Search

Mit ili stvarnost: pomaže li čaj u mršavljenju?

Mit ili stvarnost: pomaže li čaj u mršavljenju?

Tekst: BURO.


U posljednje vrijeme mi se čini da se svuda (opet!) pojavljuju reklame koje reklamiraju čajeve za mršavljenje. Bilo da se iza njih krije neka vrsta zelenog čaja, bijelog ili crnog, nedefiniranih biljnih mješavina ili oolong (vu long) kao da za cilj svog postojanja svi imaju jednu istu stvar, a to je da nas svedu na najmanju konfekcijsku veličinu.

Ok. Jasno je da je čaj zdrav napitak. Na svijetu postoji bezbroj vrsta i praktično sve u sebi sadrže flavonoide koji su poznati i učinkoviti antioksidansi. Ali je li čaj zaista tajni recept za mršavljenje?

Nažalost, jedna šalica čaja dnevno neće vas vratiti u traperice koje ste nosili u srednjoj školi. Postoje - doduše ograničena - istraživanja da će potpomoći gubitak tjelesne težine ako i samo ako se pridržavate kombinacije određenog načina prehrane i fizičke aktivnosti. Ipak, postoji jedna ozbiljna prednost čaja koju treba imati na umu kada je gubljenje kilograma u pitanju: ako zamijenite druge tople napitke s mlijekom (životinjskim ili biljnim), šećerom i dodatnim okusima čistim čajem, značajno ćete smanjiti broj unesenih kalorija na dnevnom nivou.

Pored toga, iako nije dokazano da čaj značajno ubrzava metabolizam, on sadrži katehine koji mogu imati efekt boostera metabolizma, a mnoge vrste čaja sadrže i kofein koji čini da tijelo sagorijeva više kalorija. Kombinacija ove dvije supstance svakako je dobrodošla kao dodatak svakoj dijeti. Ona ima i ulogu u održavanju idealne tjelesne težine zato što sprečava usporavanje metabolizma koje je uobičajeno nakon što se izgubi nekoliko kilograma.

Iako se sve vrsta čaja prave od jedne te iste biljke po imenu camellia sinesis (da, dobro ste pročitali), načini na koji se njeni listovi obrađuju razlikuju se od vrste do vrste čaja. Evo i kako.

Crni čaj

 

Kod nas poznat pod raznim imenima kao što je engleski, indijski, ruski (kineski ili čak turski) ovaj čaj se fermentira u procesu pravljenja i time se kemijski povećava količina kofeina koju sadrži. Nije dokazano da pomaže sagorijevanje masti ali polifenoli koje ima u sebi možda blokiraju apsorpciju masti.

Obzirom se veoma često poslužuje s mlijekom i šećerom, crni čaj u praksi može biti veoma loš za gubitak kilograma.

 

Zeleni čaj

 

Zeleni čaj se obično ne fermentira, već se listovi samo pare i zatim drobe u prah. Ova vrsta čaja (a posebno matcha) sadrži više jedne posebne vrste katehina po imenu EGCG za koji studije pokazuju da vremenom pospješuje umjereni gubitak težine - otprilike 1.5 kg za 3 mjeseca. Ovo svakako nije loše ali je i svjetlosnim godinama daleko od onoga što ćete pronaći na svakoj reklami. Ipak, da bi se ostvario ovaj gubitak potrebno je popiti 6 do 7 šalica zelenog čaja na dan što je više od optimalne doze.

Posebno treba biti oprezan sa suplementima zelenog čaja zato što se neki od njih povezuju s oštećenjima jetre.

 

Oolong čaj

 

Ova vrsta čaja dobiva se tako što se lišće biljke suši na jakom suncu. Baš kao i zeleni čaj, ova vrsta je solidan izvor katehina i može se koristiti kao dodatak prehrani namijenjen ubrzavanju metabolizma.

 

Bijeli čaj

 

Najmanje je prerađen i ima najblaži ukus koji je pomalo i sladak. Je li učinak koji ima na struk isto toliko dobar kao i onaj koji ima na nepce? Iako ništa još nije dokazano na ljudima, laboratorijske studije pokazuju da bijeli čaj ubrzava razgradnju postojećih masnih stanica i usporava formiranje novih.

 

Na kraju

 

Mnogi ljudi piju čaj zbog toga što u njemu uživaju i benefiti koje on ima na zdravlje ne mogu se osporiti. Ipak, uspješan i trajan gubitak težine podrazumijeva promjene životnih navika i ne postoji niti jedan čaj koji ovo može promijeniti ili zamijeniti (baš kao što sok od celera nije eliksir života). 

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više