Search

Pripazite: ovo su sastojci u kozmetici koji pojačavaju osjetljivost na sunce

Pripazite: ovo su sastojci u kozmetici koji pojačavaju osjetljivost na sunce

I mogu izazvati alergije

Urednik: E.G.


Image: Buro247.rs,
Caroline Attwood

Fotosenzitivnost je povećanje osjetljivosti cijelog tijela (posebno kože i sluznice) na sunčeve zrake, a supstance koje je izazivaju zovu se fotosenzibilizator. UV zračenje može izazvati upalu u dubokim slojevima kože i oslabiti imunitet cijelog organizma, što je jedan od razloga zašto se virus herpesa često pojavljuje nakon što netko izgori na suncu. Sunce stimulira kemijske procese i na površni kože, a u mnogim slučajevima zajedno s sastojcima koje nanosimo na nju u kremama, može izazvati ozbiljnu štetu. Vitamini i ulja, na primjer, oksidiraju na suncu i oštećuju kožu.

Simptomi, uzroci i prva pomoć

Prvi znak da vam je koža iz nekog razloga fotosenzitivna su crvenilo, osip, osjetljivost i peckanje, a prvi sljedeći korak je eliminacija kako efekata kemijskog sastojka, tako i prestanak izlaganja suncu. U ove svrhe možete koristiti blage protuupalne lijekove kao što je Aspirin, a lokalno Pantenol kreme ili kreme koje sadrže sastojak cica. Liječnik vam može dodati i neki kortikosteroid, ali ga nemojte uzimati na svoju ruku. U ovoj fazi je važno prestati s upotrebom svih preparata koji vam isušuju kožu, kao na primjer adstringensi koji sužavaju pore.

Pripazite: ovo su sastojci u kozmetici koji pojačavaju osjetljivost na sunce (фото 1)

Fotosenzitivnost je vrsta netolerancije na sunce i mogu je izazvati mnogi faktori, a neki od kojih se neki kriju kao potpuno "bezazleni sastojci" u kozmetičkim preparatima. Takozvani fotodermatitis može čak biti izazvan i nekim preparatima za zaštitu od sunca. Poznati razlozi koji ga izazivaju mogu biti genetski, zatim povrede - u koje spadaju u kemijski pilinzi, i nizak nivo melanina u fototipu kože 1.

Lijekovi

Mnogi antibiotici, lijekovi protiv bolova i nesteroidni antiinflamatorni lijekovi mogu pojačati osjetljivost kože na UV zrake i osobe koje ih koriste moraju koristiti pojačanu zaštitu. Obavezno pitajte liječnika koji vam daje recept trebate li na neki lijek posebno obratiti pažnju.

Oralna kontracepcija također spada u velike izazivače fotosenzitivnosti, na što bi vam liječnik koji vam ih prepisuje također trebao skrenuti pažnju. Ako ne možete prestati s uzimanjem, uz ozbiljnu UV zaštitu, morate zaštiti kožu kremama koje blokiraju sintezu melanina, tj. sadrže sastojke kao što su arbutin, azelaična i kojična kiselina i vitamin C u visokim koncentracijama. Svi ovi sastojci imaju i blagi efekt izbjeljivanja pa će vam koža izgledati još ljepše, što je dodatni plus.

Pripazite: ovo su sastojci u kozmetici koji pojačavaju osjetljivost na sunce (фото 2)

Retinol i retinoid

Ovo su derivati vitamina A koji zaslužuju posebni odlomak. Detaljno su proučavani još od polovine prošlog stoljeća i uz sve benefite koje pružaju, dokazano pojačavaju i osjetljivost kože na sunce. Koriste se u preparatima za liječenje akni i čudotvoran su sastojak protiv bora. Ljeti je najbolje napraviti pauzu od korištenja zato što i kratko izlaganje suncu može dovesti do ozbiljnih opeklina ili produženog alergijskog dermatitisa.

"Redovni" sastojci u kozmetici

Na suncu najviše kemijski reagiraju citrusna ulja i alkoholi i s njima ljeti morate biti vrlo oprezni. I to ne samo kad su u vidu kreme. Ako imate kožu koja je jako osjetljiva na sunce, liječnici predlažu da ih ni ne pijete u cijeđenom obliku. Dakle, odložite serume na bazi vitamina C kao i tekuće eksfolijatore u vidu tonika s kiselinama do rujna.

Pripazite: ovo su sastojci u kozmetici koji pojačavaju osjetljivost na sunce (фото 3)

Kreme sa zaštitnim faktorom

Ironično, zar ne? SPF neće zaštiti vašu kožu 100%, ali ga je neophodno koristiti, a nažalost neke komponente krema za zaštitu kože mogu imati obrnuti efekt. Uzrok ovome su često vitamin B10 (para-aminobenzoične kiseline, vitamin H1, PABA) i njegovi derivati, pa pažljivo čitajte etikete ako imate osjetljivu kožu. Najbolja opcija u tom slučaju jest da se prebacite na proizvode s mineralnim filterima kao što su cink i titanij.

Parfemi

Amber, mošus, alkoholi… Sve su ovo sastojci koji lako mogu izazvati osjetljivost na sunce. Mnogi brendovi sada nude parfeme za leto, koji su formulirani na "sigurnan" način, uglavnom bez alkohola. Oni, istina, kraće traju na koži, ali su sigurna opcija. U slučaju da imate ozbiljnu osjetljivost na sunce, najbolje je, ipak, da parfeme ne koristite uopće za vrijeme ljeta.

Related articles

Buro 24/7 Selection

Leave a comment

više