Search

Pratite li ovu priču? Bizarna borba za opstanak omiljenog beauty brenda millennialsa se nastavlja

Pratite li ovu priču? Bizarna borba za opstanak omiljenog beauty brenda millennialsa se nastavlja

Tko je tu normalan?

Tekst: Ana Pavić


Image: Ordinary/getty

Bizarno je blaga riječ da se opiše kaos koji je nastao prije nekoliko dana kada se Brandon Truaxe, CEO tvrtke Deciem, obratio Instagram pratiteljima (njih 370 tisuća) s videom u kojem poručuje da će u roku od dva mjeseca zatvoriti sve dućane i obustaviti poslove tvrtke. Video je pratio i dugačak caption u kojem Truaxe objašnjava čudne teorije zavjere u koje je nekako uključio Georgea Clooneyja, Brada Pitta, Bena Afflecka i cijeli niz medija i poznatih ličnosti. Glavni proizvod Deciema je mega popularan beauty brend The Ordinary čija godišnja zarada iznosi oko 300 milijuna dolara i ponosno nosi titulu jednog od najdražih beauty brendova millennialsa što je pozicija za koju bi "ubili" puno etabliraniji brendovi danas. Truaxe je tijekom ovog tjedna nastavio s iznošenjem svakojakih optužbi, a kao glavne krivce očitog sloma je naveo dioničare i zaposlenike tvrtke koje je optužio za financijske malverzacije.

brandon

Očigledno je da Truaxe proživljava neki težak period kojem su prethodili svakojaki natpisi u medijima o njegovom lucidnom karakteru i ponašanju, a koji su se rastezali cijelu prošlu godinu. U nekim tekstovima ga čak nazivaju Donaldom Trumpom beauty industrije, ponajviše zbog rasističkih ispada koje je javno imao. Prvi znakovi čudnog ponašanja počeli su još u siječnju kada je na Instagramu najavio da odbacuje kompletan marketinški plan tvrtke i da će Deciemov profil na Instagramu sada biti njegov osobni profil. Američki Elle je napravio kompletan timeline ludila koji možete pronaći ovdje. Otpustio je kompletan tim koji se bavio društvenim mrežama i počeo s paradom osobnih Instagram postova zbog kojih je dosta štovatelja brenda unlikealo profil. Bilo je tu prijetnji konkurentskom brendu Drunk Elephant, pa isprike osnivačici brenda, zaposlenike je javno nazvao majmunima, fotografirao je mrtve životinje po cesti, izjasnio se da nije gej...

Nakon što su u javnost istupili bivši zaposlenici tvrtke i prozvali ga za bullying, počeo je brisati negativne komentare s Instagrama, spaljivati proizvode Ordinaryja što je dokumentirao u videima i naposljetku je otpustio svoju zamjenicu Nicolu Kilner koja je u tvrtki bila pet godina i aktivno sudjelovala u uspjehu brenda Ordinary. Nakon otkaza Kilner je kazala WWD-u da je otkaz isključivo njegova odluka i da "s Brandonom nikada nije samo poslovna stvar. Uvijek je nešto osobno".

ordinray

U svibnju ove godine Truaxe je napisao otvoreno pismo u kojem je tvrdio da su ga dioničari (čelnici Estée Laudera koji imaju 28% Deciema) i kolege s posla htjeli poslati u mentalnu ustanovu te da su mu htjeli zabraniti pristup Instagramu. Ovo što ste pročitali je samo djelić informacija koje je podijelio sa svijetom, a koje su toliko konfuzne da ih je jako teško uobličiti u nekoliko smislenih rečenica. S druge strane, informacije koje su dolazile iz Deciema dale su za naslutiti da Truaxe ima problema s drogom što nikada nije službeno potvrđeno.

Sva ova drama je rezultirala tužbom koju su čelnici tvrtke Estée Lauder podnijeli ovaj tjedan, a u kojoj logično traže da se Truaxe ukloni s pozicije CEO-a jer uništava posao. Problematično je što Estée Lauder ima tek 28% dionica te im je samostalno djelovanje onemogućeno. Bili su primorani otići na sud u nadi da će Truaxea netko spriječiti u stvaranju milijunske štete koju je već prouzročio. U tužbi su naveli da se nije konzultirao s dioničarima ni upravnim odborom oko zatvaranja brenda što im je glavni adut. U međuvremenu, Ordinary gubi novac i to veliku količinu novca. Već četvrti dan trgovine su zatvorene, a ljudi su u panici pokupovali sve što su mogli jer je budućnost brenda neizvjesna. Deciemov Instagram profil i dalje izgleda pomalo jezivo sa zadnjim postom u obliku videa gdje Truaxe s leđa snima gospođu koja hoda s cestom i koju kao da prati po mračnoj ulici. Truaxe je u jednoj navali bijesa kazao da nikada neće napustiti Deciem koji je godinama stvarao i koji doista ima jako kvalitetne proizvode. Problem je samo u tome što je njegovo ponašanje dovelo do toga da odluka o napuštanju više nije njegova. O tome će sada odlučiti sud.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više