Search

Što će se dogoditi s vašom kožom ako ne prestanete pušiti?

Što će se dogoditi s vašom kožom ako ne prestanete pušiti?

Tekst: BURO.


Image: BURO.

Jasno je da postoje mnogi bitni razlozi zbog kojih je bolje biti nepušač, ali sigurni smo da se mnogi pitaju upravo o onima koji su vidljivi golim okom.

Kao prvo, koža pušača u većini slučajeva se na oko razlikuje od one koju imaju nepušači - manje je sjajna, nije rumena, već je često sivkasta. Pušači s vremenom dobivaju i proširene pore (u sredini lica) koje se po obliku malo razlikuju od onih koje imaju nepušači zato što su izdužene, ne okruglaste. Koža im postaje suha i grublja na dodir. Osim toga, bez izuzetka se pojavljuju i tzv. pušačke bore oko usana od mehaničkog pokreta uvlačenja dima, a volumen usana se smanjuje. Kod mladih pušača ove razlike postaju vidljive nakon desetak godina, a kod onih koji su počeli da pušiti nakon 35-e, već nakon pet do sedam godina.

Što će se dogoditi s vašom kožom ako ne prestanete pušiti? (фото 1)

Zbog čega se ovo događa? Razlozi se dijele na dvije velike grupe.

Sistemski utjecaj pušenja na kožu

Nikotin ima dokazan i jak efekt na krvne žile - nakon što uvučete dim, one se skupljaju i ovaj "grč" ima dugotrajan efekt u prosjeku od sat do dva sata. Dakle, ako pušite više od jedne cigarete u dva sata (a većina pušača to radi) to znači da je vaša koža u stalnom stanju usporene prokrvljenosti. Najsitnije krvne žile nisu u stanju provesti kisik i neophodne tvari do stanici niti iz njih ukloniti "otpad" i obaviti ono što se danas popularno naziva detoksikacijom tkiva. Posljedica ovoga je ta da koža izgleda kao da niste vidjeli ni sunca ni mjeseca (ni svježeg zraka) danima, čak i onda kada se trudite kompenzirati pušenje nekim zdravim navikama.

Nažalost, usporena cirkulacija ima akumulativan efekt i s vremenom kapilare postaju osjetljive, deformiraju se, pucaju i postaju vidljive i na površini kože, nekad i u formi rozaceje, najčešće upravo na sredini lica, na obrazima oko nosa.

Što će se dogoditi s vašom kožom ako ne prestanete pušiti? (фото 2)

Lokalni utjecaj na kožu

Nikotin i nusproizvodi sagorijevanja cigareta, koji se oslobađaju kada one gore, veoma su štetni za kožu. Osim toga, poznato je da pušači češće obolijevaju od bolesti dišnih organa. Ono što ne znaju baš svi je činjenica da duhan nije jedini krivac za ovo, već da i papir i aditivi, koji se dodaju cigaretama, igraju određenu ulogu. Kada cigareta gori, a vi uvlačite dim, stvaraju se najsitnije čestice pepela koje su veoma otrovne. Ta prašina se zadržava na licu, točnije na njegovom srednjem/donjem dijelu na usnama, oko usta i oko nosa. Kada se nađu na koži, ove mikročestice koje su pri tom vrele, rastvaraju zaštitni masni sloj kože i stvaraju otrovne naslage na njezinoj površini. Osim što truje kožu, ovaj sloj mikropepela spriječava i njezinu normalnu eksfolijaciju (koja se svakako usporava kako starimo). Koža gubi sjaj, a njezina prirodna otpornost se drastično smanjuje.

Proizvodi sagorijevanja cigareta također se miješaju sa sebumom u porama i začepljuju ih (dobrodošli, miteseri). Činjenica je i da toksini i slobodni radikali znatno usporavaju sintezu lipida u koži, ona postaje suha, ali pore se ipak šire zbog količine oksidiranog sebuma pomiješanog s pepelom od sagorijevanja cigareta.

Što će se dogoditi s vašom kožom ako ne prestanete pušiti? (фото 3)

Kako zaštiti kožu ako ste pušač

Jasno vam je da bi najbolja stvar bilo da prestanete, ali to je zaista nekad mnogo lakše reći nego učiniti. Dakle, kako umanjiti loše efekte cigareta na lice? Ako želite manje posljedica (vidljivih i nevidljivih), prvo smanjite uzrok, odnosno broj cigareta. Bilo bi dobro kada biste između cigareta pravili pauze od minimalno tri sata što bi trebalo dati koži vremena da se malo oporavi i opskrbi kisikom. Zatim, prijeđite na cigarete s najmanjom koncentracijom nikotina, po mogućnosti i tanje i kraće. Što kraće jedna cigareta gori, to bolje po vas.

Preporučljivo je i piti što više vode kako bi se pospješilo izbacivanje štetnih materija iz organizma, a njoj možete dodati određene sastojke za detoksikaciju. Uvrstite i zeleni čaj u svakodnevnu rutinu zbog njegovog antioksidativnog djelovanja.

Trudite se da cigaretu držite što dalje od lica. Čak i 10 do 15 centimetara udaljenosti od usta će pomoći koži da manje pati.

Uvrstite u svoju dnevnu rutinu njege proizvode s visokom koncentracijom antioksidanasa i aktivnih sastojaka koji ubrzavaju stanični turnover. Zeleni čaj, resveratrol, vitamin C, retinol, niacinamid i druge forme vitamina B3, salicilna kiselina… Sve su ovo sastojci koje trebate istražiti i napraviti plan njege kože.

Leave a comment

više