Search

Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala \"Becky with the good hair\"

Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair"

Tekst: Dina Dončević

Image: Denis Butorac

Karantena je u naše živote unijela brojne promjene, svakodnevna rutina kompletno se promijenila. Ostali smo doma, dnevni boravak se pretvorio u ured, na zraku nismo boravili koliko bismo inače, bavili smo se sobom... Ili? Jedino što sam odlučila na samom početku je bilo - "sad kad imaš više vremena, više ćeš se njegovati".  Jer se moja "njega" kose sastoji od pranja sa šamponom, a većinu vremena ni ne razumijem koji je proizvod za što i kad bi ga trebala stavljati. No, s obzirom na to da sam očekivala da ću se uspjeti odmoriti (kompletna varka), više spavati (tu sam se još više prevarila), manje izlaziti (što automatski znači i manje količine gin tonica) te zdravije hraniti, očekivala sam, iskreno, da ću iz karantene izaći poput Afrodite. Dogodilo se upravo suprotno, a najneugodnije me iznenadila moja kosa.

Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair" (фото 1)

Čak i uz bazičnu njegu koju sam donedavno provodila (šampon iz ljekarne zbog problema s vlasištem te ulje za kosu), moja valovita kosa je izgledala dobro. Zbog suhoće je uspijevam sama stilizirati, većinom su to neuredni valovi, s velikim naglaskom na neuredni. S obzirom na to da imam gustu kosu, čak i takva nehajna frizura izgleda okej, a bila sam uvjerena da zaglađene, meke i sjajne vlasi nisu nešto što se s mojom kosom može postići, pa to nisam ni pokušavala. Međutim, ispalo je da sam bila totalno u krivu, a to mi je dokazala Marina Ivanković, hair & color stilistica te vlasnica Frida Hair Salona - u 30 godina svog života nisam naučila toliko o kosi, koliko u jednom popodnevu s njom.

Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair" (фото 2)
Marina Ivanković

S obzirom na to da sam primijetila da je sve krenulo nizbrdo - kupila sam novo sušilo i počela koristiti masku, a kosa mi je i dalje bila "slamasta", bilo je vrijeme za obraćanje ekspertu. A osim što je kosi bio potreban dubinski tretman koji je i dobila, htjela sam doznati i što radim krivo, kako greške ne bi ponavljala.

Kako bi se odredio tretman koji je kosi potreban, osim analize, potrebno je i obaviti konzultacije za određivanje tipa kose, je li kemijski ili mehanički tretirana, koje je strukture (ravna ili valovita, debela ili tanka), je li oštećena te kako se održava kosa kod kuće. Dodatno je bitno provjeriti vlasište te ako ima nekih problema prilagoditi se tome, a sve zato da bi se mogao napraviti custom made tretman. Nakon što sam ovoj stručnjakinji za kosu otkrila svoju "njegu" i probleme s vlasištem te mi je povjerila da ipak nije sve u tako lošem stanju i može se popraviti, odlučili smo se za tretman Fibre Clinix, i to maskom "Mask for Coarse Hair" pomiješanom s "Repair Boosterom" i "Moisture Kick Boosterom".

Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair" (фото 3)
Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair" (фото 4)

Prva greška koju sam radila (a nisam jedina kako čujem) jest nekorištenje regeneratora. Naime, šamponi djeluju tako da otvaraju kutikulu kose, a regeneratori su oni koju ju zatvaraju - zato 2u1 proizvodi ne mogu biti dobar odabir. "Površinski sloj kose, kutikulu, potrebno je blago otvoriti kako bi tretman prodro što dublje u strukturu vlasi, odnosno korteks vlasi, u kojoj se nalazi 90 posto strukture i onoga što daje kosi oblik. Korteks se uglavnom sastoji od spoja stanica bogatih proteinima. On nam određuje boju kose, kakvoću i strukturu. Svi kemijski procesi se odvijaju u njemu, stoga je vrlo bitno i njega njegovati. Regenerator najčešće njeguje površinu vlasi (kutikulu), dok maske za kosu ulaze blago u korteks", otkriva Ivanković dok mi kosu najprije pere s BC Scalp Genesis Soothing šamponom za umirivanje vlasišta te potom obavlja drugo pranje Fibre Clinix šamponom koji blago otvara kutikulu kose i priprema je za tretman. Dakle, sad znam, regenerator nakon svakog pranja jer samo korištenje šampona, koliko god čisti kosu, ostavlja kutikulu otvorenom, dok se maske mogu povremeno koristiti, što ne znači da se regenerator zbog toga može preskočiti.

Za razliku od bazične kućne njege, u salonu se ipak mogu obaviti tretmani poput Fibre Clinix koji penetriraju dubinski u korteks, što garantira i dubinsku njegu kose, s učinkom čak i do 90 dana, ako se koriste proizvodi BC njege koji dodatno zadržavaju sve bitne sastojke u kosi.

Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair" (фото 5)

S obzirom na to da mi je kosa blago kovrčava te jako dugo nije dubinski tretirana, Ivanković je prešla na daljnje korake te mi je nanijela masku pomiješanu s boosterima. "Repair Booster" je namijenjen za dubinski oštećenu kosu i sadrži peptide, dok "Moisture Kick" sadrži hijaluronsku kiselinu i odličan je za održavanje vlage u kosi, što je idealno za blago kovrčave kose.

Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair" (фото 6)
Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair" (фото 7)


Što su peptidi i zašto su oni bitni?

