Search

Kosa i keratin: Iz prve ruke vam donosimo sve što želite znati

Kosa i keratin: Iz prve ruke vam donosimo sve što želite znati

Tekst: BURO.


Tretman kose keratinom nije nikakva novost. Nije novost ni to da se mnoge žene doslovno kunu u njega. Druge ga, jasno, odbijaju. Često se ove dvije kategorije ne miješaju i mišljenja ne mijenjaju, ali ništa od toga ne sprečava keratin da godinama bude jedan od najpopularnijih frizerskih tretmana.

Za beauty štrebera moje vrste koji i dalje očekuje povremena čuda (da, ona se povremeno i dogode) i koji pritom ima i kovrčavu kosu koja je po svojoj prirodi izuzetno porozna i diže se na glavi do neslućenih visina na sam nagovještaj vlage u zraku, potpuno je normalno da nisam imuna na temu i da sam keratin probala.

Kosa i keratin: Iz prve ruke vam donosimo sve što želite znati (фото 1)

Iskreno, probala sam ga dvaput u životu i to s desetak godina razmaka i iz potpuno različitih razloga. Prvi put sam željela ravnu, ravniju, najravniju kosu koja se može zamisliti i bila spremna da se zbog nje (zamalo) ugušim. Što da vam kažem, moj trenutak prosvjetljenja po pitanju kose još se tada nije dogodio. Takozvani "Brazilian Blowout" mi se činio too good to be true i naravno bio je neodoljiv.

Ne kajem se, rezultati su bili itekako vidljivi ali nisu se baš podudarali s mojim nadama što pripisujem kako svojim nerealnim očekivanjima tako i frizerki koja mi ih je obećala (i čija nisam bila redovna mušterija). Bilo kako bilo, kosa mi se znatno poravnala, postala lakša za feniranje, manje reagirala na vlagu ali… nije nikakvim čudom postala ravna i pegla je i dalje morala raditi punom parom (pun intended).

Od tog perioda sam nekako usput počela uživati u tome što s kosom mogu što god hoću (pod uvjetom da ne pada kiša) i odavno sam prestala stalno je ravnati. Od lipnja do listopada joj se uglavnom ni ne približavam fenom, a valovi kao s plaže su moja ljetna opsesija zajedno sa sprejevima za teksturu koji sadrže sol.

A onda sam kod svog frizera čula da keratin koji oni rade NE poravnava kosu već da je samo čini lakom za oblikovanje, sjajnom, znatno manje poroznom i otpornom na vlagu, kao i bržom za feniranje. Naravno da sam dočekala sezonu feniranja i prvom prilikom zakazala tretman. Od toga dana sam dva puta prala kosu, ali, polako, idemo od početka.

Što je tretman keratinom?

Radi se o kemijskom procesu koji zaglađuje kosu, a što vam je kosa poroznija i više frizzy, to ćete vidjeti i veću razliku prije i poslije tretmana. Neke vrste tretmana - kakav je i originalni "Brazilian Blowout" - će promijeniti strukturu kose i učiniti je ravnom ili bar opustiti kovrče i valove dok će neki tu strukturu ostaviti nepromijenjenom.

Tretmane keratinom realno možemo zamisliti kao neki topcoat za vlas. Kada je kosa porozna tada se kutikula dlake podiže i vlaga ulazi, a kosa postaje frizzy i gubi sjaj. Natapanje kose keratinom zaglađuje kutikulu i drži je “zatvorenom” tako da vlaga ne može prodrijeti u dlaku, a dlaka pritom postaje otpornija i na pucanje.

Koliko traju rezultati

Ovo ovisi o različitim faktorima koji nisu uvijek pod našom kontrolom ili kontrolom frizera. Za početak, ovise o samoj vrsti tretmana ali i od toga kakva je sama kosa i toga da li se tretman izvodi prvi put ili redovno.

U prosjeku, rezultati traju oko četiri mjeseca uz pravilnu njegu (iako ima slučajeva da traju i od svega nekoliko tjedana pa do šest mjeseci). Ono što je dobro jest da se keratin ispire, ne čekate da izraste kao neki drugi tretmani za ravnanje, na primjer, što znači da je promjena postepena i da nećete završiti s čupavim korijenom i glatkim krajevima.

Kosa i keratin: Iz prve ruke vam donosimo sve što želite znati (фото 2)

Kako izgleda sam tretman:

Iz mog iskustva, obje osnovne vrste tretmana - i onaj koji ravna i onaj koji ne ravna kosu - praktično zahtijevaju iste korake nanošenja.

