Search

Njega kože poslije beauty tretmana: ovo su najbolji proizvodi

Njega kože poslije beauty tretmana: ovo su najbolji proizvodi

Tekst: BURO.


Njega kože poslije beauty tretmana: ovo su najbolji proizvodi (фото 1)Njega kože poslije beauty tretmana: ovo su najbolji proizvodi (фото 2)

U potrazi za učinkovitim anti-age tretmanima, sve su popularnije razne laserske korekcije, mikrodermoabrazija, kemijski pilinzi i microneedling. O njezi koja se preporučuje prije i poslije takvih tretmana piše Tena Šimunić, mag. pharm. iz Farmacije

U želji za lijepom, sjajnom i zdravom kožom sve veći broj klijenata odlučuje se za dermatološke tretmane. Razni tretmani široko su dostupni i pomalo ih počinjemo ubrajati u kategoriju brige o sebi. U posljednje su vrijeme vrlo popularne razne laserske korekcije, mikrodermoabrazija, kemijski pilinzi i microneedling.

Navedeni tretmani uglavnom se temelje na principu uklanjanja površinskog sloja kože ili minimalnog i kontroliranog oštećenja kože, pri čemu je cilj potaknuti vlastite mehanizme za regeneraciju i obnovu kože. Rezultati tretmana ovise o nizu čimbenika kao što su izbor tretmana, stručnost osobe koja izvodi tretman i o tome kako će koža pojedinca reagirati na sam postupak.

Njega kože poslije beauty tretmana: ovo su najbolji proizvodi (фото 3)


Oporavak i zacjeljivanje

Njega kože poslije tretmana također je vrlo važna i uvelike može utjecati na ishod tretmana. Oporavak i zacjeljivanje kože ovise o agresivnosti tretmana. Nekada su rezultati tretmana vidljivi gotovo odmah, a nekada se puni učinak postiže tek nakon nekoliko tjedana ili čak mjeseci. Stoga je važna pravilna njega kako bi se postigao najbolji rezultat, ali i izbjegle moguće nuspojave u obliku crvenila, ljuštenja i zatezanja kože te pojave hiperpigmentacija.

Također je važno prije tretmana izbjegavati prekomjerno izlaganje sunčevim zrakama, odlazak u solarij i saunu, kao i upotrebu kozmetike s agresivnim sastojcima kako bi se izbjegla pretjerana osjetljivost kože.


Nakon tretmana ključni su sljedeći koraci:

Umirenje: Većina tretmana temelji se na kontroliranom oštećivanju kože kako bi se potaknuli njezini vlastiti mehanizmi za oporavak i obnovu. Kao posljedica oštećenja kože mogu se pojaviti crvenilo, oteklina, peckanje i ljuštenje. Koža također može biti topla na dodir. Intenzitet tih simptoma ovisi o tretmanu. Nekad su oni kratkotrajni i jedva vidljivi, a nekada mogu biti prisutni tjednima, pogotovo u slučaju kemijskih pilinga kad se koža postupno ljušti. Takvu nadraženu kožu važno je prije svega umiriti laganim umirujućim sredstvima i termalnom vodom.

Zacjeljivanje: Aktivacijom svojih mehanizama obnove koža nastoji popraviti oštećenja. Upotrebom prikladnih preparata možemo znatno ubrzati proces zacjeljivanja i oporavka. Na procese zacjeljivanja kože povoljno će utjecati preparati koji sadrže dekspantenol i hijaluronsku kiselinu, preparati koji stvaraju zaštitni film te preparati na bazi bakra i cinka koji će pomoći u sprječavanju bakterijskih infekcija oslabljene i oštećene kože.

Hidratacija: Nakon početne faze umirenja i zacjeljivanja, važnu ulogu igra hidratacija. Odličan su izbor lagani hidratantni serumi i kreme ovisno o tipu kože jer dobro hidratizirana koža ima bržu i bolju sposobnost obnove. Također je važno očuvanje kožne barijere i njezine zdrave mikroflore.


Zaštita od sunca

S obzirom na to da se tretmanima izazivaju površinska oštećenja kože, nužno je tretirana područja štititi od UV-zraka kako ne bi došlo do dodatnog oštećenja oslabljene kože i do stvaranja tamnih mrlja. Vrlo je važno upotrebljavati odgovarajuću zaštitu ovisno o tipu kože, s minimalnim zaštitnim faktorom 30, nanositi dovoljnu količinu sredstva i ponavljati postupak svaka dva sata pri dugotrajnijem izlaganju suncu. Upravno se zbog toga neki agresivniji tretmani izvode isključivo tijekom zime kada je izloženost sunčevim zrakama znatno manja.

Nakon tretmana nipošto se ne preporučuje upotreba agresivnih preparata koji mogu izazvati dodatnu iritaciju kože, kao što su mehanički pilinzi, kiseline i ostali sastojci jakog djelovanja.


Uređaji za kućnu upotrebu

Osim tretmana koji se izvode na ovlaštenim mjestima, na tržištu postoje i uređaji za kućnu upotrebu (primjerice Dermaroller, mikrodermoabrazija, IPL, ultrazvučna špatula). Iako je njihovo djelovanje ograničeno, a učinak nešto slabiji, ne treba zanemariti rizik od neprimjerenog korištenja i moguće nuspojave. U slučaju njihove upotrebe posebno je važna njega kože prije i poslije tretmana kako bi se smanjio rizik oštećenja kože i postigao najbolji rezultat.

Na kraju, ne zaboravite da zdravlje kože počinje iznutra. Iako bore i znakove starenja možemo barem privremeno izbrisati, za dugoročne učinke i zdravi sjaj kože nužno je piti dostatnu količinu vode, osigurati si dovoljno sna, hraniti se zdravo i baviti se tjelovježbom.


Farmacia preporučuje

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više