Search

Koliko Hrvatice mjesečno izdvajaju za svoju beauty rutinu?

Koliko Hrvatice mjesečno izdvajaju za svoju beauty rutinu?

Upitali smo žene različitih zanimanja


Između jedne "kreme za sve" kakvu su možda koristile naše bake i svih mogućih beauty tretmana koji su danas dostupni na tržištu, postoji široka lepeza potreba koje svakodnevno upražnjavamo

Upravo te starije generacije dan danas kunu se u plavu kremu koja je za njih bila jedini proizvod u kupaoni ili noćnom stoliću. Danas nam se to čini gotovo nemoguće jer ako počnemo od najjednostavnije podjele na dnevnu i noćnu kremu to više nije samo jedan proizvod. A gdje je još krema za oko očiju s aplikatorom koji masira borice, ista takva kremica za oko usana koja pegla nazolabijalne bore, hranjivo ulje, serum, piling te svi mogući čistači i losioni. Bitka je izgubljena i prije nego što smo uopće dotaknuli dekorativnu kozmetiku, koja stiže nakon preparativne koja je esencijalna.

Bojenje kose i šišanje, depilacija šećernom pastom koja ne boli, ugradnja noktiju ili barem trajni lak, masaža cijelog tijela, anticelulitna masaža, pedikura, ugradnja trepavica, iscrtavanje obrva, threading lica... i ja sam se već umorila, a još uvijek nisam stigla leći na stol da mi kozmetičarka skine taj sivi sloj kože koji uzgajam već neko vrijeme i uopće nisam svjesna koliko ona može biti prozračna i svijetla. I tako lagano uđeš u začarani beauty svijet, nakon tretmana se osjećaš kao princeza, osjećaj da se netko drugi malo bavi s tobom je baš ugodan, a istovremeno si štediš vrijeme i odmaraš u velikom kožnom stolcu. Navikneš se brzo na te kratke užitke, a kad na kraju mjeseca sve zbrojiš, shvatiš da taj luksuz košta. Baš kao i sve. Upitala sam žene što im je sve potrebno "da prežive" mjesec, koliko izdvajaju za brigu o sebi i koliko mjesečno košta njihov beauty život
Prioriteti se, naravno, razlikuju i mijenjaju iz godine u godinu. To mi je potvrdila i Zrinka, koja je svoje dosadašnje troškove smanjila, ali ih je usmjerila u beauty rutinu.

"U dvadesetima sam novac uglavnom trošila na ruževe za usne, bila sam malo opsjednuta s tim, a pored toga mi je bilo važno da imam dobru kremu za lice i fini balzam za usne. Danas, u 30-ima puno manje izdvajam za šminku (kupujem je doslovce onda kad je potrošim), a više izdvajam za preparativnu njega. Ona se uglavnom sastoji od odlaska kozmetičaru svaki mjesec na regularno čišćenje lica i threading nadusnica. To mi je već postao fiksni trošak, kao i trajni lak koji dosta povoljno odrađujem u kvartu, kao i nadopuna trepavica. Članarina za sport me isto košta i kad sve zbrojim, za njegu izdvajam oko 950 kuna mjesečno. Sad kad sam to napisala čini mi se strašno puno u odnosu na primanja, ali kažem, prioriteti. Nekad sam svaki vikend u izlasku potrošila jedan tretman za lice. Sada izlazim rjeđe pa se to tako kompenzira" - rekla mi je voditeljica projekata u jednoj digitalnoj agenciji i dodala kako uštede zapravo nema.

beautz

Nekim ženama su beauty tretmani jedini bijeg i odmor koji stignu uhvatiti za sebe i dale bi sav novac,  samo da imaju malo više slobodnog vremena u danu. Sonja je odvjetnica i partnerica u jednom zagrebačkom odvjetničkom uredu i kaže da toliko puno radi da se zapravo ne stigne baviti sobom i beauty ritualima. Ipak, jednom tjedno (najčešće subotom) uspijeva otići na frizuru, koja je nekad samo pranje i feniranje, a kad je potrebno je samo osvježi preljevom. Trajni lak joj spašava život tako da si ga priušti jednom u tri tjedna, a za kozmetiku svaki mjesec u prosjeku izdvoji 300-tinjak kuna. Svoje troškove je procijenila na oko tisuću kuna ili nešto više ako s prijateljicama vikendom ode u neki spa centar na dva sata. "To mi znači više od svega, jer osim što se družim sa svojim najdražima, činim nešto dobro za sebe i svoje tijelo provodeći to kratko vrijeme u sauni."