Prvo se kosa pere posebnim šamponom kako bi se uklonili tragovi drugih proizvoda koji bi mogli smetati kemijskom procesu. Zatim se kosa temeljno suši fenom prstima, bez četke. Sljedeći korak je nanošenje samog keratina što izgleda kao kada bojite cijelu dužinu kose - na tretmanu koji sam ja radila keratin se ne nanosi na sam korijen, već na 2-3 cm od kože glave. Zatim na red dolazi toplina. Cijeli tretman se aktivira visokom temperaturom što znači da će vam frizer prvo fenirati kosu nakon nanošenja keratina, a zatim je i ispeglati.

Ne, nije komplicirano. Da, može trajati nekoliko sati ovisno o tome koliko vam je kosa duga i gusta (moja je i jedno i drugo).

Za vrijeme feniranja i peglanja stvaraju se isparavanja koja baš i nisu najugodnija stvar na svijetu ali otvoren prozor i maska čine cijelu stvar sasvim podnošljivom.

Nakon tretmana kosa je apsolutno ravna, a vama je zabranjeno da je dirate, vezujete ili močite (u mom slučaju tri dana). Zvuči jednostavno ali… Recimo da sam se osjećala kao kad su mi ruke zauzete, a zasvrbi me nos. Čak je i umivanje postalo svjestan proces, o stavljanju kose iza ušiju da ni ne govorimo. Ali, ok.

Kako se keratin razlikuje od trajnog ravnanja kose?

Još jednom, keratin se ispire i nakon nekoliko mjeseci nestaje iz kose, za razliku od trajnog ravnanja koje mora izrasti.

može li se izvesti u “uradi-sam” varijanti?

Teoretski verujem da da, ali se ja nikada to ne bih usudila - osim ako vam frizer ne dolazi u kućne posjete. Mislim da je ovo prevelik zalogaj za amatere, ma koliko vješti bili.

je li tretman štetan?

I vrapci su već čuli da tretman keratinom često podrazumijeva formaldehid koji je kancerogen. Čuli ste i da postoje opcije bez formaldehida, zar ne? Pa, da. Ali stvari ovdje nisu crno-bijele. Vidite, formaldehid može biti prisutan u toku tretmana čak i ako je sam proizvod bez formaldehida. Kako? Formaldehid je plin koji u toku tretmana nastaje kada se preparat aktivira uslijed djelovanja topline što znači da mu možete biti izloženi čak i kada nije naveden na listi sastojaka. Postoje opcije koje sadrže glioksilnu kiselinu kao aktivni sastojak, a ona se ne pretvara u formaldehid - slobodno je potražite.

Osobno - i samo osobno - meni ovo ne predstavlja nikakav problem i nisam ni pitala. Potraga za čudom je nadjačala sve, bar otvoreno priznajem.

Kosa i keratin: Iz prve ruke vam donosimo sve što želite znati (фото 3)

smije li se tretman raditi na obojenoj kosi?

Da, ali provjerite sa svojim frizerom u kojem razmaku. Sam tretman može malo posvijetliti kosu (uglavnom zbog šampona-čistača za pripremu, ako sam dobro razumjela) ali ne pravi veće razlike u boji obojene kose.

MOŽE LI SE KOSA SUŠITI BEZ FENIRANJA, A DA ZADRŽI TEKSTURU?

Naravno. Osim ako niste izabrali "Brazilian Blowout" i kosa vam inače nije baš valovita, sam keratin je neće poravnati kao pegla.

U mom slučaju, jedva sam dočekala da je operem i sama i vidim što sam dobila. Kovrče i tekstura su tu, samo nekako sjajniji i mekši, a ono što me je apsolutno impresioniralo je da mi kosa jednostavno ne-re-a-gi-ra na kišu. I'm a believer.

Ipak, ono što je važno kod prirodnog sušenja kose je odabir preparata za stiliziranje i imam tužne vijesti za sve koji vole sprejeve koji sadrže sol: oni doslovno rastapaju keratin. Isto vrijedi i za preparate koji sadrže sulfate. Još uvijek nisam istražila i isprobala dovoljno da bih smjela tvrditi koji su mi omiljeni, ali očekujte nešto na tu temu za koji tjedan.

Posebna njega nakon tretmana

Zaboravite na šampone i sve preparate za kosu koji sadrže sulfate i sol.

Kome se tretmani ne preporučuju?

Trudnicama i dojiljama.

Osobe s izuzetno poroznom i oštećenom kosom bi se trebale detaljno konzultirati s frizerom prije tretmana.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više