Search

Ovo su koraci koji će vas zaštiti od komaraca, ali i oni koji će smiriti reakciju na ugrize

Ovo su koraci koji će vas zaštiti od komaraca, ali i oni koji će smiriti reakciju na ugrize

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Volimo ljeto (pa čak i ovakvo) ali, na žalost, vole ga i komarci. U stanju su pokvariti svako uživanje u prirodi, gradu, pa i u vlastitom stanu. Zato smo u stalnoj potrazi za nekim novim sredstvom koje možemo staviti na sebe i koje će nas osloboditi muka. Realno, osim ako ne hodate sa svojim repelentom na struju i ne tražite utičnice svuda gdje se nalazite, to je jedina šansa za spas.

U opticaju su zaista mnoge varijacije na temu, što prirodne, što ne, ali nauka priznaje samo sljedeće sastojke - dietiltoluamid (DEET), pikaridin (ikaridin), IR3535, metil-nonil-keton, ulja citrusa i eukaliptusa. Da, zvuči kao dosta kemije. Ipak, ovo ne znači da najtežu artiljeriju trebate koristiti svaki dan. Velika je vjerojatnost da vam u centru grada neće trebati ništa jače od arome limuna, ali za večernji odlazak u prirodu se ozbiljnije morate naoružati.

To koliko vas komarci "vole" je genetski, a vaše navike, hrana koju jedete, nosite li parfem ili ne (osim ako nije jak citrus) i slično, ne igraju veliku ulogu. Ženke komaraca - a grizu samo ženke - imaju receptore za ugljični dioksid koji svi izbacujemo, kako dahom, tako i putem kože te mliječnu kiselinu koja je nusproizvod rada mišića i vježbanja. Sastojci poput limuna i limunske trave iritiraju komarce pa od njih bježe, ali oni poput DEETa i IR3535 čine da komarci izgube orijentaciju i zbog toga jesu efikasniji, pogotovo u ekstremnim uvjetima.

A ŠTO KADA NAS KOMARCI IZJEDAJU?

Crveni plikovi su odgovor našeg imunološkog sistema na pljuvačku komaraca na koje tijelo reagira tako što oslobađa histamin i stvara se upalni proces. Antihistaminici najbrže smiruju svrbež i oteklinu, a jedan od njih je i svuda prisutna i svima poznata Synopen krema. U praksi, na ugriz komarca treba primijeniti sve tehnike koje umiruju upalu:

HLAĐENJE

Ovo je prvi korak u smanjivanju oteklina. Napravite hladan oblog i držite ga na mjestu uboda. Idealno je da to bude kockica leda umotana u krpu, nikako direktno led na kožu. Nemojte je držati predugo već izmjenjujte intervale od nekoliko minuta s i bez obloga.

ANTIHISTAMINIK

Krema koja sadrži antihistaminike će brzo smiriti oteklinu i svrbež, ali ako imate više ugriza i ne možete izdržati, slobodno uzmite tablete histaminika koje se prodaju bez recepta. Konzultirajte se sa svojim farmaceutom. Lijekovi koji sadrže loratadin (Claritine i Pressing, na primjer) trebali bi pomoći.

ZOB

Ne, nije samo za doručak. Zob je prirodan sastojak koji ublažava svrbež i alergijske reakcije (nekada se čak koristila i za male boginje). Napravite gustu kašu od zobi i vode, nanesite na ugrize komaraca i pričekajte desetak minuta pa isperite.

MED

Med ima antiseptičko i antibakterijsko djelovanje i pomaže u zarastanju rana. Samo pazite da ga ne nanosite prije izlaska iz kuće inače ćete postati magnet za sve druge insekte.

HIDRATACIJA

Posljednje što želite je suha koža koja se peruta i sklona je iritaciji. Mlijeka i balzami za tijelo namijenjeni osjetljivoj i atopičnoj koži su vaš najbolji saveznik ako su vas izgrizli komarci. Nanesite ih na kožu koja je još vlažna nakon tuširanja za ekstra dozu hidratacije. Ulja s limunom su odlična prevencija, ali ako ste već pokriveni ugrizima mogu iziritirati kožu (kao i svako eterično ulje).

Leave a comment

više