Traži

Pitanja koja ste uvijek željeli postaviti svom stomatologu, ali možda niste

Pitanja koja ste uvijek željeli postaviti svom stomatologu, ali možda niste

Pitali smo ih za vas

Tekst: BURO.


Lijepi i zdravi zubi su osnova ljudske higijene, a zahvaljujući napretku tehnologije u ovom području danas doista nije teško dobiti najbolje moguće rezultate. Uzmimo za primjer običnu bijelu plombu koja je prije desetak godina bila revolucionarna promjena u stomatologiji, a danas spada u kategoriju obaveznog. Laseri su danas najbolji saveznik svake osobe koja se boji zubara, a znamo da nas ima u velikom broju. Bezbolniji, brži i nježniji tretman koji će vas riješiti karijesa, a možda usput i tog straha od zubara. O svemu tome smo nakratko porazgovarali s doktorom dentalne medicine Marinom Radićem, koji iza sebe ima uspješnu desetogodišnju karijeru i brojna stručna usavršavanja u Hrvatskoj i inozemstvu. Evo što nam je rekao:


Zašto stomatologija, kako ste odlučili postati stomatolog?

Još kao dijete me fascinirala stomatološka ordinacija i sav instrumentarij. Ja sam bio jedan od stvarno rijetkih klinaca koji je volio ići zubaru, to mi je bilo kao igra. Neobično, znam. Kasnije sam uvidio i drugu, plemenitu stranu stomatologije te kako se sve može pomoći pacijentima.

Koje kvalitete odlikuju dobrog stomatologa?
Rekao bih preciznost, strpljivost i ljubav prema profesiji.

3 najbolje stvari u vašem poslu?
Ma izdvojio bih samo jednu koja će objediniti sve - podizanje kvalitete života našim pacijentima. Kad vidite taj osmijeh na njihovim licima, bilo da ste ih lišili male boli ili ste im svojim radom podarili priliku za novi početak (ovdje mislim na bezube pacijente kojima se radi rekonstrukcija čeljusti), nema veće nagrade od iskrenog osmijeha na licu.

Tko po vama ima najljepši osmijeh?
Definitivno Julia Roberts! Kakav osmijeh, kakva ljepota, kakva energija, talent, sve.

dr

Kako postići taj hollywoodski savršen osmijeh kojemu svi teže?
Keramičke ljuskice jedno su od najčešćih rješenja u suvremenoj estetskoj stomatologiji za postizanje "holivudskog osmijeha". Terapija ljuskicama vrlo lijepo rješava problem zbijenih i razmaknutih zubi uzrokovanih veličinom zuba, čeljusti i usana, nepravilnim položajem jednog zuba ili više njih, preranim gubitkom mliječnih zubi, zubi koji nikada nisu izrasli itd. Za izradu ljuskica najčešće su potrebne samo tri posjete. Nakon brušenja uzimaju se otisci koji odlaze u laboratorij, a pri odlasku iz ordinacije pacijent je opskrbljen privremenim ljuskicama. Finalne keramičke ljuskice vrlo su krhke, no one se u potpunosti integriraju sa zubnom strukturom i postaju vrlo otporne.

Zašto se baš koristi keramika?
Keramika je odličan materijal jer ljuskice ostvaruju prirodnu fluorescenciju i apsorbiraju, reflektiraju i provode svjetlost podjednako kao i prirodna zubna struktura. Također, glatki polirani rubovi keramike pridonose vrlo dobrom zdravlju okolnog tkiva, smanjenom nakupljanju plaka u tom području i dobroj oralnoj higijeni.

Što je za vas pravilna oralna higijena?
Prvo i osnovno je svakako ono što već i vrapci na grani znaju - temeljito pranje zuba tri puta dnevno barem 3 minute, što podrazumijeva i četkanje jezika. Konac za zube bi vam se uvijek trebao naći pri ruci. Potrebno je redovito odlaziti na preglede stomatologu, otprilike dva puta godišnje i paziti na namirnice koje konzumirate. Karijes, zubni kamenac, loš zadah, krvarenje desni i slične oralne infekcije pravilnom će oralnom higijenom postojati samo u teoriji. Zdravlje cijelog tijela kreće od zdravlja usne šupljine.

Koliko je stomatologija napredovala, u odnosu na prije 5-10 godina?
U stomatologiji se posljednjih godina odvija prava digitalna revolucija koja omogućuje novu razinu liječenja. Ono uz pomoć naprednih i sofisticiranih sustava postaje preciznije i jednostavnije. Bijela plomba svojedobno je bila revolucionarna promjena, sada je obvezna. Jedan jedini cilj je pacijentima pružiti najbolju moguću uslugu uz očuvanje zdravlja njihovih zuba. Danas koristimo vrhunske protetske nadomjestke, tehnologiju koja nam pomaže u postavljanju dijagnoza, ali i kreiranju vlastitog osmijeha, nove načine anestezije i, recimo, lasere koji su prava revolucija u liječenju.

Može li se laserom liječiti karijes?
Da, da, naravno! Laserska tehnologija ostvarila je revoluciju u medicini i otvorila vrata novom načinu liječenja s manje invazivnim pristupom te znatno uspješnijim rezultatima. Laseri se koriste u stomatologiji kao nadopuna standardnim stomatološkim zahvatima, a u nekim terapijama i potpuno zamjenjuju tradicionalni pristup. Ako imate strah od stomatološke bušilice, a karijes je u početnom stadiju, onda terapija laserom pruža nježniju i manje invazivnu terapiju, štedi zubno tkivo, a ujedno pruža i bezbolniji tretman (smanjena upotreba anestetika), dok samo liječenje traje kraće uz brži i ugodniji oporavak.

Postoji li nada za ljude koji su izgubili svoj zube ili više njih?
Apsolutno, dentalni implantati u kombinaciji s keramičkom krunicom predstavljaju zlatni standard u svijetu protetike. Riječ je o najboljem rješenju za konačan rezultat zuba koji će izgledati prirodno i zdravo. Implantati su izrađeni od titanija i titanskih slitina koje odlikuju velika čvrstoća, mala težina te izvanredna otpornost na koroziju, što doprinosi širokoj i raznovrsnoj upotrebi. Kako konkretno izgleda proces? Zubni implantati ugrađuju se u čeljusnu kost na mjestu gdje nedostaju zubi, a na njih se naknadno stavljaju zubne krunice, most ili odvojiva protetska nadoknada. Najveća prednost, konkretno Straumann implantata s kojim osobno najviše volim raditi, jest što pacijentima omogućavaju da se opušteno smiju, razgovaraju i uživaju u svakodnevnim aktivnostima.

Napišite komentar