Search

Namirnice koje će vam pomoći da ne izgorite

Namirnice koje će vam pomoći da ne izgorite

Tamna čokolada, zeleni čaj, šipak...


Zaštita od sunca i hrana pojmovi su koji na prvu možda nemaju neku zajedničku poveznicu

Prvi korak u sprečavanju dobivanja opeklina ili zaštite od štetnih UV zraka je korištenje proizvoda čija je to i zadaća, no što ako prehranom možete spriječiti nepoželjne crvene mrlje na vašoj koži? Sudeći po rezultatima istraživanja način prehrane vam uvelike može pomoći u tome, ako uvrstite namirnice čije hranjive tvari i antioksidansi mnogo pomažu u obrani od UV zraka. To ne znači da bilo koja od ovih namirnica može u potpunosti zamijeniti zaštitni faktor, već da ona samo doprinosi sveukupnoj učinkovitosti zaštitnog faktora.

Tamna čokolada

Možda ste već čuli kako je tamna čokolada zdrav i odličan izbor upravo zbog koncentracije antioksidansa koju sadrži. Poznato je kako upravo oni pomažu obraniti kožu od slobodnih radikala, oštećenja od sunca i potencijalno opasnih štetnih tvari. Tamna čokolada puna je polifenola koji se nalaze u biljkama, a igraju veliku ulogu u zaštiti od UV zračenja. Osim njih, tu su još i flavonoidi koji štite srce i kardiovaskularni sustav.

Šipak
Ovo ukusno i osvježavajuće voće, idealno za ljetne dane, sadrži veliku količinu antioksidansa. Pomaže u liječenju od opeklina od sunca te smanjuje crvenilo. Njegove sjemenke također sadrže polifenol koji kožu štiti od UV zraka te uklanja pigmentaciju.

Aloe vera
Ova multifunkcionalna biljka blokira čak 90 % štetnih sunčevih zraka te djeluje protuupalno, zbog čega je smatramo velikim zaštitnikom od sunca. Odličan je partner u borbi protiv opeklina, iritacija i rana.

Zeleni čaj
Smatra se jednim od najzdravijih napitaka; ovaj čaj diže imunitet, održava ravnotežu u razini šećera u krvi te pomaže pri gubitku kilograma. Osim navedenog, on sprečava crvenilo kože jer sadrži antioksidanse te štiti od bolesti koje mogu izazvati štetne UV zrake.

Rajčica
Rajčica pripada u skupinu voća, a bogata je likopenom koji povećava razinu kolagena u koži te ima anti-ageing efekt. Veliku ulogu ima i u zaštiti od sunca jer karotenoidi, koji se također nalaze u rajčici, štite od zračenja.

 

Related articles

Buro 24/7 Selection

više