Search

Ovo su osnovni sastojci koje treba imati hidratantna krema

Ovo su osnovni sastojci koje treba imati hidratantna krema

Tekst: Manda Javorina

Image: BURO.

Ne znam kako vi, ali ja se ponekad, pogotovo kad me uhvati neka nova manija, zaletim pa čitam o obećanjima koje kozmetika nudi, ispitujem doktore neznane mi i znane o tome je li nešto moguće ili ne, scrollam do besvijesti. Priznajem, ovo sam više radila kao mlađa, sad sam valjda i sama nešto naučila pa ne padam baš na sve... Ali kao da cijeli život očekujem da otkrijem neko "čudo u bočici". Istini za volju, nije da nisam ništa pronašla, moj optimizam čvrsto je utemeljen u saznanju da sam otkrila neke zaista genijalne proizvode (ali i procedure poput kemijskog pilinga ili lasera). U svom tom vaganju za/protiv, naučila sam da se bez nekog osnovnog znanja o tome što je što, tlo se vrlo brzo gubi pod nogama jer sve tvrdnje mogu biti moguće. Ili nemoguće. Ovisno o tome kako gledate na stvari.

E sad, ja nisam liječnica, nisam ni farmaceutkinja, ali ova zvanja vam nisu ni potrebna kako biste imali osnovno razumijevanje stvari kao što je, na primjer, to što je hidratantna krema i što sve ide u nju. Imamo je svi, nadam se da je konačno potpuno prihvaćeno da je hidratacija potrebna svima i da nema veze s tim imate li kožu koja se masti ili je suha kao barut. Ali, što je ona zapravo?

Ovo su osnovni sastojci koje treba imati hidratantna krema (фото 1)

U svojoj osnovi, svaka hidratantna krema sadrži dvije vrste sastojaka - one koji daju vlagu i one koji sprečavaju da ta vlaga ispari.

Humektanti

Humektanti (humectants) su zapravo sastojci koji koži daju vlagu. Oni privlače vodu u epidermu i povećavaju njezin nivo u površinskim slojevima kože (a kada je vlažnost zraka viša od 70%  vuku vlagu i iz zraka). Većina hidratantnih krema u sebi sadrži nekoliko sastojaka koji pripadaju toj skupini. Najpoznatiji je svakako hijaluronska kiselina, ali i glicerin, propilen glikol, butilen glikol, sorbitol. Još jedan izvor hidratacije su prirodni hidratantni faktori (NMF Natural Moisturising Factors) u koje spadaju urea, natrij PCA (sodium PCA) i aminokiseline. Neke AHA kiseline koje se rastapaju u vodi i koje se koriste za kemijske pilinge te u tekućim dnevnim eksfolijatorima također hidriratiziraju kožu - glikolna, laktozna i mandelična.

Ovo su osnovni sastojci koje treba imati hidratantna krema (фото 2)

Emolijenti

Emolijenti (emollients) imaju ulogu lubrikanta koji se zadržava na površini kože te je čine mekom i glatkom. S obzirom na to da nemaju vodenu osnovu, služe i kao barijera za gubitak vlage isparavanjem. Najbolji emolijenti su lipidi, poput keramida i masnih kiselina koji se i prirodno nalaze u sastavu zaštitne barijere kože. U ovu grupu spadaju i vitamin E, kao i neka ulja poput skvalana (squalane) koji je veoma sličan sebumu koji koža prirodno luči. U losionima koji nose oznaku oil-free, ulogu emolijenata najčešće preuzimaju silikoni i njihovi derivati.

Okluzivi

Okluzivi (occlusives) povećavaju količinu vlage u koži tako što sprečavaju njezino površinsko isparavanje i ostaju na koži u obliku zaštitnog filma. Ovi sastojci se često smatraju masnim kada se koriste u čistom stanju umjesto u pažljivo balansiranim formulama. Realno, okluzivi su ti koji rade razliku između losiona i krema lakših tekstura i bogatih težih formulacija namijenjenih suhoj koži. Ako je koža masnija ili za vrijeme leta, okluzivi nisu neophodan sastojak hidratantnih proizvoda. U njih spadaju derivati silikona kao što su dimetikon (dimethicone), ciklometikon (cyclomethicone) i ciklopentasiloksan (cyclopentasiloxane), zatim mineralna ulja i parafin, pčelinji vosak i lanolin, biljni vosak.

Ovo su osnovni sastojci koje treba imati hidratantna krema (фото 3)

Naravno da mnogi sastojci hidratantnih krema ne spadaju u ove tri kategorije, ali sve izvan njih su zapravo korisni dodaci. U njih svakako spadaju:

• SPF, iako je ljeti potrebno koristiti ozbiljniju zaštitu u smislu posebnog proizvoda.

• Antioksidansi koji neutraliziraju slobodne radikale i pomažu u borbi protiv preranog starenja kože (vitamini A, C, resveratrol…)

• Eksfolijanti koji su neophodni za optimalan stanični turnover (AHA i BHA kiseline, retinol)

Ipak, kada jednom razumijete osnovne kategorije, bolje ćete razumjeti i preparate koje koristite ili planirate da kupite. Ništa bolje od dešifriranja beauty recepata, zar ne?

Related articles

Buro 24/7 Selection

više