Search

Da, moguće je dobro izgledati na fotografiji u putovnici. Evo i kako

Da, moguće je dobro izgledati na fotografiji u putovnici. Evo i kako

Tekst: BURO.


Koliko puta ste pomislili da mrzite svoju fotografiju u putovnici? Koliko puta ste stajali u nekom redu i gledali je, razmišljajući o tome koliko ne sliči na vas ili što bi bilo da ste samo malo pomaknuli bradu na dole, obukli drugačiju majicu, stavili drugu boju ruža (dopišite sami). Danas, kada se putovanja stidljivo ali pouzdano polako vraćaju u naše živote, u niskom smo startu za svaku destinaciju od Budimpešte do onih egzotičnih, došao je trenutak da se ponovo pozabavimo njima - našim putovnicama. Možda je upravo vrijeme da izvadite novu? Pribojavate se fotografiranja?

Ok, fotografija u putovnici je tu da bi vas netko prekontrolirao na granici i u teoriji bi trebala biti “što vjernija” ali… Znači li to da ona ne može biti u jednom od naših boljih izdanja? Pratite ova uputstva kada sljedeći put budete vadili putovnicu (ili bilo koju drugu ispravu), a zahvalit ćete nam se kasnije.

1. Skupite kosu

Osim što je ovo zahtjev u nekim zemljama - i što neke zemlje poput SAD-a preferiraju - da uši budu vidljive, skupljena kosa jednostavno bolje izgleda na ovoj vrsti fotografije. Najbolje je da je zaližete u rep ili u punđu koja će vam dodatno istaknuti jagodice, a tako ćete izbjeći i eventualna provizorna (i neuredno raščupana) rješenja ako od vas budu tražili da kosu skupite na brzinu.

2. Našminkajte se za fotografiRanje

Znate kako se kaže da šminka za “fotkanje” nije ista kao ona koja se nosi svaki dan? Pa, to je istina. Naravno, nema potrebe da idete kod profesionalnog šminkera ili pređete u ne-sličim-na-sebe teritorij, ali postoje trikovi koji će vam pomoći da bolje izgledate ispred aparata. Posebnu pažnju obratite na ten koji treba biti mat i ujednačen, a lice blago konturirano. Svjetlo aparata zna “isprati” boju s lica pa je ovo najvažniji korak da ne izgledate dvodimenzionalno i previše blijedo.

Za konturiranje upotrijebite neutralan mat puder koji je za pola do nijansu tamniji od onoga koji koristite inače i izbjegavajte sve proizvode koji sadrže sjaj. Što se tiče boja za sjenila i ruževe, imajte na umu da se one tamnije lošije fotografiraju, pogotovo u crno-bijeloj varijanti.

3. Ne zaboravite na poslJednje pripreme

Ponesite sa sobom neseser, a u njemu puder za matiranje kao i lak za kosu i četkicu kojom ćete zagladiti kosu neposredno pred samo slikanje. Ne zaboravite, ova fotografija će vas pratiti narednih deset godina.

4. Glava i ramena…

… su jedino na što trebate obratiti pažnju pošto se jedino oni vide na fotografiji. Dakle, gornji dio je jedini dio odjevne kombinacije koji se računa, a najbolje je da bude jednobojan ili s klasičnim okruglim izrezom ili dolčevita (top bez bretela ne dolazi u obzir jer ćete izgledati kao da na sebi nemate ništa i moguće je da vam neće ni dozvoliti da se tako slikate). Tamna boja odjeće daje dodatnu definiciju naspram bijele pozadine.

5. Sprijateljite se s osobom koja vas fotografira

Slobodno im recite da vam je stalo da u putovnici ne izgledate tako da svaki put skrećete pogled s njega i zamolite da vidite fotografiju prije nego što je pošalju u tisak. Ipak, znajte gdje je granica i ne maltretirajte zaposlene - ne slikate se za Instagram.

6. Ne eksperimentirajte

Baš kao i prije drugih događaja u životu, zakazivanje intenzivnih tretmana lica ili potpuno nova frizura zaista nisu pametna stvar prije slikanja za putovnicu. Suzdržite se od isprobavanja šiški (ma koliko god to željeli, nećete umrijeti ako frizera pomaknete za jedan dan). Igrajte na sigurno i na duge staze će vam se - bar kad je putovnica u pitanju - isplatiti.

Ostalo je još samo da vam poželimo sretan put!

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više