Za peptide ste možda čuli kad ste čitali o anti-age kremama jer osiguravaju mladenački izgled lica, koža je zategnutija i ujednačenija. A nešto što je namijenjeno za to, ne može biti loše niti za oštećenu kosu, zar ne? Peptidi su kratki lanci aminokiselina koji se sastoje od proteina elastina i kolagena. Kad je kosa u pitanju peptidi će povećati snagu i elastičnost, zagladiti i zatvoriti površinu kose, a osim toga vratit će joj prirodnu pokretljivost. Raspetljat će i nahraniti oštećenu kosu, a zato je dobro peptide imati i u regeneratoru (za kućnu upotrebu dobila sam preporuku za BC Peptide Repair Rescue.)

Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair" (фото 8)

Nakon što mi je kosa bila dubinski nahranjena, što sam osjetila već na dodir, prije nego što smo krenuli sa sušenjem i stiliziranjem kose, bilo je pravo vrijeme da saznam na koje sve načine oštećujemo kosu i činimo ju suhom, a da možda nismo ni svjesni. Nakon neupotrebe regeneratora, počela sam kriviti staro sušilo za kosu, u čemu me hair stilistica razuvjerila zbog toga što je jačina tog modela vrlo vjerojatno manja nego onog novog ili u salonu. Međutim, kad je o toplini riječ, došli smo do greške koja se često potkrada njezinim klijenticama. Naime, s obzirom na to da smo svi poprilično nevješti kad je feniranje s četkom u pitanju, najčešće se primamo pegle ili figara. Umjesto da namjestimo višu temperaturu i samo jednom prođemo pramen, najčešće stavljamo nižu pa je potrebno jedan pramen proći nekoliko puta što može dovesti do oštećenja (pogotovo ako nije korišten nikakav proizvod za zaštitu od topline). No, veći je problem, od nepravilnog korištenja proizvoda za stiliziranje, u mojem slučaju bio taj što sam više vremena provodila doma, u grijanom stanu, što je utjecalo na stanje kose.

Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair" (фото 9)

Kako bi se dodatno naglasila njegovana kosa, na kraju tretmana nanesen je i "Talent 10" proizvod za njegu i styling koji se ne ispire, a njegova je funkcija da dodatno njeguje kosu, daje joj sjaj, smanjuje pucanje vlasi, štiti od UV zračenja... Uz to, Ivanković mi je izravnala kosu uz pomoć pegle, što je dodatno naglasilo sjaj i zaglađenost mojih uvojaka. Osim toga što mi je kosa izgledala kao na reklamama (nešto što nikad nisam mislila da ću moći imati), vlasi su mi bile kompletno drugačije na dodir, što je promjena koja me zapravo najviše oduševila. Njegovana i nahranjena kosa, osim toga je bila i iznimno "bouncy", a učinci su vidljivi i iza prvog pranja kod kuće. Iako, naravno, nisam napravila savršenu frizuru, kosa je i dalje mekša na dodir te poletna.

Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair" (фото 10)

"Svakako je bitno kako se kosa nakon tretmana njeguje, i sam rezultat i duljina njegovog trajanja ovise o održavanju... Ovo je odlična priprema kose za ljeto, nakon grijanja, pa zatim i nakon ljeta te za sve osobe koje nemaju naviku tretirati kosu kod kuće. Ne koristi se dodatna toplina da se pojača djelovanje što se meni najviše sviđa jer tretman polako penetrira u kosu i ne nanosi se agresivno i s dodatnom toplinom. Djeluje dubinski, a prirodno se odvija čitav proces", zaključila je vlasnica salona.

Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair" (фото 11)
BEFORE
Njega kose nakon karantene ili kako sam uz profesionalni tretman postala "Becky with the good hair" (фото 12)
AFTER

Sve što nakon ovog mogu zaključiti da lijepa kosa nije mit, da se ne moram uvjeravati u to da je to sve na reklamama photoshopirano, nego da uz pravilnu njegu, koja ne oduzima previše vremena (regenerator stoji na kosi 2 minute, a cijeli tretman Fibre Clinix traje 45 minuta i potrebno ga je ponoviti samo dva do tri puta godišnje) i ja mogu biti "Becky with the good hair".


TIPS & TRICKS

1 Korištenje 2 u 1 šampona i regeneratora se ne preporučuje - šampon služi za otvaranje kutikule, dok je regenerator zatvara, kako bi bila manje osjetljiva na vanjske utjecaje. Dakle, takav proizvod ili nije dovoljno dobro očistio kosu ili je nije dobro nahranio i zatvorio kutikulu.

2 Regenerator je korak koji se ne preskače ako želite imati njegovanu i nahranjenu kosu, a pogotovo ako je riječ o obojenim vlasima te ako redovito koristite figaro ili peglu za kosu.

3 Tretmane maskom ne treba ponavljati toliko često, uz pravilno korištenje regeneratora, a isto tako i vrhove će trebati podrezati rjeđe da bi kosa i dalje dobro izgledala.

4 Prije korištenja aparata za stiliziranje kose obavezno je zaštiti kosu proizvodima namijenjenima za to kako se ne bi oštećivala.

5 Ako već koristite peglu za kosu ili figaro, radije isti namjestite na višu temperaturu kako bi bilo potrebno pojedini pramen proći samo jednom, a ne više puta. Isto tako, obavezno češljajte pramenove prije nego ih prođete s peglom, jer ako nije počešljano neće se lijepo moći izravnati, a može doći i do lomljenja vlasi.

* Sadržaj je nastao u suradnji s Frida Hair Salonom.

Related articles

Buro 24/7 Selection

više