Search

Postoji li efikasan način da se izborite sa strijama?

Postoji li efikasan način da se izborite sa strijama?

Tekst: BURO.


Teško ćete pronaći ženu koja ih nema, a ni muškarci nisu pošteđeni. Strije, te krivudave linije, svjetlije ili roskaste boje ovisno o stadiju u kojem jesu, imamo gotovo si, ali ako je suditi po Google tražilici u kojoj je jedno od glavnih pitanja kako ih se riješiti, čini se da se nismo još pomirili s njima.

Na žalost, ako ste ikada googlali ovo pitanje, naišli ste na hrpu netočnih informacija koje su postavljene tamo kako bi se zaradilo na našoj nesigurnosti. Stanje na polju informacija o strijama je još gore nego stanje na temu celulita. Ali, krenimo od početka pa možda bude jasno što se može, a što ne može.

Da se razumijemo odmah na početku. Strije nisu neki hendikep i ne biste trebali padati u očaj ako ih imate. Pogledajte samo sve silne body positivity pokrete koji su se pojavili unatrag godinu dana i koji nas pozivaju da slavimo svoje tijelo i prihvatimo činjenicu da smo svi ljudi s ožiljcima, strijama, nepravilnostima. To je ljudski. Ja sam ih na primjer dobila rano, već tamo oko 12 godine života jer sam tada dostigla svoju visinu (od 13-e nisam narasla ni jedan centimetar) i ne sjećam se života bez njih.

Postoji li efikasan način da se izborite sa strijama? (фото 1)

Moja sreća u nesreći je bila ta što je jedna od majčinih najboljih prijateljica bila estetska kirurginja s kojom sam mogla razgovarati o svakom estetskom problemu koji me mučio. Kad sam konačno skupila hrabrost i molila je da mi pomogne Marina me je pregledala i kazala mi vijesti koje iskreno nisam željela čuti: "Kad jednom nastanu, strije se ne mogu u potpunosti ukloniti osim nožem, a ti nemaš dovoljno viška kože da te režem“.

Hm, ok. Marina je uvijek bila potpuno direktna. Moram napomenuti da u to vrijeme nisu postojali svi silni laserski tretmani koje imamo danas. Dodala je da postoje metode poput kemijskog pilinga i mikrodermoabrazije koje mogu napraviti solidan rezultat, ali teško mogu napraviti potpuno uklanjanje. Stanje u estetskoj medicini se do danas promijenilo, a napredovala je i farmacija, međutim u svom tom kaosu noviteta i dalje vlada nepoznavanje osnovnih činjenica. Koji su to najčešći mitovi?

Strije su znak da trebate smršavjeti

Netočno

Istina je da strije nastaju zbog rastezanja kože – zbog naglog rasta, debljanja, trudnoće ili slično, ali nisu znak da imate višak kilograma. Strije imaju i manekenke pa ako vam je potreban neki dokaz, eto ga. Kad strije nastanu i dobiju bijelu boju na njih ne možete utjecati kao na celulit (zdrava prehrana, fizička aktivnost itd.). Genetika i ovdje igra veliku ulogu.

Možete spriječiti nastanak strija kozmetičkim proizvodima

Netočno

Nastanak strija u odrasloj dobi može se spriječiti tako što održavate tjelesnu težinu i nemate pretjerane oscilacije, ali pored toga ne postoji aposlutna zaštita od njihovog nastanka. Kvalitetna njega kože ide u prilog njenom zdravlju, a s masažom joj može pomoći da ima što manje traume kroz periode rastezanja (u trudnoći), ali to je sve.

Postoji li efikasan način da se izborite sa strijama? (фото 2)

Možete ukloniti strije kozmetičkim proizvodima

Netočno

Kožu trebate njegovati, ali ne postoji krema koja će ukloniti strije. Strije su ožiljci koji se nalaze ispod površine kože. Ono što vam može pomoći u ovom slučaju je sljedeće:

Dermatološke procedure za uklanjanje ožiljaka - isto kao i s drugim vrstama ožiljaka - u koje spadaju laserski tretmani, mikrodermoabrazija, microneedling (sa PRP-om), različiti kemijski pilinzi, tretmani radiofrekvencijom, a sve to često u kombinaciji s dodatnim tretmanima za indukciju kolagena poput ultrazvuka. Ovi tretmani danas mogu efikasno smanjiti vidljivost strija, ali ih je potrebno raditi u serijama, a cijena im nije malena. Moraju ih izvoditi stručna lica i morate kombinirati nekoliko tretmana odjednom.

  • Kreme za samotamnjenje - u svrhu kamufliranja. Za razliku od sunčanja koje ističe strije (jer kao ožiljci ne tamne), sredstva za samotamnjenje ih mogu doslovno prebojati da su manje vidljive.

  • Tetoviranje - po istom principu kao i trajna šminka. Ovi tretmani ih mogu kamuflirati

  • Tretinoin - dok su još svježe. Retinoid na recept može biti od neke pomoći, ali ga ne smijete koristiti za vrijeme trudnoće i dojenja te često nije opcija.

Postoji li efikasan način da se izborite sa strijama? (фото 3)

Unos tekućine pomaže kod strija

Netočno

Unošenje dovoljno tekućine ima puno benefita za zdravlje, ali rješavanje strija nije jedna od njih.

Način prehrane pomaže kod strija

Netočno

Ne postoji neka vrsta hrane koja će izazvati, spriječiti ili ublažiti strije. Uravnotežena zdrava prehrana pomoći će utoliko što će vam regulirati težinu.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više