Search

Oporavite organizam od blagdanskog uživanja u hrani

Oporavite organizam od blagdanskog uživanja u hrani

Super-namirnice za detoksikaciju

Tekst: BURO.


Image: Foto: Büro247.ru

Oporavite organizam od blagdanskog uživanja u hrani (фото 1)

Svi blagdani sa sobom nose i velike festivale hrane, gdje svako kućanstvo priprema gozbe za sebe i obitelj koju će ugostiti. Tako nakon nekoliko dana konstantnog uživanja u zasitnoj hrani, kolačima i alkoholu, počinjemo shvaćati kako smo možda malo pretjerali, a još trebamo stati u onaj zamišljeni novogodišnji outfit i izgledati savršeno zadnju noć u godini. Ako ste i vi u ovoj kategoriji, donosimo vam nekoliko super-namirnica koje će vam pomoći da oporavite vaš organizam sada, ali i nakon Nove godine.

Super-namirnice zaista zaslužuju prefiks "super" jer osim što su odlična hrana, također imaju visoku nutricionističku vrijednost, mnogo hranjivih tvari i antioksidanse koji smanjuju štetu od slobodnih radikala u stanicama organizma, a osim toga bore se s bolestima, usporavaju proces starenja i pomažu u gubitku težine. Podijelit ćemo ih u 4 osnovne grupe: bobičasto voće, zeleno povrće, korisne žitarice i dobre masti.

bobičasto voće

Doručak je odlična prilika da u prehranu uključimo super-namirnice - dodajte goji ili acai bobice te borovnice u smoothie, muffine, jogurt ili zobene pahuljice. Mogu se nabaviti u svim oblicima: svježe, sušene ili mljevene.

zeleno povrće

Sljedeća točka na vašem planu prehrane neka bude povrće zelene boje: brokula, kelj, blitva, špinat ili zelena salata. Jedite ih sirove, u salatama, kuhane na pari ili u juhama te varivima. Nakon česte upotrebe ovih namirnica osjetit ćete njihova blagotvorna svojstva.

dobre masti

Dobre masti zanimljiva su kategorija jer većina masti uistinu šteti vašem organizmu. One se zovu zasićene masti, ali nezasićene ili mononezasićene masti koje se nalaze u orasima, bademima, lješnjacima, sjemenkama, kokosu i avokadu, korisne su za detoksikaciju i njihovih kalorija se ne morate bojati.

korisne žitarice

Posljednja stavka su korisne žitarice bez glutena. To su quinoa, amarant, proso i heljda koji će vam dati energiju, ali neće opteretiti organizam i probavni trakt. Dodavanje ovih namirnica u razna jela je vrlo jednostavno, njihova primjena je široka, a što je najvažnije, lako su dostupne u većini supermarketa, trgovinama zdravom hranom ili na tržnicama.

Tekst: D.Č.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više