Search

Pitti Fragranze: najbolji svjetski parfemi na jednom mjestu

Pitti Fragranze: najbolji svjetski parfemi na jednom mjestu

Kako je bilo na ovogodišnjem svjetskom sajmu mirisa?

Tekst: BURO.


Image: Foto: privatni album

Volite li najfinije svjetske mirise, Pitti Fragranze u Firenci vaš je sajam snova! Naime, svake godine u rujnu u tom se prelijepom talijanskom gradu skupi više od 3000 ljudi: noseva, novinara, distributera, stručnjaka, kritičara i običnih fanatika poput mene. U tri dana na sajmu se predstavi više od 200 vrhunskih parfemskih kuća iz cijelog svijeta uključujući i čitav niz novih, debitantskih brendova.

Jedna od tema ovogodišnjeg sajma bila je vizualno predstavljanje mirisa uz pomoć boja, velike parfemske kompanije International Flavours & Fragrances. U suradnji s časopisom Anew, mirisi su prikazani kroz izložbenu instalaciju "Colors of Anew Memories", koju je osmislio njihov parfumer Alienor Massenet. Autor nam je rekao: "Često razmišljam o mirisima kao o bojama, materijalima, oblicima, zapravo najviše kao o arhitekturi i slikama". Mnogima će ovo zvučati poznato: ljudi mirise često vizualiziraju na ovaj način. Svaka nota bila je instalacijski vezana uz jednu projiciranu boju, odnosno pigment na podu izložbenog prostora. Miris ljubičica bio je, naravno, "ljubičast", dok je miris kože, primjerice, bio predstavljen crnom.

Pitti Fragranze: najbolji svjetski parfemi na jednom mjestu (фото 1)

Posebni prostor za svoje parfemske brandove imala je i tvrtka Intertrade: u zatamnjenom prostoru osvijetljenom slabim neonom, bili su prikazani fantastični brendovi koje zastupaju, kao što su: Byredo, Nasomatto, Czech & Speake, Boadicea the Victorious, SoOud. Međutim, najveća novost Intertradea bilo je predstavljanje linije od desetak mirisa novog brenda Roads kojeg je pokrenula i na sajmu osobno predstavila Danielle Ryan, unuka osnivača Ryanaira. Kako je riječ o premijeri luksuznog brenda, predstavljanje na sajmu nastavljeno je i večerom i druženjem u vili u okolici Firence.

Pitti Fragranze: najbolji svjetski parfemi na jednom mjestu (фото 2)

Isprobavanje Roads mirisa

Jedna od nezaobilaznih tema sajma bila je i sve veći utjecaj arapskih mirisa na europsku industriju parfema, posebice kod upotrebe arapskih tamjana ili ouda, odnosno agarwooda. O toj novoj fazi parfemske povijesti govorio je Shahzad Haider, CEO kompanije The Fragrance Foundation Arabia, u razgovoru s Chandlerom Burrom, uvaženim ekspertom i kritičarem New York Timesa, pravom zvijezdom parfemskog svijeta. Tim povodom organizirano je i zajedničko večernje druženje na kojem su mirisni fanatici imali priliku kušati hranu i napitke iz tog dijela svijeta, pa se uz orijentalne zvukove moglo uživati u egzotičnim delicijama i čajevima.

Pitti Fragranze: najbolji svjetski parfemi na jednom mjestu (фото 3)

Kreator arapske parfemske kuće Tola

Ono što je zapravo najuzbudljivije na jednom ovakvom sajmu, upravo je mogućnost da o svom omiljenom mirisu porazgovarate sa samim njegovim kreatorom. Tako smo na malom, ali dojmljivo dizajniranom prostoru kuće Naomi Goodsir upoznali upravo nju, simpatičnu Australku, inače dizajnericu ekscentričnih šešira, koja u svom portfoliju ima samo dva mirisa, ali dva velika hita: Cuir Velours i Bois d'Ascese. Kako je Cuir Velours trenutno moj najdraži miris, ovaj susret bio je prava poslastica. Iako su svi očekivali da će upravo na ovogodišnjem sajmu Naomi predstaviti i svoj treći miris, ona nam je priznala da još nije spremna, jer želi da bude jednako dobar kao i dva jako uspješna prethodnika.

Pitti Fragranze: najbolji svjetski parfemi na jednom mjestu (фото 4)

Naomi Goodsir i Mirka Modrinić

Kreator kojeg sam svakako htjela upoznati je i Andy Tauer, jedan od najpristupačnijih i najsimpatičnijih parfemskih zvijezda. Njegove su kreacije već kultne - poput Lonestar Memories ili L ‘Air du Desert Marocain - i preko noći su postale pravi hitovi nišne parfumerije. Sve ljubitelje njegovih mirisa razveselit će i jedna novina: novo pakiranje njegovih mirisa (set 3x15 ml) koje je predstavio na sajmu, a uskoro će ići u prodaju.

Pitti Fragranze: najbolji svjetski parfemi na jednom mjestu (фото 5)

Mirka Modrinić i Andy Tauer

Tri nova mirisa predstavila je i velika parfemska kuća L'Artisan Parfumeur, a o njima je pričao njihov kreator, parfemska zvijezda Bertrand Duchaufour. Zaljubila sam se u jedan od njih, u Skin on Skin, profinjeni miris kože s notama šafrana, lavande i whiskeya. Bertrand Duchaufour ga je za prisutne razložio na osnovne note koje je na njegovom predavanju bilo moguće i pojedinačno isprobati, što je obrazovna prilika koja se rijetko pruža. (Sva tri mirisa se uskoro očekuju i u Zagrebu, u parfumeriji Top u Tomićevoj.)

Pitti Fragranze: najbolji svjetski parfemi na jednom mjestu (фото 6)

Bertrand Duchaufour, predavanje o najnovijim mirisima kuće L'Artisan Parfumeur

Kao da sve to nije bilo dovoljno - nakon Sajma sam u centru Firence posjetila i pravi hram parfemske umjetnosti, kultnu parfumeriju Officina Profumo Farmaceutica di Santa Maria Novella. Radi se zapravo o ljekarni otvorenoj za javnost još davne 1612. godine, u kojoj se mogu vidjeti, isprobati i kupiti ne samo izvrsni mirisi ove stare parfemske kuće, nego i mnogi proizvodi za njegu tijela, dodaci prehrani, ali i likeri.

Nakon svega ovoga, torbe i vrećice ostale su prepune mirisa: blottera (testnih papirića), najrazličitijih uzoraka, promotivnih brošura i PR materijala. Srce, odnosno nos, došao je na svoje.

Pitti Fragranze: najbolji svjetski parfemi na jednom mjestu (фото 7)

Borut Mihalić, vlasnik ekskluzivne parfumerije Top i Mirka Modrinić

Povratak u Zagreb značio je i slutnju jeseni i dolazak hladnijih dana, a to je za sve parfemoljupce vrijeme za veselje, jer tek na nižim temperaturama do izražaja dolaze pravi parfemi, oni "teške kategorije". Jedva čekam!

Tekst: Mirka Modrinić

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više