Search

Ovi sastojci će vam pružiti najbolju njegu dok spavate

Ovi sastojci će vam pružiti najbolju njegu dok spavate

Tekst: BURO.


Nije lako odabrati najbolju noćnu njegu, ali razumijevanje sastojaka koje ona treba sadržavati je više od pola posla. Pažljivo pročitajte etiketu i ona će vam pružiti najveći dio odgovora - drugi dio se odnosi na kombinacije aktivnih sastojaka u različitim preparatima koje koristite. Vitamin C je heroj dnevne njege. Hijaluronska kiselina, peptidi i vitamini B grupe (u koje spada i niacinamid) jednako su korisni i ujutro i navečer, ali koji su to super-heroji koji za nas rade dok se mi odmaramo?

Kako bismo vam olakšali život, evo onih uz koje će se vaša koža najbolje oporaviti, ali i čija je moć tako jaka da ih je nekad najbolje preskočiti tijekom dana.

AHA Voćne kiseline

U ove kiseline spadaju glikolna i laktična. Najbolje ih je koristiti noću iz više razloga, a jedan od njih je i taj da se ne slažu baš najbolje s vitaminom C kao i to da kožu čine osjetljivijom na sunce. Idealno ih je koristiti nekoliko puta tjedno (ovisno od koncentracije), a redovna uporaba će dovesti do dramatičnih rezultata u teksturi, sjaju kože, ali i popravljanju sitnih bora. Ove kiseline nikada ne trebate kombinirati s retinolom i tretinoinom (ako koristite i njih, najbolje je da to napravite naizmjenično svake druge večeri).

BHA Voćne kiseline

Kada spominjemo BHA govorimo o salicilnoj kiselini koja se naširoko koristi u borbi protiv masne kože i akni zato što kožu dubinski čisti i popravlja joj teksturu. Ne treba je koristiti preko dana iz istih razloga zbog kojih i kiseline iz AHA grupe. U noćnoj rutini ih pak možete kombinirati za maksimalan učinak ako nemate osjetljivu kožu sklonu iritacijama.

Retinol

Retinol i tretinoin su derivati vitamina A različite jačine koji ubrzavaju stanični turnover i dokazano utječu na smanjenje bora, fleka i upalnih procesa na koži poput akni. Važno je imati na umu da se oni nikada ne koriste tijekom dana jer čine kožu osjetljivom na sunce, kao i to da ako ih koristite noću, visok SPF tijekom dana je obavezan. Ovi sastojci se ne kombiniraju s vitaminom C, kao ni s kiselinama. Ako vaša koža ne može podnijeto retinol. probajte s nešto blažom biljnom alternativom bakuchiolom.

Resveratrol

Evo novog dijela anti-ageing slagalice: neki antioksidansi su odlični za noćnu upotrebu. Jedan od njih je upravo resveratrol koji ubrzava i intenzivira mehanizme obnavljanja kože, boosta njenu obranu od slobodnih radikala i potiče veću proizvodnju kolagena.

HIDROKINON

Ovaj aktivni sastojak se koristi u borbi protiv raznih hiperpigmentacija - melazme, fleka od sunca, fleka nastalih od akni i tamnih ožiljaka. Iako se u teoriji može koristiti i samo ujutro, većina dermatologa ga preporučuje za uporabu više puta tijekom dana, a kako se jako dobro kombinira s retinolom, idealan je i za noć.

Benzoil peroksid

Sastojak koji se često koristi u borbi protiv akni ograničen je samo na noćnu uporabu iz dva razloga: čini kožu fotosenzitivnom i ne slaže se dobro s vitaminom C.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više