Traži

Pet novih, moćnih kozmetičkih sastojaka za koje morate znati

Pet novih, moćnih kozmetičkih sastojaka za koje morate znati

Aktivni sastojci koji će zamijeniti neke od veterana beauty industrije

Tekst: M.M.


Nova godina, novi kozmetički sastojci! Tek kada ste pomislili da ste popamtili sve novitete iz svijeta skincarea, pojave se novi, obećavajući aktivni sastojci. Ništa drugačije nije niti ove godine, kada bi neki novi igrači s beauty terena mogli ako već ne u potpunosti izgurati veterane kozmetičke industrije kao što su, primjerice, retinol i klasične AHA i BHA kiseline, onda ih barem staviti u drugi plan.

Tigrova biljka

Gotu kola ili centela, punim imenom Centella asiatika ili za prijatelje jednostavno "cica", ova biljka već se stoljećima koristi u kineskoj medicini za tretiranje raznih kožnih problematika.

Još jedan naziv pod kojim je poznata je i tigrova biljka – navodno si o njezine listove azijski tigrovi trljaju rane kako bi umirili kožu i zacijelili rane, a i suvremena istraživanja podupiru tu staru azijsku legendu.

Naravno, ne priču o tigrovim već njezina zacjeljujuća svojstva pa se tako cica danas nalazi u formulam za tretiranje rana nastalih vlastoručnom sanacijom prištića, stimulira sintezu kolagena, ublažava crvenilo i upalne procese. Snažan je antioksidans, a istraživanja pokazuju i da je vrlo učinkovita u ublažavanju ekcema.

Pet novih, moćnih kozmetičkih sastojaka za koje morate znati (фото 1)

Sjajan je izbor za sve one čija je koža sklona aknama, a neki tvrde da može pomoći i kod psorijaze, no potrebno je napraviti dodatna istraživanja koja će tu tvrdnju i potkrijepiti. S obzirom na to da ju nalazimo u cijelom nizu proizvoda – od tonera, seruma, dnevnih krema i onih sa zaštitnim faktorom – centelu neće biti teško uključiti u beauty rutinu.

Nove kiseline za novo desetljeće: LHA + PHA

U 2020. AHA i BHA kiseline su old news, a u sve se više proizvoda ugurale su se njihove mlađe kćeri, LHA i PHA.

LHA, lipohidroksilna kiselina, nije samostalna kategorija kiselina već zapravo spada u kategoriju BHA kiselina, ona je derivat jedne od najpopularnijih BHA kiselina, salicilne kiseline. Kao i salicilna, i LHA je topiva u ulju što znači da može prodrijeti kroz začepljene pore i pomoći u uklanjanju komedona. Za razliku od salicilne kiseline, koja ima pH oko 3, LHA ima pH oko pet, što je mnogo bliže prirodnom pH-u kože. U prijevodu, LHA je mnogo "nježnija" i njome se mogu poslužiti čak i oni s osjetljivom kožom kojima su kiseline inače zabranjene.

Osim što se koristi za tretiranje nepravilnosti na koži, LHA stimulira proizvodnju kolagena i elastina, što ju čini sjajnim izborom za njegu u zimskim mjesecima, kada je koža najosjetljivija.

PHA je, pak, specifična kiselina iz porodica alfa-hidroksi kiselina i kao i sve ostale kiseline iz te porodice je topiva u vodi i koristi se za tretiranje tamnih mrlji i zaglađivanje kože. Međutim, za razliku od ostalih kiselina iz obitelji, PHA ima znatno veće molekule zbog čega ne može prodrijeti u dublje slojeve kože. Upravo zato, PHA je nešto slabija kiselina primjerena osjetljivoj koži, a uz to, djeluje kao humektant, odnosno, „ovlaživač“. Ona, naime, na sebe navlači vodu, vuče ju iz dubljih slojeva prema površini te tako sprečava post-kiselinsko isušivanje kože.

Pet novih, moćnih kozmetičkih sastojaka za koje morate znati (фото 2)

Novi, bolji retinol

Zahvaljujući bakuchiolu, retinol bi uskoro mogao pasti u zaborav. Radi se, naime, o derivatu biljke Psoralea corylifolia koja se, baš kao i centela, već stoljećima koristi u kineskoj i ayurvedskoj medicini, a postiže iste rezultate kao i retinol, no bez nuspojava koje dolaze s tim moćnim derivatom vitamina A.

Pet novih, moćnih kozmetičkih sastojaka za koje morate znati (фото 3)

S obzirom na to da je retinol prilično agresivan, obično izaziva ljuštenje kože, čini ju fotoosjetljivom i nije preporučljiv za trudnice i dojilje, bakuchiol je više nego dobrodošao dodatak u beauty rutini. Sjajan je za problematičnu kožu sklonu aknama, a k tome i stimulira proizvodnju kolagena.

Arbutinom protiv hiperpigmentacija

Ovaj prirodni izvor hidrokinona, snažnog sredstva za izbjeljivanje koji je u Europi zabranjen zbog potencijalnih toksikoloških rizika, jedan je od ključnih sastojaka u azijskoj, posebice korejskoj kozmetici. S druge strane postoje i brojna istraživanja koja te tvrdnje ne samo da opovrgavaju, već hidrokinon prozivaju zlatnim standardom u tretiranju melazmi i post-upalnih hiperpigmentacija.

Pet novih, moćnih kozmetičkih sastojaka za koje morate znati (фото 4)

Hidrokinon, naime, djeluje tako da onemogućava djelovanje tiroinzaze, enzima koji koži pomaže u proizvodnji melanina. Arbutin, koji se u doticaju s kožom raspada na hidrokinon, to čini polagano, što ga čini mnogo sigurnijim za korištenje – proizvode s arbutinom možete koristiti i dva puta dnevno, no one s hidrokininom nije preporučljivo koristiti duže od nekoliko mjeseci u komadu. Arbutin ćete najčešće pronaći u serumima, često u kombinaciji s niancinamidom ili hijaluronskom kiselinom.

Napišite komentar