beauty

Koja žena ne želi biti vječno mlada i lijepa? Pitanje je koje je glupo postavljati, a njegu bi trebalo prilagođavati, kako uz godišnja doba, tako i uz godine u kojima živimo. Direktorica marketinga jedne naše velike korporacije kaže, kako u posljednje vrijeme ne kupuje odjeću, već gotovo sav novac ulaže u svoj izgled. "Prešla sam 40-tu i moji beauty tretmani zahtijevaju malo veće iznose, a trenutno su mi važniji od svih drugih stvari na koje mogu potrošiti novac. Dosta novaca izdvajam i za zdravu hranu, kao i za pilates, tako da se često moji troškovi popnu i preko 2000 tisuće kuna. Trenutno si to mogu priuštiti pa to debelo koristim, a tko zna što će biti sutra". Od dekorativne kozmetike važan joj je dobar ruž za usne, ali kaže da jednom kad se zalijepi za jednog, dovoljan joj je taj jedan.

Žena bi trebala biti njegovana i sređena svaki dan, barem minimalno. Prvenstveno zbog sebe, kako bi osjećala dobro, a onda i zbog posla. Neki poslovi zahtijevaju svakodnevno nošenje odijela, cipela s visokom potpeticom, a uz sve to ide i njegovano i našminkano lice, kao i frizura.

"Moj posao zahtijeva da sam stalno sređena od glave do pete jer sam prva na "udaru" s klijentima. To podrazumijeva frizuru, savršeno njegovano i našminkano lice te dotjerane nokte. Nedavno sam ugradila trepavice tako da sam za tu akciju također pljusnula lijepu svotu, a održavanje svaki mjesec koštat će me oko 150 kuna. Nisam megalomanka, pa ne trpam toaletnu torbicu, ali ako mi se nešto svidi uglavnom neplanski i kupim. Fokusirana sam na kvalitetniju i luksuzniju kozmetiku, ali ako uzmem u obzir da mi puder od 350 kuna traje gotovo 6 mjeseci, onda se to i ne čini kao velika svota. Velika je u trenutku kad ga trebam kupiti (smijeh). Ne znam točno na koliko bih procijenila svoje troškove, ali recimo da se cifra kreće negdje oko 900 kuna. Dosta. Ali mi nokti i kosa uštede i dosta vremena, pogotovo kad se dogodi da zaglavim na poslu."- rekla mi je Stella koja je trenutno na poziciji osobnog bankara.

beauty

Ima i onih žena koje su vrlo opuštene po pitanu beauty navika, a uvijek izgledaju lijepo i njegovano. Novac naravno nije presudan i manje je važno imaš li umjetne trepavice i nokte te mijenjaš li boju ruža ili rumenila svaki dan. "Nažalost nemam ustaljenu beauty rutinu pa mi je teško odrediti mjesečni budžet. Ja sam jedna od onih koja stalno mijenja vrste krema, losione za tijelo, šampone i slično. Vrlo mi je jednostavno prodat neku priču, pa onda ja to čitam po bočicama, povjerujem i kupim. Recimo da mjesečno ulupam 200-tinjak kuna na kojekakve "revolucionarne" preparate. Što se kose i noktiju tiče tu sam vrlo "basic" - šišam se svaka 2 do 3 mjeseca za 100 kuna, a nokte "uređujem" sama grickalicom" rekla mi je arhitektica Iva.

Svaka od ovih žena posebna je na svoj način, baš kao i svaka druga koja se nije našla u ovoj priči. Sve se na kraju možemo složiti da se bolje osjećamo kad se uredimo. Sjaj dolazi iznutra, a sve ostalo su detalji. Nekome je dovoljna čista kosa i ruž za usne, a netko će za dubinski tretman čišćenja lica dati posljednju kunu jer ne može odoljeti blistavoj, koži kojoj ne treba ništa osim velikog osmijeha.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više