Search

Namirnice pune vitamina koje će odagnati sve bolesti

Namirnice pune vitamina koje će odagnati sve bolesti

Jabuka, grejp, šipak, batat...


Image: Buro247.ru

Zasigurno ste čuli za onu izreku "Jedna jabuka na dan tjera doktora van". No, jabuke nisu jedino supervoće koje će vam pomoći u borbi s jesenskim i zimskim bolestima

Termin "supernamirnice" već se uvriježio u svakodnevnom govoru, a radi se o hrani prepunoj vitamina, minerala i drugih korisnih elemenata koja pomaže u jačanju organizma, borbi protiv bolesti, za mršavljenje, održavanju postojane izmjene tvari i detoksikacije. U jesenskim i zimskim vremenima temperature uglavnom padaju na što treba dobro pripremiti tijelo kako ne bi podleglo različitim bolestima koje počinju vladati. Kada se dogodi suprotno i temperature ostaju neprirodno visoke za ovo doba godine, kao što je slučaj trenutačno, takva klima još i više pogoduje širenju neželjenih virusa i bakterija zbog čega treba ojačati imunitet. Pročitajte uz pomoć kojih prirodnih i svima dostupnih namirnica će to postati lakše.

Jabuka

Jabuka je jedna od najkorisnijih namirnica jer pomaže u snižavanju rizika od kroničnog dijabetesa ili srčanih bolesti. K tome, jabuke osiguravaju korisne antioksidanse tijelu, uključujući vitamin C, flavonoida i polifenola. Najkorisniji dio jabuke je tanka koža. Ona sadrži mnogo više antioksidansa od pulpe. Osim toga, izvrstan je izvor kalija i vlakana.

Namirnice pune vitamina koje će odagnati sve bolesti (фото 1)

Pastrnjak

Bijeli korijen pastrnjaka sadrži više kalija nego, primjerice, mrkva. To smanjuje rizik od hipertenzije, osteoporoze, kardiovaskularnih bolesti i bubrežnih kamenaca. Pastrnjak je također bogat vitaminom C, vlaknima i folnom kiselinom, koja je potrebna tijelu za regeneraciju stanica. Posebno je pogodan za kuhanje variva.

Namirnice pune vitamina koje će odagnati sve bolesti (фото 2)

Šipak

Glavni proizvod bliskoistočne kuhinje - sladak i sočan šipak - već tisućama godina poznat je po svojim prednostima. Osim visokog udjela antioksidansa (tri puta više nego u zelenom čaju), jedan šipak zadovoljava oko 40% dnevne potrebe vitamina C. U sezoni (kolovoz-prosinac) pokušajte pojesti barem jedan plod dnevno ili dodati vlaknima bogate crvene sjemenke u müsli, salate i slastice.

Namirnice pune vitamina koje će odagnati sve bolesti (фото 3)

Prokulice

Dok neki ljudi jednostavno obožavaju male zelene loptice prokulica, drugi ih naprosto mrze. Što je, usput rečeno, šteta jer su nevjerojatno korisne za naše zdravlje. Poput drugih članova obitelji Brassica, prokulice sadrže organski sulforafan - antioksidans koji smanjuje rizik od raka te usporava rast tumora. U njima ima i mnogo vitamina C i K, vlakana, kalija i anti mikronutrijenata koji pomažu u zaobilaženju jesenskih bolesti.

Namirnice pune vitamina koje će odagnati sve bolesti (фото 4)

Grejp

Bogat vitaminom C, grejp radi čuda s jačanjem imunološkog sustava te je ključna superhrana u zimskim mjesecima. Agrumi pomažu pobijediti stres i usporavaju starenje zbog visokog sadržaja važnog antioksidansa - glutationa. Osim toga, grejp snižava kolesterol, ima antikancerogena svojstva, učinkovit je mršavljenju te sadrži vitamine A i B1.

Namirnice pune vitamina koje će odagnati sve bolesti (фото 5)

Muškatna tikva

Bundeve su poznate po svojoj raznolikosti, iako je možda njihov najpoznatiji predstavnik muškatna tikva. Sa svojim slatkim orašastim okusom bogat je vitaminima K1, A, C, E, kalijem, folnom kiselinom, omega-3 kiselinom i magnezijem. Zahvaljujući debelim stijenkama, bundeva može biti stajati i nekoliko mjeseci.

Namirnice pune vitamina koje će odagnati sve bolesti (фото 6)

Kruška

Najobičnija kruška zaslužuje univerzalni status superhrane. Kriška kruške u salati ili smljevena u blenderu - dat će obrok bogat vitaminom C i željezom. Važno je napomenuti značajan sadržaj vlakana, što je važno za probavu, a kontrolira i razinu šećera u krvi, pomaže pri gubljenju težine, čuva zdravlje srca i kože. Nedavna studija American Heart Association utvrdila je da je rizik od moždanog udara smanjen za 52% kod bolesnika kojima su u prehranu uključene kruške.

Namirnice pune vitamina koje će odagnati sve bolesti (фото 7)

Datulje

Najbolji prirodni desert, ljepljive, sočne, slatke datulje sadrže 15 različitih minerala. Osim puno vlakana, 23 vrste aminokiselina, nezasićenih masnih kiselina, prepune su i proteina, vitamina A i K, željeza, magnezija i vitamina grupe B. Sezona im počinje u rujnu i traje do kraja prosinca - dodajte ih vašoj prehrani, ali ne zaboravite na ograničenja: visok udio fruktoze nije uvijek koristan.

Namirnice pune vitamina koje će odagnati sve bolesti (фото 8)

Batat

U jesen su police supermarketa obojene u jarke boje - narančastu bundevu, crveni šipak i smeđe-crveni batat. Vitamini A i C, kalcij i kalij - ovo povrće treba biti ključni sastojak za pripremu korisnih variva i bogatih juha u kišnim jesenskim večerima.

Namirnice pune vitamina koje će odagnati sve bolesti (фото 9)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više