Search

Koristite li skincare rutinu koja odgovara vašim godinama?

Koristite li skincare rutinu koja odgovara vašim godinama?

Tekst: BURO.

Ako vas zanima skincare, onda ćete na internetu pronaći svaku potrebnu informaciju. Znamo sve aktivne sastojke, kako hidratizirati kožu iznutra i izvana, ispitali smo sve liste intenzivnih tretmana. Ipak u cijelom tom moru nije lako odrediti koje proizvode treba koristiti u kojim godinama. Svako lice je posebno, ali ovo su neke osnovne smjernice o njezi kože u različitim životnim dobima.

Dvadesete

Stručnjaci se slažu da su dvadesete desetljeće u kojem se treba koncertirati na održavanje i prevenciju, s osnove su naravno hidratacija i zaštita od sunca. Zlatni standard hidratacije je hijaluronska kiselina koja odgovara svim tipovima kože. Potražite formulu koja kombinira hijaluronsku kiselinu različite molekularne težine za hidrataciju koja pokriva različite slojeve kože. Zaštita od sunca je obavezna. Uvijek.

Još jedna stvar na koju trebate paziti u 20-ima su akne koje se razvijaju iako ih možda niste imali u tinejdžerskoj dobi. Regulacija sebuma i temeljno čišćenje pora pomažu da ih držite pod kontrolom. Tu na scenu stupaju salicilna i azelainska kiselina, a za regeneraciju cink.

Tridesete

Prve veće promjene na koži kreću između tridesete i četrdesete godine pa je vrijeme da se preventivnim dodaju i korektivne mjere. Sve do sredine tridesetih većina oštećenja je uzrokovana vanjskim faktorima (poput sunca), ali nakon tih godina javljaju se i unutarnji faktori poput glikacije. Smanjuje se kvaliteta vezivnog tkiva što se na koži prikazuje u obliku sitnih bora i gubitka tonusa. Dakle, na zaštitu od sunca i hidratacije trebate dodati antioksidanse poput vitamina C ali i peptida, retinola, retinoida i AHA kiselina.

Četrdesete

U četrdesetima znaci starenja postaju vidljiviji jer koža postaje tanja i manje elastična zbog usporavanja sinteze kolagena, a pored linija i bora ovo se na licu manifestira kao gubitak volumena. Pored toga što postaje tanja, koža u četrdesetima proizvodi manje sebuma i manje se znoji (treba vam temeljan ali blaži čistač koji neće isušiti kožu). Ovo je period u kojem se ističu podočnjaci, proširene pore, bore oko očiju i grublja i suha tekstura kože. Potrebna je intenzivna hidratacija ali i efikasni sastojci za obnavljanje kože: vitamin C, retinol i retinoid. Na duge staze benefite će donijeti svakodnevna uporaba AHA kiselina – glikolne, kaltične i mandelične. Iako ne čiste dubinu pora, kiseline iz ove grupe imaju niz drugih korisnog svojstava- ujednačavaju teksturu kože i njenu boju, ubrzavaju stanični turnover, uklanjaju sitne bore i daju koži sjaj.

Pedesete

U ovom desetljeću se kod žena događaju velike hormonalne promjene što se naravno odražava na koži. Koža se stanjuje i gubi volumen što je neophodno nadoknaditi bogatim hidratantnim sredstvima koja sadrže ceramide i sastojke koji zadržavaju vlagu unutar kože poput emolijenata i okluziva, dok aktivni anti-ageing sastojci koji boostaju sintezu kolagena trebaju imati velike koncentracije.

Šezdesete i sedamdesete

Ako do sada niste, obavezno u rutinu uvedite jake anti age sastojke poput retinola i retinoida, a ispod njih koristite hidratacijske boostere za intenzivnu hidrataciju i smanjenu iritaciju. Pored toga rigorozno čuvajte kožu od štetnih utjecaja okoline, posebno UV zraka. Odlučite se za bogate teksture hranjivih krema koje će koži pružiti i dio masnoće koji joj nedostaje i spriječiti gubitak vlage. Izbjegavajte agresivne tretmane.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više