Search

Pet novih, moćnih kozmetičkih sastojaka za koje morate znati

Pet novih, moćnih kozmetičkih sastojaka za koje morate znati

Aktivni sastojci koji će zamijeniti neke od veterana beauty industrije

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Tek kada ste pomislili da ste popamtili sve novitete iz svijeta skincarea, pojave se novi, obećavajući aktivni sastojci. Ništa drugačije situacija nije niti ove godine, kada bi neki novi igrači s beauty terena mogli ako već ne u potpunosti izgurati veterane kozmetičke industrije kao što su, primjerice, retinol i klasične AHA i BHA kiseline, onda ih barem staviti u drugi plan.

Tigrova biljka

Gotu kola ili centela, punim imenom Centella asiatika ili za prijatelje jednostavno "cica", ova biljka već se stoljećima koristi u kineskoj medicini za tretiranje raznih kožnih problematika.

Još jedan naziv pod kojim je poznata je i tigrova biljka – navodno si o njezine listove azijski tigrovi trljaju rane kako bi umirili kožu i zacijelili rane, a i suvremena istraživanja podupiru tu staru azijsku legendu.

Naravno, ne priču o tigrovim već njezina zacjeljujuća svojstva pa se tako cica danas nalazi u formulam za tretiranje rana nastalih vlastoručnom sanacijom prištića, stimulira sintezu kolagena, ublažava crvenilo i upalne procese. Snažan je antioksidans, a istraživanja pokazuju i da je vrlo učinkovita u ublažavanju ekcema.

Pet novih, moćnih kozmetičkih sastojaka za koje morate znati (фото 1)

Sjajan je izbor za sve one čija je koža sklona aknama, a neki tvrde da može pomoći i kod psorijaze, no potrebno je napraviti dodatna istraživanja koja će tu tvrdnju i potkrijepiti. S obzirom na to da ju nalazimo u cijelom nizu proizvoda – od tonera, seruma, dnevnih krema i onih sa zaštitnim faktorom – centelu neće biti teško uključiti u beauty rutinu.

Nove kiseline za novo desetljeće: LHA + PHA

U 2020. AHA i BHA kiseline su old news, a u sve se više proizvoda ugurale su se njihove mlađe kćeri, LHA i PHA.

LHA, lipohidroksilna kiselina, nije samostalna kategorija kiselina već zapravo spada u kategoriju BHA kiselina, ona je derivat jedne od najpopularnijih BHA kiselina, salicilne kiseline. Kao i salicilna, i LHA je topiva u ulju što znači da može prodrijeti kroz začepljene pore i pomoći u uklanjanju komedona. Za razliku od salicilne kiseline, koja ima pH oko 3, LHA ima pH oko pet, što je mnogo bliže prirodnom pH-u kože. U prijevodu, LHA je mnogo "nježnija" i njome se mogu poslužiti čak i oni s osjetljivom kožom kojima su kiseline inače zabranjene.

Osim što se koristi za tretiranje nepravilnosti na koži, LHA stimulira proizvodnju kolagena i elastina, što ju čini sjajnim izborom za njegu u zimskim mjesecima, kada je koža najosjetljivija.

PHA je, pak, specifična kiselina iz porodica alfa-hidroksi kiselina i kao i sve ostale kiseline iz te porodice je topiva u vodi i koristi se za tretiranje tamnih mrlji i zaglađivanje kože. Međutim, za razliku od ostalih kiselina iz obitelji, PHA ima znatno veće molekule zbog čega ne može prodrijeti u dublje slojeve kože. Upravo zato, PHA je nešto slabija kiselina primjerena osjetljivoj koži, a uz to, djeluje kao humektant, odnosno, „ovlaživač“. Ona, naime, na sebe navlači vodu, vuče ju iz dubljih slojeva prema površini te tako sprečava post-kiselinsko isušivanje kože.

Pet novih, moćnih kozmetičkih sastojaka za koje morate znati (фото 2)

Novi, bolji retinol

Zahvaljujući bakuchiolu, retinol bi uskoro mogao pasti u zaborav. Radi se, naime, o derivatu biljke Psoralea corylifolia koja se, baš kao i centela, već stoljećima koristi u kineskoj i ayurvedskoj medicini, a postiže iste rezultate kao i retinol, no bez nuspojava koje dolaze s tim moćnim derivatom vitamina A.

Pet novih, moćnih kozmetičkih sastojaka za koje morate znati (фото 3)

S obzirom na to da je retinol prilično agresivan, obično izaziva ljuštenje kože, čini ju fotoosjetljivom i nije preporučljiv za trudnice i dojilje, bakuchiol je više nego dobrodošao dodatak u beauty rutini. Sjajan je za problematičnu kožu sklonu aknama, a k tome i stimulira proizvodnju kolagena.

Arbutinom protiv hiperpigmentacija

Ovaj prirodni izvor hidrokinona, snažnog sredstva za izbjeljivanje koji je u Europi zabranjen zbog potencijalnih toksikoloških rizika, jedan je od ključnih sastojaka u azijskoj, posebice korejskoj kozmetici. S druge strane postoje i brojna istraživanja koja te tvrdnje ne samo da opovrgavaju, već hidrokinon prozivaju zlatnim standardom u tretiranju melazmi i post-upalnih hiperpigmentacija.

Pet novih, moćnih kozmetičkih sastojaka za koje morate znati (фото 4)

Hidrokinon, naime, djeluje tako da onemogućava djelovanje tiroinzaze, enzima koji koži pomaže u proizvodnji melanina. Arbutin, koji se u doticaju s kožom raspada na hidrokinon, to čini polagano, što ga čini mnogo sigurnijim za korištenje – proizvode s arbutinom možete koristiti i dva puta dnevno, no one s hidrokininom nije preporučljivo koristiti duže od nekoliko mjeseci u komadu. Arbutin ćete najčešće pronaći u serumima, često u kombinaciji s niancinamidom ili hijaluronskom kiselinom.

Leave a comment

više