Search

Pilates nije isključivo ženski sport

Pilates nije isključivo ženski sport

Vježbaju ga i igrači kluba Medveščak

A.P.


Image: PR

Iako u našim krajevima pilates još uvijek ima reputaciju "ženske tjelovježbe" ta percepcija je potpuno kriva

KHL Medveščak Zagreb trenutno igra svoju drugu sezonu u Kontinentalnoj hokejskoj ligi, a iza njih je zasada 19 utakmica, odnosno prva trećina duge i naporne sezone u kojoj ih očekuje minimalno 60 utakmica. Iako bi mnogi pomislili kako uz ovakav raspored utakmica i svakodnevne treninge igrači Medveščaka traže predah i mogućnosti za odmor situacija je potpuno drugačija. Naime igrači vrlo često žele dodatne aktivnosti kako bi fizički stalno bili u formi i zato tri puta tjedno odrađuju vrlo zanimljive treninge pilatesa.

Pilates nije isključivo ženski sport (фото 1)

Kako objašnjava njihova instruktorica Asja Petersen: "Pilates pomaže bržem regeneriranju mišića te se tako smanjuje mogućnost ozljeda uzrokovanih trošenjem mišića", te dodaje da osim što im se vježbanjem pilatesa vraća ravnoteža u mišićima, jačaju im se i mišići trupa, što doprinosi njihovoj stabilnosti i brzini na ledu. Do sada su se igračima Medveščaka nakon treninga na ledu, vježbe svodile na fitness centre, ali od ove sezone imaju mogućnost izbora između klasične teretane i pilatesa.

Pilates nije isključivo ženski sport (фото 2)

Iako u našim krajevima pilates još uvijek ima reputaciju "ženske tjelovježbe" ta percepcija je potpuno kriva, jer, kako kaže Asja Petersen: "Pilates je oblik tjelovježbe koji je izmislio muškarac, i to za, ni manje ni više, nego muške vojnike". Osim rada sa sportašima, Asja Petersen ima iskustva upravo u radu s vojnicima, iz perioda kada je u Nizozemskoj radila fitness programe i treninge za postrojbe NATO-a. KHL Medveščak Zagreb jedna je od rijetkih momčad u Hrvatskoj koja na visokoj razini redovito vježba pilates, no među vrhunskim sportašima u svijetu treninzi pilatesa nisu ništa neobično niti novo. Štoviše, posljednjih godina su sve više prepoznati kao učinkovito sredstvo prevencije ozljeda i kvalitetnog tretmana mišića uslijed velikih napora. NBA igrač Jason Kidd, igrač američkog nogometa Ruben Brown, najbolji golf igrač svijeta Tiger Woods ili hokejaš Tyler Seguin samo su neki od vrhunskih sportaša koji prakticiraju pilates izvan redovnih treninga.

Pilates nije isključivo ženski sport (фото 3)

Pilates nije isključivo ženski sport (фото 4)

Related articles

Buro 24/7 Selection

više