Search

Ovo su trikovi koji će vodu koju pijete učiniti još zdravijom

Ovo su trikovi koji će vodu koju pijete učiniti još zdravijom

Tekst: Manda Javorina


Image: BURO.

Potpuno vas razumijem ako se ježite na sam izraz "detoks voda" s obzirom na to da je pojam detoksa u kontekstu dijete i prehrane s pravom kontroverzan. Svi znamo da za njegovu popularnost možemo zahvaliti nebrojenim reklamama i komercijalnim proizvodima koji nas napadaju sa svih strana, a da pri tome vrlo često nisu ništa drugo nego prazne kalorije. Ako u jednadžbu dodamo i činjenicu da je naš organizam u konstantnom i prirodnom stanju pročišćavanja, lako je za zaključiti da, ako se prema sebi ponašamo pristojno, nema nikakve potrebe za posebnim i često iscrpljujućim detoks programima.

Ipak, zastanite malo i razmislite prije nego što se uhvatite argumenta "moja baka ništa od toga nije radila pa joj ništa nije falilo". Svijet se poprilično promijenio u posljednja dva, tri desetljeća, a po pitanju kvalitete svakodnevnog života te promjene nisu bile na bolje (ma koliko god obožavali bingeati serije). Ono što se posebno promijenilo na gore je upravo naše okruženje - zagađenje, hrana, kemikalije kojima smo izloženi i kod kuće i na poslu (ja, primjerice, dobivam osip od sredstva i sprejeva protiv prašine kojima se čisti namještaj). Neki sastojci u hrani, poput laktoze, kazeina ili glutena također su toksini za nekog tko je na njih intolerantan.

Ovo su trikovi koji će vodu koju pijete učiniti još zdravijom (фото 1)

Ovdje ne pričamo o "umrijet ćete od količine teških metala" trovanjima koje, kada biste ih  imali, svakako biste osjetili i nikakav detoks od tri dana vam ne bi pomogao. Govorimo jednostavno o svakodnevnoj izloženosti toksinima koji se u normalnim uvjetima djelomice izbacuju uz pomoć vode i o tome kako se baš ta ista voda može iskoristiti kao još bolji saveznik. Kako? Ne trebaju vam skupi sokovnici i blenderi, dovoljno je da joj dodate namirnice bogate antioksidansima i sastojcima koji imaju protuupalno i diuretičko djelovanje. Na ovaj način nećete se riješiti ozbiljnih bolesti, ali ćete pomoći svom metabolizmu i tijelu dodati nutrijente na potpuno prirodan i neškodljiv način, bez praznih kalorija, naravno. A možda i prizovemo ljeto svojim raznobojnim vrčevima?

Što konkretno dodati? Voće, povrće i poneku začinsku biljku (svježu ili u prahu). Ovo su naši omiljeni recepti, ali sve varijacije na temu su dobrodošle.

Ovo su trikovi koji će vodu koju pijete učiniti još zdravijom (фото 2)

Limun + krastavac + menta (po želji)

Kada vam ovu vodu serviraju u čekaonici kod dermatologa, jasno vam je da na povratku kući trebate svratiti do dućana i opskrbiti se sastojcima. Dakle, krastavac nije samo za gin tonic (iako ga obožavamo i u tom scenariju). Limun alkalizira organizam i izvor je vitamina C, krastavac sadrži antioksidanse, nutrijente i ima dijuretičko djelovanje. Isjeckajte pola krastavca i jedan limun, nekoliko svježih listića mente na jednu litru vode i ostavite u frižideru najmanje dva sata, a najviše preko noći. Idealno je popiti je u jednom danu.

Osim mente možete dodati i kolutiće svježeg đumbira koji se zbog svog protuupalnog djelovanja koristi za mnogo probleme od onih s probavom pa do upale grla.

Limun + mango + ananas

Ova infuzija je san svih (egzotičnih) sladokusaca, ali bez kalorija. Ananas ima jako protuupalno djelovanje zahvaljujući visokoj koncentraciji bromelaina, vitamina C i kalija, dok mango blagotvorno djeluje na probavu i smanjuje nadutost. Isijecite ananas i mango u količini koja će napuniti manju čašu (ili pola velike), dodajte sok od pola limuna i stavite u litru vode. Ostavite da odstoji minimalno sat vremena.

Ovo su trikovi koji će vodu koju pijete učiniti još zdravijom (фото 3)

Limun + hibiskus + bosiljak

Hibiskus sadrži fitoestrogen, supstancu koja je slična hormonu estrogenu pa se često preporučuje kao dodatak terapijama za sindrom policističnih jajnika i simptoma menopauze, a nizak nivo estrogena može dovesti i do tegoba s probavom. Bosiljak i limun imaju dodatno umirujuće djelovanje na mišiće tako što ih opuštaju i ublažavaju simptome nadutosti pa je ova infuzija idealna za žene koje imaju problema s probavom i stresom. Osušene cvjetove hibiskusa, sveže listove bosiljka i jedan limun ostavite u litri vode preko noći i popijte idući dan.

Leave a comment

više