Search

Oštećujete li svakodnevno svoju kosu, a da toga niste ni svjesni?

Oštećujete li svakodnevno svoju kosu, a da toga niste ni svjesni?

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Pretpostavljamo da ovaj članak čitate ako vam je stalo do vlastite kose, isto tako pretpostavljamo da joj u tom slučaju posvećujete nešto vremena i njege - možda čak i puno vremena i puno njege. Nažalost, gotovo je izvjesno da bar nešto radite pogrešno, i to iz najbolje namjere. Ovdje ne pričamo o očiglednim stvarima poput one "ne pretjerujte s peglom za kosu" i "ne farbajte se u platinasto sami kod kuće", ne... Siva zona je veoma velika, a lako se može dogoditi da radite i nešto što je prava stvar za neki tip kose, ali ne i vaš.

PRANJE

  • Prečesto - prava mjera ovisi o tome kakva vam je kosa, razumije se. Samo izrazito masna i tanka kosa može izdržati svakodnevno pranje (a i onda izuzetno blagim šamponima). Svi ostali tipovi će od ovoga imati daleko više štete nego koristi zato što se na ovaj način uklanjaju sva prirodna ulja koja štite kako kožu glave, tako i vlasi. Suha i kovrčava kosa su posebna kategorija za koju možete birati pranje šamponom i co-wash balzamima.
  • Nedovoljno - druga strana medalje je da odete u drugu krajnost. Samo zato što vam je kosa suha ili se na njoj "ne vidi" da je prljava ne znači da treba biti. Kosa se, kao i koža, prlja svakodnevno i izložena je istim negativnim utjecajima okoline i zagađenju, ljeti (i ako ste fizički aktivni cijele godine) i znojenju. Pranje jednom tjedno jednostavno nije dovoljno jer se na koži glave gomila sebum, on zatvara pore i radi idealne uvjete za razvoj gljivica, bakterija i peruti. Kosu perite dva do tri puta tjedno. Ako koristite suhi šampon, neka to bude na pravi način.
  • Šamponirate cijelu kosu - šamponom se pere koža glave, ne njena dužina. Dakle, šampon razblažite na dlanu s malo vode, nanesite na glavu i temeljno istrljajte. Ponovite po potrebi, ali ne trljajte ostatak vlasi šamponom. One će dobiti onoliko koliko im treba i bez toga.
Oštećujete li svakodnevno svoju kosu, a da toga niste ni svjesni? (фото 1)

ZABORAVLJATE KOŽU GLAVE

Na koži glave se talože sebum, proizvodi za kosu (iako većinu ne treba nanositi na korijen), prljavština iz zraka... Slobodno dopišite. Dubinsko ili intenzivno čišćenje zato nije na odmet s vremena na vrijeme. Postoje posebni šamponi, ali i pilinzi namijenjeni koži glave - koji se posebno preporučuju ako imate perut.

BALZAMI I MASKE

  • Preskačete redovnu njegu - ako ste od onih koji kukaju da im je kosa tanka i da "nikako da naraste ispod ramena", imam jedno pitanje: kako je njegujete? I tankoj vlasi treba njega nevezano za to koliko je prirodno svilenkasta. Na donju trećinu kose nanesite lagani hidratantni balzam ili ga povremeno zamijenite sredstvima za njegu koja se ne ispiru. Napomena: nemojte ni slučajno stavljati balzam ili masku pri korijenu kose, kojeg god da je tipa.
  • Koristite preteške proizvode za njegu - maske kao takve ne treba koristiti poslije svakog pranja u normalnim uvjetima. I sama sam bila žrtva ove zablude (deblja vlas, kovrče, puno kose, pa još dok je bila farbana...), ali sam progledala otkad maske koristim kao ono što jesu - intenzivan tretman. Isto vrijedi i za pretjerivanje s teškim proizvodima za njegu koji se ne ispiru, masnije nije uvijek bolje.

ČEŠLJATE KOSU NA POGREŠAN NAČIN

Kosa, mokra ili suha se češlja/četka nježnim pokretima, polako, od dolje prema gore. Najgore što joj možete napraviti je da krenete od korijena, stignete do zamršenog dijela na sredini i počnete vuči i čupat (vlasi će pucati). Odabrati pravu vrstu češlja ili četke je također jako važno.

Oštećujete li svakodnevno svoju kosu, a da toga niste ni svjesni? (фото 2)

ČETKATE KOSU DOK JE MOKRA

Mokra kosa je jako osjetljiva i oštetit će je čak i ono što bi kao suha izdržala. Imajte to na umu. Mokru kosu je najbolje razmrsiti prstima pa onda češljem s velikim zupcima i to je to.

SUŠENJE

  • Koristite ručnik na pogrešan način - samo bez trljanja. Uvijte kosu tako da tkanina upije vlagu, ako je potrebno promijenite ručnik ili mikrofibru, čak i pamučnu majicu. Mnogi govore o tome kako su ručnici od frotira loši za kosu i istina je da je mikrofibra svakako nježnija, ali ako je samo uvijete, trebalo bi biti sasvim u redu.
  • Sušite je prirodno na pogrešan način - da, i to je moguće. Kosa se suši prirodno tako što se dobro upije višak vlage, a zatim nanese proizvod koji vam odgovara i ostavi "na miru". Prvo, ako je dugo ostavite premokru, tako da kapa, dobit ćete ispucale vrhove. Ako je stalno dirate dok je mokra isto ćete dobiti ispucale vrhove (i nikakvu teksturu). Dakle: upijanje vlage i prsti podalje.
Oštećujete li svakodnevno svoju kosu, a da toga niste ni svjesni? (фото 3)

SPAVATE S MOKROM KOSOM

S obzirom na to da je mokra kosa osjetljiva na oštećenja i ne treba se čak ni trljati ručnikom ili puno češljati, zamislite što se događa ako cijelu noć ležite na njoj i prevrćete se? Da, pogodili ste, ispucali vrhovi.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više