Search

Novi beauty sastojak o kojem bruji cijela industrija. Upoznajte Bakuchiol

Novi beauty sastojak o kojem bruji cijela industrija. Upoznajte Bakuchiol

Tekst: BURO.

U beauty svijetu se relativno nedavno pojavio igrač kojem se predviđa svijetla budućnost: bakuchiol se predstavlja kao alternativa retinolu i to alternativa biljnog porijekla koja ne iritira kožu.

Topikalni retinol zaslužio je svoju reputaciju zvijezde tako što dokazano stimulira proizvodnju kolagena, minimizira bore i efikasan je u borbi protiv akni. Nažalost, uz sve gotovo magične kvalitete koje ima, ovaj derivat vitamina A može biti jako nezgodan pogotovo za osjetljivu kožu pa se njegova upotreba ne preporučuje uvijek i svima.

Je li mu bakuchiol dorastao?

Što je bakuchiol

Bakuchiol je supstanca biljnog porijekla koja se dobiva iz lišća biljke Psoralea Corylifolia koja raste u Istočnoj Aziji. Godinama je poznat u Ajurvedi ali je na Zapadu postao popularan tek s popularizacijom prirodne i veganske kozmetike.

Jedna francuska studija objavljena 2014. godine pokazala je da se efekti topikalne upotrebe bakuchiola nakon 12 tjedana mogu usporediti s onima koje daje retinol, a to su poboljšanje elastičnosti kože, manje bora i smanjenje posljedica od sunčevog zračenja.

Bakuchiol vs retinol

Govorimo o tome da efekti bakuchiola nalikuju na one koje daje retinol, ali oni po sastavu nisu slični, niti se dobivaju na isti način.

Prednost bakuchiola nad retinolom jeste u tome da ima protuupalno i antioksidativno djelovanje i što koža na njega ne reagira negativno.

Ipak, prije nego što krenete u update svoje rutine, moramo vam saopćiti i tužnu vijest da se bakuchiol može usporediti samo s retinolom, nikako i s tretinoinom. Tretinoin je retinoid, oblik retinoične kiseline i oko 20 puta je moćniji od retinola. Iz tog razloga dobiva se uz recept i, da se ne lažemo, upravo je ovo oblik vitamina A koji daje najbolje rezultate.

Kako klinički rezultati pokazuju da je bakuchiol sličan retinolu po učinku, on se može koristiti upravo kao zamjena za blaže preparate koji su u slobodnoj prodaji. Ako pak želite ozbiljne efekte koje daje tretinoin, bakuchiol vam ih neće pružiti.

Postoji još jedan faktor koji treba imati u vidu, a to su potencijalne alergije. One su jako rijetke ali nisu nemoguće. Realno, svaki novi aktivni sastojak koji odlučite probati prvo treba nanijeti na malu površinu, poput preboja ruke, pa tek ako nema nikakvih neželjenih efekata, na lice.

TKO TREBA KORISTITI BAKUCHIOL

Osobe s osjetljivom kožom na prvom mjestu, a zatim i svi koji žele koristiti što prirodniju i/ili vegansku kozmetiku. Ako koristite retinol ili tretinoin (retinoid) i on vam ne smeta - nema potrebe da to mijenjate.

Kako se koristi

Za bakuchiol ne postoji period navikavanja kože i, za razliku od retinola i tretinoina, možete ga koristiti i preko dana

Isto tako, dok retinol i tretinoin znaju biti nezgodni za kombiniranje s drugim aktivnim sastojcima, bakuchiol možete uparivati sa svim sastojcima.

Kod nas još uvijek nema puno proizvoda koji sadrže bakuchiol, a ovo su najbolji koje možete naručiti online.


Related articles

Buro 24/7 Selection

više