Search

Koje su boje hit i kako stilizirati kosu ovog ljeta? Pitali smo profesionalca!

Koje su boje hit i kako stilizirati kosu ovog ljeta? Pitali smo profesionalca!

Razgovarali smo s Ivanom Klaićem

Tekst: D.D.


Image: Ivan Klaić

Nova sezona, nova frizura ili je barem tako vrijedilo sve do 2020. godine. Proljeće je došlo, a frizerski saloni bili su zatvoreni, pa su se u kućnoj radinosti šišale šiške i radili pramenove. No, ljeto smo ipak dočekali u sigurnim rukama svojih frizera, naravno uz poštivanje svih preporučenih epidemioloških mjera. Kožu treba pripremiti za pojačano izlaganje suncu te morskoj soli, a isti tretman trebali bi dobiti i vaši uvojci, koji često u tom pogledu ostaju zaboravljeni.

No, pritom ne govorimo samo o njezi, koja se zapravo ne bi trebala razlikovati od one koju provodite čitave godine (da, nakon svakog pranja biste trebali staviti regenerator, i da, i vašoj kosi je potrebna maska), već o pramenovima, odnosno frizurama, koji će se dobro "ponašati" u kontaktu sa sunčevim zrakama i morem, a i potencijalnoj dugotrajnoj pauzi od posjeta salonu. A taj dio ipak moramo prepustiti stručnjacima pa smo za savjet pitali Ivana Klaića, hair colorista i stilista zagrebačkog salona Perman.

Koje su boje hit i kako stilizirati kosu ovog ljeta? Pitali smo profesionalca! (фото 1)
Koje su boje hit i kako stilizirati kosu ovog ljeta? Pitali smo profesionalca! (фото 2)
Koje su boje hit i kako stilizirati kosu ovog ljeta? Pitali smo profesionalca! (фото 3)

Kako nam je otkrio hit tehnika bojenja za ljeto 2020. godine su pramenovi koji uokviruju lice (face frame highlights), odnosno svjetliji pramenovi oko lica koji su zapravo samo minimalno svjetliji u odnosu na prirodnu boju kose. "Ono što se time postiže je osunčan izgled kose. Kosa koja posvjetljuje na suncu prirodno najviše svijetli u dijelovima koji su mu najviše izloženi. To znači da je površinski sloj kose je svjetliji, a onaj dubinski ne toliko pa se takvim pramenova stvara dimenzija, tzv. sunkissed hair", otkriva nam Klaić. Ujedno je upravo to i nešto što njegove klijentice vrlo često traže tijekom godine.

Koje su boje hit i kako stilizirati kosu ovog ljeta? Pitali smo profesionalca! (фото 4)

"Također, u trendu su prirodne boje kose, odnosno pramenovi koji su za svega ton do dva svjetliji od prirodne baze. Mnogo je varijacija na temu izvedbe ove tehnike, no po meni je dosta zanimljiva situacija ta da pomoću takvih pramenova možemo vizualno 'sakriti' sijedu kosu", kaže stilist kose. A upravo to čini ovu vrstu pramenova jednostavnijima za održavanje, što smanjuje frekvenciju posjećivanja salona, a ujedno utječe povoljno na nas da ne "prčkamo" po kosi sami.

Koje su boje hit i kako stilizirati kosu ovog ljeta? Pitali smo profesionalca! (фото 5)
Koje su boje hit i kako stilizirati kosu ovog ljeta? Pitali smo profesionalca! (фото 6)

U posljednjih su nekoliko godina pramenovi, a i tehnike nanošenja istih evoluirali, ali čak i klasični pramenovi poprimaju karakteristike plave kose koja izgleda osunčano. No, najbitnije je boju kose prilagoditi nečijem stilu, licu, prirodnoj boji, frizuri, godišnjem dobu, ma gotovo svemu, ako se pita Klaića.

Koje su boje hit i kako stilizirati kosu ovog ljeta? Pitali smo profesionalca! (фото 7)
Koje su boje hit i kako stilizirati kosu ovog ljeta? Pitali smo profesionalca! (фото 8)

A što je s vremenom kada bismo trebali raditi pramenove, je li neposredno prije odlaska na godišnji odmor na obali prekasno? "Napraviti pramenove tijekom ljeta, odnosno prije godišnjeg odmora, je odlična stvar - kosa tako ima priliku dodatno svijetliti na suncu uz pomoć soli i vjetra, a time se produžuje vijek pramenove za do 2 mjeseca", otkriva nam stručnjak za kosu.

Koje su boje hit i kako stilizirati kosu ovog ljeta? Pitali smo profesionalca! (фото 9)

Isto tako, ako se dvoumite oko dužine kose za ljeto, Klaić nam je otkrio da se nosi mekani rezovi svih dužina te blago stilizirane frizure koje djeluju pomalo rokerski, pa čak i malo zapušteno. U trendu su i bob te pixie, kao i šiške različitih varijanti. Što prirodniji pramenovi i "nesavršena" frizura očito su hit ovog ljeta, a mi moramo priznati da nam se taj trend jako sviđa. 

Leave a comment

više