih doista rijetkih sretnica. S druge strane, danas ćete teško pronaći ženu koja barem u nekoj varijanti nije isprobala pramenove. Ombre, balayage i flamboyage samo su neke od tehnika koje su osvojile žene diljem svijeta, a pramenove prometnule u apsolutno najveći trend proteklih sezona. A kako stvari stoje, isto možemo očekivati i u sezonama pred nama. U tom smislu, važno je znati i da kemijski tretirana kosa traži posebnu njegu i češće tretmane obnove, pogotovo kad govorimo o periodu godine koji dolazi neposredno nakon ljeta.

Međutim, kako smo se i sami često našli u raskoraku između želja, mogućnosti i znanja, o najboljoj i najefikasnijoj metodi obnove oštećene kose smo ovaj put odlučili razgovarati sa stručnom osobom, čijim savjetima bez zadrške vjerujemo. Vlasnica frizerskog salona "Hair Mira" (salon spada u Expert salon, zajednica  salona-partnera L’Oreal Professionnel koji posebno brinu o visokoj kvaliteti, usluge i profesionalnosti; to je certifikat koji garantira da ce svaki klijent u Salon Expert salonu dobiti profesionalnu uslugu i personalizirani savjet te preporuku za najbolju njegu i koloraciju kose), Mirjana Brtan, provela nas je kroz proces obnove kose koji djeluje baš svaki put, u što smo se mogli uvjeriti i sami na licu mjesta.

Mirjana Brtan

"Pramenovi, koji su danas masovno prisutni, podrazumijevaju jače tretiranje kose. Dodamo li tome sunce i sol u ljetnim mjesecima, očekivano je da će kosa biti oštećenija, posebice onda kad se ne koriste proizvodi za zaštitu od sunca. No, čak i u tom slučaju, teško je izbjeći sve znakove oštećenja, zbog čega je jesen idealni period za temeljitu obnovu", rekla nam je. I, dodaje, sasvim je u redu i ako je od vašeg povratka s mora prošlo možda već i mjesec dana - još uvijek stignete nahraniti kosu. Kad smo je pitali za konkretne proizvode koje bi preporučila, Mirjana je imala spreman odgovor -  L’Oreal Professionnel Serie Expert Absolut Repair linija.

Riječ je renoviranoj liniji koja je i prije prednjačila u području obnavljanje oštećene kose, koja je sada dodatno pojačana moćnim sastojcima poput zlatne kvinoje. Taj je sastojak poznat i pod nazivom "majka svih žitarica", zbog toga što obiluje ugljikohidratima, bjelančevinama, željezom, kalcijem, magnezijem, ... Njena je najveća posebnost to što obuhvaća sve esencijalne aminokiseline, a u praksi njege kose to znači da je čini mnogo otpornijom na pucanje i vanjske utjecaje. S obzirom na superlative koje je koristila pričajući o ovoj liniju, Mirjanu smo zamolili i da nas korak po korak provede kroz cijeli tretman koji nudi svojim klijenticama.

1. korak: Dvostruko šamponiranje kose

Sve počinje, kaže nam, sa šamponom iz spomenute linije koji se na kosu nanosi u dva navrata; drugo pranje služi kako bi se dobilo na vremenu i kako bi proizvod mogao dublje prodrijeti u kosu. Nakon pranja kose, ona se obavezno briše ručnikom kako bi se uklonio višak vode, što je preduvjet maksimalnog djelovanja maske. Maska stoji pod toplim ručnikom pet minuta, nakon čega se dodaje voda i radi emulzija, što se preporučuje raditi sa svim proizvodima koji dubinski hrane kosu. Masiranje pramenova osigurava dodatno prodiranje proizvoda, a onda i uklanjanje njegovog viška, što je jako bitno za finalni rezultat.

Nakon toga se kosa lagano prosušuje i dodaje usavršavajući višenamjenski "10 u 1" sprej za kosu, koji, među ostalim, daje sjaj kosi i štiti je od topline, što je posebno bitno za one koji često koriste pegle i figara. Ovdje dolazimo i do našeg sljedećeg pitanja - tko je idealni kandidat za tretiranje ovom linijom?

Drugi korak: Nanošenje maske ispod toplog ručnika

"Najbolja stvar kod  L’Oreal Professionnel Serie Expert Absolut Repair linije je ta što kosu doista hrani, ali je ne čini teškom, zbog čega je mogu preporučiti apsolutno svima. Ipak, moram ponoviti kako će posebno odgovarati onima koji imaju pramenove i kojima je kosa jako kemijski tretirana. Većina mojih klijentica danas ima prirodni korijen kose i svijetle vrhove, zbog čega traže proizvod koji će dubinski nahraniti kosu, ali je neće učiniti masnom", objašnjava nam Mirjana.

3. korak: Emulzija

Osim toga, zanimalo nas je doznati i je li ova linija pogodna za kućnu upotrebu, na što smo dobili nedvosmislen odgovor - apsolutno je! Iznimku predstavlja tek koncentrat Powermix koji se koristi samo u salonima, ali sve ostale možete slobodno uvrstiti u svoju rutinu. Kad je, pak, riječ o rezultatima, nastavlja Mirjana, možete ih vidjeti odmah, i to na kosi koja još nije isfenirana.

Naime, isfenirana i dotjerana kosa uvijek izgleda dobro, dok je pravi izazov da tako izgleda i prije. Još jedan, pomalo neočekivani bonus korištenja ove linije je i taj što vam se kosa preko noći neće, uvjetno rečeno, razlomiti. Imate li, dakle, svježe isfeniranu kosu, ne morate se bojati da vam sljedeći dan više neće izgledati jednako dobro.  Za kraj, s Mirjanom smo pričali i oko nekih njenih općenitih savjeta za njegu kose i preveniranje potencijalnih oštećenja.

4. korak: Nanošenje višenamjenskog spreja na kosu

"Klijenticama koje imaju dugu kosu i jako posvijetljene vrhove sugeriram da masku koriste prilikom svakog pranja kose, dok onima koje imaju samo obojenu kosu kažem da je korištenje maske dovoljno kod svakog trećeg ili četvrtog korištenja", priča nam i naglašava kako je od presudne važnosti da se ne pretjera s količinom proizvoda koji nanosimo na kosu.

Navodi nam primjere s kojima se svakodnevno susreće kroz svoj posao - klijentice nanose preveliku količinu proizvoda, pritom ga ni ne isperu dobro, a onda zaključe kako proizvod nije dobar i kako je pretežak za njihovu kosu. Nije, kaže, problem u proizvodu, nego u njegovoj aplikaciji i ispiranju.

Rezultat: prije (lijevo) i nakon tretmana (desno)

U tih pet minuta koliko se maska pušta da stoji, kosa uzima sve što joj je potrebno, dok je ostatak nužno temeljito isprati. Stoga, budete li pratili ove savjete i pravilno koristili proizvode za obnovu oštećene kose, možete računati na to da ćete nakon sljedećeg ljeta pred sobom imati puno manje posla.

Kako se bez greške može obnoviti oštećena kosa? Razgovorali smo sa stručnjakinjom (фото 1)

 

 

 

*Sadržaj je nastao u suradnji s brendom L’Oreal

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više