Search

Mijo Majhen: 5 savjeta o pravilnoj njezi kose

Mijo Majhen: 5 savjeta o pravilnoj njezi kose

Kako koristiti proizvode?

Urednik: A.P.


Image: imaxtree

Na tržištu postoji mnogo proizvoda te aparata za kosu koji bi trebali ženama pomoći u svakodnevnoj uporabi.

S obzirom na užurban život i prenatrpan raspored, mnoge žene danas nemaju vremena posjećivati svoje frizere te same moraju voditi brigu o njezi i stylingu svoje kose. Svaka žena u kupaoni sigurno ima neku masku za kosu, popularno ulje za vrhove te peglu za ravnanje ili figaro za uvijanje, no pitanje je koriste li te proizvode pravilno. Danas vam donosimo  nekoliko savjeta i odgovora na najčešća pitanja o uporabi proizvoda i aparata kako bi vaše frizure i njega kose prošli što uspješnije.

Pranje kose - koliko često prati kosu i koji šampon koristiti?
Žene najčešće griješe kod odabira šampona za svoj tip kose jer mnogi sadrže senzacionalističke naslove za megavolumen i slične reklamne tvorevine.  Savjetujte se sa svojim frizerom o tipu vaše kose i stanju vašeg vlasišta te prema tome kupite šampon za kućnu uporabu ili koristite šampon koji koristi vaš frizer. Ako niste sigurne uvijek odaberite medicinski, bio ili šampon za djecu koji je lagan za vašu kosu i vlasište. Obavezno kosu operite dva puta, ne pretjerujte s količinom šampona jer učinak je isti te pazite da dobro isperete šampon. Kosu ne treba prati svaki dan jer se ona prirodno odmašćuje. Šamponi sadrže sulfate koji čiste prljavštinu ali i isušuju vlasište i kosu pa probajte što manje prati kosu. Ako baš ne možete izdržati bez pranja kose svaki dan u međuvremenu si pomognite sa šamponima za suho pranje.

Mijo

Maske i regeneratori - koliko često koristiti maske i koliko vremenski držati regenerator na kosi?
Mnoge žene koriste maske i regeneratore kod svakog pranja što nije loše ali koriste ih krivo. Najčešće u žurbi stave proizvod malo na vrhove te ih odmah isperu. Regenerator mora odstajati barem 5 minuta da bi uopće djelovao inače kada ga odmah isperete nema nikakvu funkciju. Kada stavite regenerator raščešljajte kosu. Tako ćete dobiti na vremenu i lakše ćete raščešljati kosu kasnije.  Maske se koriste za dubinsku njegu jako oštećene kose. Možete ih koristiti i svaki dan ali ne pretjerujte s količinom. Savjetujem da stavite masku na ručnikom osušenu kosu te  ju umotate u ručnik i držite najmanje sat vremena kada gledate svoju omiljenu seriju ili radite druge beauty tretmane. Masku možete staviti i preko noći te je isprati ujutro.

Mijo

Ulja za kosu - kako ih nanositi i kada?
Ulja za kosu, pod pretpostavkom da su prirodna, odlična su stvar za kosu a ponajviše za hidratizaciju. Probajte odabrati ulja koja su prirodna te nisu laboratorijski i sintetički proizvedena. Možete ih koristiti svaki dan te nanijeti par kapljica na suhu ili mokru kosu.
Pazite da ne pretjerate s količinom jer bi kosa mogla izgledati masno. Stavljajte ih samo na vrhove kose jer će sastojci doći kroz kutikulu do vlasišta. Ulja možete staviti na opranu kosu umjesto regeneratora te će vam to pomoći da se kosa ne elektrizira prilikom sušenja.

Šamponi za suho pranje - kako ih koristiti a da se proizvod ne vidi na kosi?
Kod korištenja šampona za suho pranje  proizvod ženama najčešće ostane na kosi te im stvori bijeli brašnasti film iako im odmasti vlasište i korijen kose. Najbolje je sprej koristiti što dalje od vlasišta te ga rahlo nanijeti na kosu. Bijeli film na kosi ćete izbjeći ako umasirate proizvod u vlasište kao da je perete ili je dobro raščešljate da proizvod nestane s kose.

Mijo


Pegle i uvijači za kosu
Uz mnogo tutorijala i aparata na tržištu nije teško napraviti brzinski stajling za svoju kosu.
Kada već koristite pegle i figaro probajte ih ne koristiti svaki dan da ne spalite kosu. Ove aparate obavezno koristite na skroz suhu prosušenu kosu, nikako na mokru. Kad ravnate kosu stavite kreme za toplinsku zaštitu te pokušajte na što manjoj temperaturi obrađivati kosu. Kod uvijanja kosa mora biti suha jer će se tako valovi bolje primiti. Savjetujem također da je obrađujete na što nižoj temperaturi.  Kod kupnje aparata pripazite da su napravljeni od novih tehnologija, keramički i presvučeni titanom jer metalni otpuštaju više topline i ne zaglađuju kosu. Naravno kod odabira figara pazite kakvu veličinu trebate, za manje kovrče uži figaro a za opuštene valove deblji figaro.

Tekst: Mijo Majhen

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više