Search

Riječ stručnjaka: Ovo je 5 najčešćih zabluda o filerima

Riječ stručnjaka: Ovo je 5 najčešćih zabluda o filerima

(Raz)otkriva ekspert - dr. med. Saida Rezaković

Urednik: BURO.


Image: Promo

Fileri rijetko koga ostavljaju bez komentara. Pratimo tko ih ima, kojem liječniku je najbolje otići za pojedini dio lica, gdje je najbolji omjer cijene i kvalitete. Uza svu tu razmjenu informacija, teško je razaznati što je istina ili mit.

Odlučili smo ih testirati uz dr. med. Saidu Rezaković, specijalisticu dermatologije i venerologije u Specijalnoj bolnici AGRAM, iza koje je dugogodišnji uspješan rad u području estetske medicine i koja se vodi ključem kako razlika mora biti vidljiva, ali prirodna...

#1 Po filere u pauzi za ručak

Tretman filerima može brzo osvježiti izgled, toliko brzo da zapravo vremenski možete sve obaviti u pauzi za ručak. Ipak, dr. med. Rezaković ne slaže se u potpunosti s tom tvrdnjom.

"Sam zahvat traje najviše sat vremena, ali u Specijalnoj bolnici AGRAM izbjegavamo koncept 'na traci' već pristupamo svakom pacijentu individualno, uz 'full approach' pristup, pri čemu se naglasak ne stavlja isključivo na korekciji bora, već na podizanje kože cijelog lica. Primjerice, ako ste se odlučili na tretman filerima, prvo što ćete morati učiniti je rezervirati termin s konzultacijama koje traju od 25 do 30 minuta. Tijekom samog procesa savjetovanja, uzima se anamneza pacijenta, slušaju se želje pacijenta te analizom lica dolazi do adekvatnog tretmana. Nakon toga slijedi tretman filerima koji traje od pola sata do sat vremena, poput korekcije posebnih lokalizacija kao što su podočnjaci, nazolabijalne bore (bora oko usana), marionetske bore (bora od usana prema bradi) te povećanja usana ili oblikovanja brade i podizanja obrva. Ako želite sveobuhvatniji tretman, kao što je cjelokupni lifting lica, mogao bi potrajati malo duže. U nekim slučajevima i u dva dolaska".

#2 Bilo tko vam može aplicirati filere

Svjedoci smo da se stječe dojam kako se usluga aplikacije filera može dobiti gotovo na svakom koraku. Upitali smo dr. med. Rezaković o zahtjevnosti zahvata filerima i postoje li zaista stručnjaci koji čine razliku.

"Klijenti imaju pravo birati usluge i stručnjake koje žele. Upravo ta široka lepeza izbora je nešto što je dobro i čemu bi svako tržište trebalo težiti. Međutim, kao i u svakoj drugoj industriji, pristupi se razlikuju što najviše ovisi o obrazovanju i usavršavanju, koje uključuje dugogodišnja pohađanja međunarodnih i domaćih konferencija o estetskoj medicini kao i edukacije kada je riječ o filerima. Time se osigurava najviša razina kvalitete koja bi trebala imati prednost pred ostalim faktorima pri odluci o pojedinom zahvatu".

Riječ stručnjaka: Ovo je 5 najčešćih zabluda o filerima (фото 1)

#3 Bitna je količina

Ono što je primarno u apliciranju filera nije količina, već stručna ruka. Postupak je sličan onom stvaranju umjetničkog djela. Vrsta boje ili gline koja se koristi je sekundarna, a najvažnija je vještina i vizija umjetnika. S time se slaže i dr. med. Rezaković koja dodaje kako su ključni faktori uspješnog zahvata ispravna tehnika i adekvatna količina proizvoda koje odgovaraju svetom trojstvu estetike: strukturi, teksturi i volumenu lica.

Pogrešna aplikacija čak i jednog mililitra može dovesti do neprirodnog izgleda, dok će se pravilnom aplikacijom veće količine mililitara postići adekvatan estetski rezultat. Stoga je, zapravo, najbitnija pravilna tehnika, koja se postiže kontinuiranim usavršavanjem i dugogodišnjim iskustvom.

#4 Bilo gdje možete staviti filere

Vidio si jednog, vidio si sve! Ova izreka ne drži vodu kada je riječ o filerima. Jer nisu svi fileri isti, niti je svako područje lica isto za primjenu filera, pa dr. med. Rezaković dodatno ističe:

"Određeni fileri nisu namijenjeni za lokalizacije oko očiju i usana. Primjerice, volumetrijski fileri, koji se koriste za podizanje samoga lica i apliciraju se na kost, nisu adekvatni za korištenje blizu očiju i usana već su za to potrebni puno delikatniji preparati. Za pojavu bora u gornjoj trećini lica se koristi botox koji uspješno rješava bore 'smijalice' i 'mrštilice', koje licu daju umoran i često ljutiti izgled. Oko ovog tretmana još postoji dosta stigme, kao i uostalom oko aplikacije dermalnih filera, što je posljedica mnogih poznatih lica koje izgledaju 'umjetno', 'zaleđeno' te prepunjeno. Takav neadekvatan estetski rezultat nije posljedica preparata već upravo krivog načina korištenja dermalnih filera kao i počesto nerealnih zahtjeva pacijenata da upravo tako izgledaju. No važno je imati na umu kako je svaku pretjeranu aplikaciju dermalnih filera moguće 'ispraviti' hijaluronidazom".

Riječ stručnjaka: Ovo je 5 najčešćih zabluda o filerima (фото 2)

#5 Kada jednom kreneš, nema kraja

Iako je istina da tretmani filerima iziskuju više dolazaka, samo održavanje nije zahtjevno koliko se obično misli. To ovisi o čimbenicima kao što su vrsta filera, mjesto na koje se aplicira i životni stil pacijenta. Važno je napomenuti kako su dermalni fileri potpuno biokompatibilni te nakon određenog vremenskog trajanja, od 1 do 2 godine, se razgrađuju.

"Iskustveno se pokazalo kako klijenti koji redovito apliciraju dermalne filere i nakon nekoliko godina trebaju vrlo male korekcije i nadopune, ovisno o gore navedenim faktorima. Isto tako, velika prednost dermalnih filera u odnosu na druge vrste implantata je potpuna reverzibilnost. Tako je svaka aplikacija filera potpuno reverzibilna s obzirom na to da postoji preparat hijaluronidaza kojim se u roku nekoliko minuta dermalni filer može razgraditi u potpunosti. Ovaj pripravak se inače koristi u slučaju pojave komplikacija prilikom apliciranja preparata, ali jednako tako se koristi i u slučaju nezadovoljstva klijenta postignutim rezultatima", zaključuje dr. med. Saida Rezaković.

Leave a comment

više