Search

Koji je rok trajanja make up-a i kad doista trebate baciti neke stvari?

Koji je rok trajanja make up-a i kad doista trebate baciti neke stvari?

Tekst: BURO.


U savršenom svijetu – make up bi trajao zauvijek (a neki bi se i sam obnavljao ako se ja pitam pa ne bismo živjeli u strahu od toga da u parfumeriji čujemo: "Više se ne proizvodi.") ali istina je da, nevezano za to koliko je kvalitetna, ona se itekako kvari. Sada je vrijeme da skupite hrabrost i zavirite u svoj neseser, pardon, sve nesesere koje imate, torbice i ormariće i prostrete svoje blago ispred sebe. Sjećate li se kada ste kupili svaki komad? Nisam ni mislila. Vrijeme je za veliko pospremanje, možete vi to.

Koji je rok trajanja make up-a i kad doista trebate baciti neke stvari? (фото 1)

Kako znati da je rok trajanja istekao

Naravno da postoje znakovi koji će vam odmah naznačiti da nešto s proizvodom nije u redu, a najlakše ćete promjene primijetiti u tome kako on izgleda i je li promijenjenog mirisa. Ako primijetite bilo kakve promjene, vrijeme je da ga bacite. Olovke će se isušiti, isto kao i maskare u kojoj će se pojaviti i grudice, a puderi i sjenila u kamenu dobiti masnjikav i sjajan sloj po površini, tečni puderi i kremasti proizvodi će se raslojiti (vrlo često s uljanom komponentom na površini).

Svaki proizvođač stavlja na ambalažu rok trajanja ali i za to postoje dva različita simbola. Jedan se odnosi na rok trajanja nakon otvaranja i obično je predstavljen crtežom ambalaže s otvorenim poklopcem i brojem mjeseci (6-12 mjeseci), a drugi se odnosi na neotvoren proizvod i obično iznosi oko 30 mjeseci od datuma izrade i predstavljen je simbolom pješčanog sata.

Okvirno, rok trajanja otvorene šminke je sljedeći: puderi i sjenila u kamenu (i prahu) - 2 godine; kremasta sjenila ze oči - od 12 do 18 mjeseci; tekući puderi, ruževi i olovke za usne - oko godinu dana; maskare i tuševi za oči - oko 3 mjeseca

Koji je rok trajanja make up-a i kad doista trebate baciti neke stvari? (фото 2)

Što napraviti da make up duže traje

1. Držite je daleko od sunčeve svjetlosti, na hladnom i suhom mjestu.

Sunce i toplina ubrzavaju propadanje kozmetike, isto kao i hrane, a toplina je dodatno pogodna za razvoj bakterija. Iz tog razloga, preporučuje se da se neki proizvodi drže u frižideru - i ne, oni nisu samo za Instagram.

2. Nemojte držati šminku u kupaoni

Jeste zgodno, ali nije dobro. Slobodno se šminkajte u kupaoni ali onda make up premjestite na drugo mjesto. Vlaga i toplina su idealni za razmnožavanje bakterija i gljivica, a to je nešto što zaista ne želite zar ne?

3. Redovno čistite sve aplikatore

Preporuka je da se oni temeljno čiste nakon svake aplikacije (kako rade i profesionalni šminkeri) ali svjesni smo da u životu običnih smrtnika to i nije izdvoljivo. Idealno bi bilo da ih perete poslije svakog drugog korištenja, a jednom tjedno je apsolutni minimum i zato sve četkice i spužve perite blagim deterdžentom (barem svakih sedam dana).

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više